Τι είναι τελικά αυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

843 Προβολές

Σε τέσσερις κατά κύριο λόγο τράπεζες στηνόμαστε από το πρωί, ιδιαίτερα μετά τον «έλεγχο κεφαλαίου» τα 420 ευρώ δηλαδή, για να κάνουμε τις συναλλαγές μας, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

΄Ολοι νομίζαμε ότι αυτές ήταν Ελληνικές. ΄Όμως δεν είναι έτσι. Οι τράπεζες για μια σειρά λόγους, γνωστούς και μη, χρειάζονταν συνέχεια χρήμα για να μην χρεοκοπήσουν. Το τελευταίο όμως κτύπημα ήταν ακαριαίο. Κτύπημα που σχεδιάστηκε από τους δανειστές και συντελέστηκε από την κυβέρνηση. – Ξένα κεφάλαια (Head Funds) αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές τις τέσσερις αυτές συστημικές τράπεζες. Πόσο;;; Με 5,3 δις αγόρασαν το ενεργητικό των τραπεζών, το οποίο μόνο από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε ιδιώτες ανέρχεται στο ποσό των 214 δις, που αντιπροσωπεύουν το 115% του ΑΕΠ της χώρας.

Τι σημαίνει αυτό;;;

Απλά η κυβέρνηση παραχώρησε τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας σε ξένα συμφέροντα και δεν συμμετείχε κατ’ εντολή των δανειστών μέσω του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) στην πρώτη φάση των προσφορών. ΄Ετσι το Ελληνικό Δημόσιο περιορίστηκε σε μειοψηφικό ποσοστό, μη συμμετέχοντας στην ανακεφαλαιοποίηση ή συμμετείχε σε δύο τράπεζες με ομολογίες και έτσι απώλεσε και τα 24,4 δις που είχαν δοθεί κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του 2013. Ποιος πληρώνει;;; Εμείς….. με φόρους, ΕΝΦΙΑ και ό,τι άλλο φανταστεί ο κάθε Υπουργός για να καλύψει τα χαμένα.

Πότε όμως οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση;;;

΄Όταν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας τους είναι κάτω από 10% ή 8% αναλόγως με τους νόμους που ισχύουν. Εάν π.χ η τράπεζα έχει δώσει δάνεια 10 δις σημαίνει ότι πρέπει να κρατάει 1 δις στο συρτάρι της, ρευστό, εάν πέσει κάτω από το 1 δις τότε πρέπει να εισρεύσουν νέα κεφάλαια.

Οι τράπεζες όμως επειδή δεν είχαν ρευστότητα εξαιτίας : Του PSI των ομολόγων δηλ. του ελληνικού δημοσίου που κατείχαν το 2012, λόγω της μη εξυπηρέτησης των κόκκινων δανείων, των μνημονιακών πολιτικών και της φορολογικής επιδρομής χρειάστηκαν ρευστό, από πού;;;;

Είχαμε λοιπόν 3 ανακεφαλαιοποιήσεις, δηλαδή τους δόθηκε ρευστό.

Η πρώτη το 2013 και κόστισε 40 δις , συμμετείχαν το ΤΧΣ δηλ το δημόσιο , εμείς με τα χρήματα μας και το κόψιμο μισθών και συντάξεων μας και φόρων. Και επειδή αυτό άργησε να γίνει, τα πήραμε δανεικά για να σώσουμε άμεσα τις τράπεζες. Αν και το Δημόσιο έβαλε τα χρήματα εν τούτοις κατά απαίτηση των τροϊκανών και με συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν δόθηκαν εξηγήσεις που πήγαν τα λεφτά και χάθηκαν και δεν έπεσαν στην αγορά.

Δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση άνοιξη του 2014, συνκυβέρνηση Σαμαρά πάλι, έτσι χωρίς κάποιος να γνωρίζει παραιτείται τότε το Δημόσιο από το δικαίωμα του να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση, για να κάνει χώρο στους ιδιώτες και οι τιμές που ορίστηκαν ήταν πρωτοφανείς, από- 48% μέχρι-67% χαμηλότερες από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση. Εκτός της Alpha Bank που η τιμή της ήταν υψηλότερη, το πως έγινε οι τιμές να είναι μικρότερες από την πρώτη φορά και να χαθούν τα 40 δις δηλαδή να τα χάσει ΤΧΣ δεν δόθηκαν ποτέ εξηγήσεις. Παραιτήθηκαν και οι παλαιοί μέτοχοι από το δικαίωμα τους και ενώ βάλαμε 40 δις και είχαμε ποσοστό στις τράπεζες κατά 80%, με την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση το ποσοστό του κράτους έπεσε στο 56%. Τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν επενδύσει τα λεφτά τους σε αυτές τράπεζες υπέστησαν ζημιά. ΄Επίσης έχασαν τα χρήματα τους 300 χιλιάδες μικρομέτοχοι που είχαν επενδύσει . Μεγάλη καταστροφή για όλους!

΄Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η Euro Bank που για την ανακεφαλαιοποίηση της πήρε από τους φορολογούμενους πολίτες 5,8 δις και πήρε και με έμμεσο τρόπο 4,6 δις χρηματοδότηση ,θυμάστε δώσαμε το Ταχυδρομικό ταμιευτήριο, δίχως τον έλεγχο της διοίκησης. Σύνολο 10 δις ΄Ερχεται το Καναδέζικο κεφάλαιο και δίνει 2,9 και αγοράζει το 65% της τράπεζας και έχει και τον έλεγχο και την διοίκηση. Εξαγόρασε δηλαδή τα δικά μας 10 δις.

Τα μεγάλα κεφάλαια δεν πρόκειται να περιοριστούν απλά στον έλεγχο των τραπεζών, αλλά μέσω αυτών επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, θα λεηλατήσουν ότι έχει απομείνει από την ελληνική οικονομία.

Πρώτος στόχος τα κόκκινα δάνεια των ιδιωτών, αλλά και επιχειρήσεων που είναι 36,5 δις που θα τα πουληθούν σε distress funds δηλαδή στους ‘γύπες των αγορών». Αυτοί έχουν ήδη συνεδριάσει και θα αγοράσουν από 5 έως 8 σεντ για κάθε ευρώ ιδιώτη και 15 με 18 σεντ για κάθε ευρώ επαγγελματιών. Στη συνέχεια θα μετατρέψουν τις απαιτήσεις τους σε μετοχές καθιστάμενοι έτσι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων. Θα τις αναδιαρθρώσουν σύμφωνα με τα συμφέροντα τους (συρρίκνωση δραστηριοτήτων, απολύσεις προσωπικού, πωλήσεις μηχανημάτων, εγκαταστάσεων κλπ) προκειμένου να τις πουλήσουν σε πολυεθνικές εταιρείες που θέλουν να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό και να μονοπωλήσουν την αγορά.

Οι «γύπες» αναπτύχθηκαν από την δεκαετία του 1990 και έχουν σκοπό να επεμβαίνουν σε χρεοκοπημένες χώρες και εταιρείες και να αγοράζουν φτηνά και να κερδίζουν από την πώληση της ονομαστικής τους αξίας. Η ερώτηση είναι: Γιατί να μην το κάνει το κράτος;;; αφού το κάνουν οι «γύπες».

Θα δίναμε μόλις 1,5 δις στις τράπεζες και θα σβήναμε τα χρέη των ιδιωτών, αφού ήδη έχουμε δώσει 60 δις σε ρευστό στις τράπεζες και χάσαμε και τα ποσοστά μας στις τράπεζες και οι ίδιες οι τράπεζες πέρασαν σε ξένα χέρια.

Και ενώ μέχρι και στα Βρετανικά δικαστήρια από το 2010 απαγορεύεται να βγάζουν αποφάσεις υπέρ των «γυπών» επειδή καταστρέφονταν χώρες και λαούς και έμπαινε θέμα πια ηθικής τάξης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους επέτρεψε να δραστηριοποιηθούν στην πατρίδα μας.

