Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Σητείας για τη σύναψη δανείου.

36 Προβολές

Βασική γραμμή της δημοτικής αρχής, η οποία βεβαίως απορρέει από την αντίληψη και στάση των κομμάτων που την στηρίζουν, είναι ότι «η τοπική διοίκηση να συμβάλλει στο ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά να μην πέσουν όλα τα βάρη στους δήμους». Αντίληψη η οποία εκφράζεται από την πλειοψηφία της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, δηλαδή από τις πολιτικές δυνάμεις που αν δεν τον δημιούργησαν, τουλάχιστον συναποφάσισαν και δέχτηκαν τον «καλλικράτη». Δηλαδή τη νέα δομή που εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων, μέσω της «αντιληπτικότητας», της οικονομικής αυτοτέλειας και της, κατ’επέκταση, πλήρης εμπορευματοποίησης όλων των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών των δήμων, όσων είχαν απομείνει. Η παραπάνω αντίληψη επί της ουσίας στηρίζει την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική αλλά ζητάει «δικαιοσύνη» στον κατάμερισμό των βαρών, ενώ βεβαίως τα βάρη της κρίσης είτε από το αστικό κράτος, είτε εμμέσως από τους Δήμους φορτώνονται στην πλάτη του Λαού.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε τραγικό αδιέξοδο είναι πάρα πολλοί δήμοι, το οποίο εκφράζεται από την διακοπή κοινωνικών δομών ή εμπορευματοποίηση τους(π.χ. «Βοήθεια στο σπίτι» βρεφονηπιακοί σταθμοί), μέχρι και αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις βασικές λειτουργικές τους δαπάνες(π.χ. μισθοδοσία) Ο ίδιος ο δήμαρχος στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου είπε κάποια στοιχεία τα οποία επαναλαμβάνω:
-Από 1.200.000 € ο Δήμος θα πάρει 180.000 € όταν η μισθοδοσία είναι 270.000€.
-ΣΑΤΑ έχουν διακοπεί
-Επιβαρύνεται ο δήμος με έξτρα έξοδα λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ
-Από τα παλιά παρακρατηθέντα 214.000.000€ θα δωθούν μόλις 35.000.000€
Στην πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό υπήρξαν υποσχέσεις που όλες βεβαίως, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός, εξαρτώνται από την δόση της τρόικας, δηλαδή τρομοκρατεί το λαό ότι χωρίς την δόση, το χάος.
Προσθέτω στα παραπάνω στοιχεία ότι από το 2009 εώς και τον Ιούλιο του 2012 έχουν μειωθεί οι πόροι για την τοπική διοίκηση 60%, ενώ τα 2,7 δις € που έχουν προϋπολογιστεί για την τοπική διοίκηση(είναι και η «κόκκινη γραμμή» της ΚΕΔΕ) δεν φτάνουν για τις λειτουργικές δαπάνες και μάλιστα από αυτά θα παρθούν τελικά 2,34 δις €. Μάλιστα, επειδή τα μέτρα των 11,5 δις € η κυβέρνηση έχει σκοπό να τα περάσει «δια πυρός και σιδήρου» ήταν ξεκάθαρη στην ΚΕΔΕ(μέσω του υπουεγού) αφού είπε ότι «υπάρχουν και τα ανταποδοτικά», «υπάρχουν και οι ιδίοι πόροι»
Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι παίζεται ένα παιχνίδι μπροστά στα μάτια του λαού αφού εκλεγμένοι δημαρχοι της συγκυβέρνησης κάνουν διάλογο για το πώς θα φορτωθούν τα βάρη στις πλάτες του Λαού. Δεν συζήτανε για τα λαϊκά προβλήματα, το λαό άλλωστε τον θέλουν στη γωνία οσφυοκάμπτη, συζητάνε κοροϊδευοντας τον ποιος θα επιμεριστεί το πολιτικό κόστος. Το δίλλημα είναι : «λαός ή μονοπώλια» και επιλέγουν το δεύτερο, από εκεί και μετά ξεκινάει η κοροϊδία και η χειραγώγηση.
Ο δήμος όπως πορεύεται μέχρι τώρα, λόγω των αρνητικών συσχετισμών για το λαό, έχει πάρει θέση. Έχει αποδεχθεί τον «ρεαλισμό» της εποχής και επιδεικνύει την αντίστοιχη «σύνεση» αφού όχι μόνο δεν κάνει προσπάθειες να εμποδίσει την υφιστάμενη πολιτική, αλλά πολλές φορές την υπερασπίζεται, πέρα από το ότι την υλοποιεί. Για εμάς λύση είναι η σύγκρουση με στόχο να καλυφθούν-να διευρυνθούν όπου χρειάζεται- οι υπάρχουσες κοινωνικές δομές που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τη λαϊκή οικογένεια. Όλα τα άλλα είναι αποδοχή της υφιστάμενης κατάστασης. Χρειάζεται να δημιουργηθεί άμεσα μέτωπο του λαού όπου θα διεκδικήσει:
Χρηματοδότηση εδ’ω κα ιτώρα από τον κρατικό προϋπολογισμό που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών και λειτουργιών των Δήμων, που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας καθώς και την επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων προς την τοπική διοίκηση που αγγίζει τα 12 δις €. Για να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός και να καλυφθούν τα παιδιά όλων των οικογενειών, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Το ίδιο ισχύει για όλες τις κοινωνικές δομές(ΚΑΠΗ,ΚΗΦΗ, «Βοήθεια στο σπίτι» κ.λ.π.). Να ενισχυθούν οι πιστώσεις για μεταφορά μαθητών, σχολική στέγη, πυροπροστασία, καθαριότητα, πράσινο, πολιτισμό, αθλητισμό κ.α. Να μην προχωρήσει καμία ιδιωτικοποιήση υπηρεσιών όπως καθαριότητα, νερά κ.α.
Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών τελών, των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και οποιασδήποτε μορφής τοπικής φορολογίας που χτυπάει το λαϊκό εισόδημα. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές
Επομένως σε σχέση και με το θέμα που συζητάμε, επειδή το τι θα ακολουθήσει μετά το δανεισμό είναι λίγο πολύ γνωστό(θα είναι εντατικοποίηση όλων αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω), παίρνουμε θέση αρνητική. Η λύση είναι η σύγκρουση για να μην επιβληθούν νέα χαράτσια, νέοι φόροι και τέλη στο όνομα της βιωσιμότητας του Δήμου. Η οικονομική αφαίμαξη που βιώνουμε είτε πηγαίνει στους δανειστές, είτε στην οικογένεια Καταπότη, δηλαδή μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει ο δρόμος της διεκδίκησης, της ρήξης και της ανατροπής και σε αυτό το δρόμο θα πρωτοστατήσουμε σε οποιοδήποτε μετερίζι και καλούμε και το Δήμο να υιοθετήσει μία τέτοια στάση. Στο κάτω κάτω καλούμε τους πάντες να προβληματιστούν από την οικονομική αφαίμαξη του Λαού και ταυτόχρονα τραπεζίτες, εφοπλιστές και βιομήχανοι να κάνουν πάρτι στις πλάτες του με τις φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και προνόμια που απολαμβάνουν.

Συμεωνίδης Σίμος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σητείας

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
646 drive through rabid test covid19 στη Σητεία όλα καθαρά
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
646 drive through rabid test covid19 στη Σητεία όλα καθαρά
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
ΣΗΤΕΙΑ
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων