Τοποθέτηση Σ.Καράμπελα στο Δ.Σ για το νοσοκομείο

43 Προβολές

Η επίθεση που δέχεται ο λαός και στο τομέα της υγείας δεν αφορά μόνο το νοσοκομείο που έχει συρρικνωθεί αλλά και την υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την ελλιπή κάλυψη των χωριών της επαρχίας Σητείας με αγροτικούς γιατρούς , το κόψιμο φαρμάκων με την σύγχρονη αύξηση της επιβάρυνσης των ασθενών για την φαρμακευτική δαπάνη, την σχεδόν παντελή έλλειψη της πρόληψης.
Όλοι έχουμε εμπειρία από τις τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο Σητείας. Οι αριθμοί συμφωνούν με την πραγματικότητα που βιώνουμε. Το νοσοκομείο καλύπτεται μόνο κατά 70% από ιατρικό προσωπικό και κατά 50% από διοικητικό επί του προβλεπόμενου συνόλου που έτσι κι αλλιώς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Δεν υπάρχουν σημαντικές ειδικότητες είτε γιατί δεν προβλέπονται είτε γιατί δεν καλύπτονται.
Γιατί όμως το νοσοκομείο Σητείας έφτασε σε αυτή την κατάσταση ; Αυτή η αντιλαϊκή καταιγίδα και στην υγεία είναι φυσικό φαινόμενο και συμβαίνει μόνο στη Σητεία; Δεν πρέπει να μπει στον στόχο των λαϊκών στρωμάτων ο πραγματικός αντίπαλος και να αναδειχτεί η πραγματική αιτία της αντιλαϊκής λαίλαπας; Γιατί οι δυνάμεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο αρκούνται στις διαπιστώσεις και συσκοτίζουν την αιτία;
Η πραγματικότητα είναι ότι οι τραγικές για τα λαϊκά στρώματα μεταρρυθμίσεις τον τομέα της υγείας συμβαίνουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μάλιστα σε κάποιες πολύ πριν. Η κατεύθυνση της Ε.Ε με την στρατηγική για την υγεία 2014-2020 θεωρεί σαν πρόκληση για τις κυβερνήσεις με όλο και λιγότερη κρατική χρηματοδότηση στην υγεία, τα συστήματα υγείας να είναι βιώσιμα και δίνει την κατεύθυνση της μείωσης της κρατικής δαπάνης που συνεπάγεται την συρρίκνωση ,την συγχώνευση και το κλείσιμο νοσοκομείων. Η κατεύθυνση είναι η μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία, οι ιδιωτικοποιήσεις , η εμπορευματοποίηση των δημοσίων δομών , η λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις με τους ασθενείς πελάτες που θα πρέπει να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν ανάγκες πάνω από το ελάχιστο πλαφόν που τους παρέχεται από το ασφαλιστικό τους ταμείο ενώ οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να αρκούνται σε παροχές πτωχοκομείου. Παραδείγματα από την Ε.Ε έχουμε από την Γαλλία όπου έκλεισαν μαιευτικές και χειρουργικές κλινικές , από την Σουηδία όπου έκλεισαν ιατρικά κέντρα γιατί δεν είχαν ικανοποιητικά έσοδα, από την Αγγλία όπου έκλεισαν 4000 κλίνες και ξεγράφουν χιλιάδες καρκινοπαθείς άνω των 65 χρόνων από το Βρετανικό ΕΣΥ .
Οι περικοπές συμβαίνουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με μνημόνιο ή όχι , με όποιας απόχρωσης κυβέρνηση για να εξοικονομηθούν πόροι να ενισχύσουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να γίνει ο τομέας υγείας πεδίο κερδοφορίας για τα υπερσυσωρευμένα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
Στην Ελλάδα βάσει του προϋπολογισμού 2014 έχουμε μείωση της κρατικής επιχορήγησής για τα νοσοκομεία κατά 32%, 11 νοσοκομεία στην Αθήνα-Θεσσαλονίκη έκλεισαν , μείωση του προσωπικού των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας κατά 17000 άτομα , μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 30%. Στόχος η κατάργηση 10000 κρεβατιών και τομείς όπως η φύλαξη, η καθαριότητα , οι λογιστικές υπηρεσίες περνούν στους ιδιώτες. Ψηφίστηκε η σύσταση ανώνυμης εταιρείας η οποία θα μελετάει και θα ελέγχει το κόστος λειτουργίας κάθε νοσοκομείου χωριστά και θα έχει σαν μετόχους νοσοκομεία και επιχειρηματίες υγείας. Η Ανώνυμη εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων θα προωθήσει την προσαρμογή των νοσοκομείων στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, την οικονομική αυτοτέλεια και θα θεσπίσει ενιαίους κανόνες επιχειρηματικότητας για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας.