Τι θα μπορούσε να γίνει:

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα χρειαζόταν να γίνει αν η Ελλάδα είχε εξέλθει από την Ευρωζώνη και διέθετε το δικό της εθνικό νόμισμα. Οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιούνταν με το εθνικό νόμισμα και η συντριπτική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου θα ανήκε στο Δημόσιο. Θα διασφαλίζονταν τα ασφαλιστικά μας ταμεία και όπως αναφέρθηκε παραπάνω με 1,5 δις θα σβήνανε όλα τα χρέη των ιδιωτών και δεν θα πέφτανε στα χέρια των «γυπών».

Η Ελλάδα έχοντας χάσει τη νομισματική αυτονομία της ενταγμένη στην Ευρωζώνη και δανειζόμενη συνεχώς το ευρώ με επιτόκιο από την ΕΚΤράπεζα και με το να το δανείζει κατόπιν με επιτόκιο στις εδώ τράπεζες (γιατί το ευρώ είναι χρεόγραφο και όχι αξιόγραφο),έχει χάσει τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού της συστήματος και ιδιαίτερα με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, έχει απολέσει την εθνική της κυριαρχία και έχει γίνει αποικία του διεθνούς κεφαλαίου δηλαδή των περίφημων αγορών.

Οι αγορές, «οι γύπες» και οι εκάστοτε συνκυβερνήσεις συννομοούν μόνο για τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ο λαός πτωχοποιείται καθημερινά. Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση στηρίζει αυτό το σύστημα και ουδόλως είμαστε μέλος της, αλλά παρία της.

Εάν δεν ενημερωθούμε και αφυπνιστούμε εχθές, δεν θα παραδώσουμε στα παιδιά μας χώρα, αλλά ένα κουφάρι, μια αποικία των ξένων κεφαλαίων .

Δέσποινα Κουρουπάκη Βιβλιογραφία: Δημ. Καρούσος

Μέλος ΕΠΑΜ Οικον/γος – Εκπομπή Δούρειος Ίππος

Νίκος Ιγγλέσης Οικον/γος

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Νέα rapid test στο Παλαίκαστρο.
ΣΗΤΕΙΑ
Νέα rapid test στο Παλαίκαστρο.
Κλειστό το τμήμα στο 1o Δημοτικό Σχολείο με το θετικό κρούσμα.
ΣΗΤΕΙΑ
Κλειστό το τμήμα στο 1o Δημοτικό Σχολείο με το θετικό κρούσμα.
Σε Σητεία και Παλαίκαστρο την Δευτέρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης
ΣΗΤΕΙΑ
Σε Σητεία και Παλαίκαστρο την Δευτέρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης
ΚΑΛΕΣΜΑ/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
ΚΑΛΕΣΜΑ/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ
Αιφνιδιαστική επέκταση ωραρίου των νηπιαγωγών»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αιφνιδιαστική επέκταση ωραρίου των νηπιαγωγών»
Ευχαριστίες στην ΚΟΜΥ Λασιθίου, Δήμο Σητείας- Θέλουμε σχολεία ανοικτά και ασφαλή
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστίες στην ΚΟΜΥ Λασιθίου, Δήμο Σητείας- Θέλουμε σχολεία ανοικτά και ασφαλή
Αλλαγή των δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ ΠΡΕΒΕΛΗΣ λόγω απαραίτητων εργασιών και ελέγχου
ΣΗΤΕΙΑ
Αλλαγή των δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ ΠΡΕΒΕΛΗΣ λόγω απαραίτητων εργασιών και ελέγχου
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
ΛΑΣΙΘΙ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
«Αιφνιδιαστική επέκταση ωραρίου των νηπιαγωγών»
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Αιφνιδιαστική επέκταση ωραρίου των νηπιαγωγών»
Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη έως την Τρίτη 19 Ιανουαρίου
ΚΡΗΤΗ
Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη έως την Τρίτη 19 Ιανουαρίου