Αυτή είναι η αιτία που συρρικνώθηκε και το νοσοκομείο Σητείας και οι υπεύθυνοι είναι αυτοί που υλοποίησαν και έβαλαν πλάτη να περάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική όπως είναι η τωρινή δημοτική αρχή.
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας πιστεύουμε πως ο λαός της Σητείας θα πρέπει με τα δικά του χέρια να σηκωθεί , με τους δικούς του αγώνες θα βρει λύση στα προβλήματα του τομέα υγείας. Θα πρέπει να χειραφετηθεί από τις δύο τάσεις-όψεις της κυρίαρχης αντίληψης που η μια του λέει πως πρέπει να αρκεστεί στα ψίχουλα και η άλλη πως με μια άλλη κυβερνητική διαχείριση ,με άλλα πρόσωπα στη διοίκηση θα του λυθούν τα προβλήματα και στον τομέα υγείας που θα λειτουργεί με κριτήρια κέρδους.
Αν υποκύψει σε αυτό τον ρεαλισμό της υποταγής σε ξένα συμφέροντα προς τις ανάγκες του, τότε θα βρει τις υπηρεσίες υγείας που του πρέπουν στην Δευτέρα Παρουσία. Αν δεν καταδικάσει αυτούς που του κρύβουν την αλήθεια – δυνάμεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ , κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε- ότι αυτά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε και άρα η Σητεία δεν μπορεί να αποτελεί όαση στην κόλαση των μεταρρυθμίσεων , τότε οι αγώνες του θα είναι τουφεκιές στον αέρα που ξεφουσκώνουν γρήγορα και απογοητεύουν .
Δεν πρέπει να εγκλωβίζεται στην αντιπαράθεση συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ όπως συνέβη με τις δυνάμεις τους στο Δήμο στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο. Αυτή η αντιπαράθεση δεν υπηρετεί την λύση των προβλημάτων των λαϊκών οικογενειών γιατί δεν χτυπάει το κύριο στο οποίο υποκύπτουν και είναι η κρατική υποχρηματοδότηση και η εμπορευματοποίηση της υγείας. Η κοινή τους πλεύση φαίνεται με την απόφασή τους για την σύσταση της επιτροπής που σπέρνει αυταπάτες και ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού ότι θα έχει αποτελέσματα , ότι η λύση θα έρθει από τα πάνω, ότι αυτοί που υλοποίησαν την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο και είναι μεταξύ των υπευθύνων για την τραγική κατάσταση και στην υγεία , μπορούν να δώσουν λύσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων . Οι δυνάμεις αυτές παρά τον σαματά που κάνουν υπηρετούν τα ίδια αφεντικά από διαφορετικούς δρόμους.
Οι λαϊκές οικογένειες μπορούν και πρέπει να βάζουν εμπόδια στις αντιλαϊκές πολιτικές στην υγεία που εκφράζονται και με υποβάθμιση-κατάργηση νοσοκομείων να δυναμώνουν τους αγώνες τους στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο και συνδέοντας τον αγώνα τους με την χάραξη του δικού τους δρόμου για μια κοινωνία όπου η υγεία θα είναι αγαθό και χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση και δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Εμείς σαν δυνάμεις του ΚΚΕ και στο δήμο θα πολεμήσουμε το εμπόριο που έχει στηθεί στην υγεία και θα είμαστε στο πλάι του Σητειακού λαού και των εργαζομένων για ένα νοσοκομείο αλλά και γενικότερα για υπηρεσίες υγείας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.
Σταυρούλα Καράμπελα δημ.σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα