Σ.Καράμπελα: Για την υγεία που έχει ανάγκη ο λαός

18 Προβολές

Σε λιγότερο από 10 ημέρες θα έχουμε εθνικές εκλογές που ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι στο τιμόνι της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια και ποιος θα είναι αντιπολίτευση . Τα ΜΜΕ , τα παπαγαλάκια και οι δυνάμεις των αστικών κομμάτων έχουν βάλει τα δυνατά τους να τον πείσουν πως πρέπει ο λαός να αποφασίσει ανάμεσα στην σκύλα (Ν.Δ) και στην χάρυβδη (ΣΥΡΙΖΑ) άντε και σε καμιά τσόντα της δικιάς τους πολιτικής που θα μπορεί και σίγουρα θέλει να δώσει χέρι βοηθείας σε συγκυβέρνηση όπως είναι ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , ΜΕΡΑ25, ΒΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΑΕ κλπ.
Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες τα μέλη, οι φίλοι , οι οπαδοί του ΚΚΕ προσπαθούν αποφασιστικά να αναδείξουν τι έχει ανάγκη ο λαός στην σημερινή εποχή και γιατί πρέπει να δυναμώσει η φωνή για την διεκδίκηση της κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών που εκφράζεται από το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή.
Η εμπειρία των λαϊκών οικογενειών από την καθημερινότητά τους, από την υποβάθμιση ή και εξαθλίωση της ζωής τους, από τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση , από τις συνθήκες στους εργασιακούς χώρους , από την κατάσταση των δομών υγείας πρέπει να γίνει πυξίδα για να βρει τον δρόμο του αγώνα και να χρησιμοποιήσει την ψήφο του σαν όπλο για το σήμερα και το αύριο.
Η κατάσταση στον χώρο της υγείας παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες έχει φθάσει στο απροχώρητο. Δεν χρειάζεται να κάνουμε αναλυτική περιγραφή το ξέρουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι στην Υγεία, οι ασθενείς , οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού , από έλλειψη υλικών, από έλλειψη μηχανημάτων. Οι ασφαλισμένοι όσοι ακόμη μπορούν, πληρώνουν συνεχώς και περισσότερα για τα φάρμακά τους ενώ αναγκάζονται να τα αλλάξουν πολλές φορές για να πληρώσουν λιγότερα.
Οι γιατροί τρέχουν από το νοσοκομείο Σητείας να καλύψουν τις ελλείψεις του νοσοκομείου Αγ.Νικολάου και κάποιοι από αυτούς δεν αντέχουν και παραιτούνται. Αποτέλεσμα είναι να μένουν και τα δύο νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και μάλιστα λόγω των παραιτήσεων να μένουν και τα χωριά χωρίς γιατρούς. Πριν καλά καλά σιγάσουν οι πανηγυρισμοί για τον δεύτερο καρδιολόγο στην Σητεία , παραιτήθηκε ο πρώτος . Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά.
Η κυβέρνηση του Σύριζα υπερηφανεύεται ότι τα νοσοκομεία έχουν πλεονάσματα αλλά κρύβει ότι με το νομικό πλαίσιο που υπάρχει δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και είναι καταθετημένα στην Τράπεζα της Ελλάδος για το ματωμένο πλεόνασμα και τις ανάγκες των δανειστών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι πρέπει να ενισχυθεί στις εκλογές για να μην έρθει η «κακιά» ΝΔ. Συνέχισε όμως την ίδια πολιτική και εφάρμοσε τους μνημονιακούς νόμους της ΝΔ στον χώρο της Υγείας και έφερε και άλλους βάσει του τρίτου μνημονίου που ψηφίστηκε και από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ.
Η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων όπως είναι οι επικουρικοί , οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι , με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των εργαζομένων με μόνιμη, σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα είναι ένα «επίτευγμα» για το οποίο νιώθουν υπερήφανα τα κυβερνητικά στελέχη .
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μια θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης ο αριθμός των μονίμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε στο διάστημα Ιανουάριος 2015 – Μάρτιος 2019, αφού οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν αρκούν να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις (προσλήφθηκαν 1.378 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι από όσους συνταξιοδοτήθηκαν).
Αντί για μόνιμο προσωπικό επάνδρωσαν τα νοσοκομεία με 2800 εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ που λόγω των επανειλημμένων αρνήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την μονιμοποίησή τους θα απολυθούν τον Μάρτιο του 2020 που λήγει η σύμβασή τους και θα ακολουθήσει και η λήξη της σύμβασης άλλων 1200 του ιδίου προγράμματος. Και να σημειωθεί ότι στην Υγεία υπάρχουν 20000 κενές οργανικές θέσεις . Στην πανελλαδική στάση εργασίας που έγινε για αυτό τον λόγο συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι ΟΑΕΔ του ΓΝ-ΚΥ Ιεράπετρας με την στήριξη του Συλλόγου εργαζομένων ζητώντας την μονιμοποίησή τους . Οι ισχυρισμοί ότι έγινε προκήρυξη των 1116 θέσεων δεν δίνει λύση στο πρόβλημα αφού αφορά την αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών ενώ είναι σαφές ότι μεγάλο ποσοστό εργαζομένων επικουρικών θα απολυθεί.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όπως και τα μικρότερα αστικά κόμματα παρά τις διακηρύξεις τους ότι η Υγεία είναι αγαθό κλπ , την βλέπουν σαν εμπόρευμα. Αυτό σημαίνει όλο και μεγαλύτερες περικοπές στην Υγεία, είσοδος των επιχειρήσεων στα νοσοκομεία , υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει μετά τις εκλογές . Υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών στην Υγεία και για αυτό οδήγησαν σε υποβάθμιση το δημόσιο σύστημα υγείας. Στην τελευταία στάση στων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων το δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορούσε να καλύψει τους ασθενείς σύμφωνα με τον υπουργό υγείας αφού το 70-80% των εξετάσεων γίνονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα .
Μόνο το ΚΚΕ παλεύει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας την σκυτάλη από τις κυβερνήσεις της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εμβάθυνε την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Στόχος τους είναι να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία σαν αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας τους με την πώληση ιατρικών υπηρεσιών στους ασθενείς και στα ασφαλιστικά ταμεία δηλ πάλι από την τσέπη των ασθενών. Που σημαίνει ακόμη ότι για να αντέξουν τα νοσοκομεία θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο και φτηνότερο προσωπικό με πετσοκομμένα δικαιώματα.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πετσόκοψαν τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την Υγεία στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας και το ίδιο δεσμεύονται να συνεχίσουν να κάνουν. Από το 2013 που είχαμε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μέχρι και το 2019 που έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 30,3%. Μόνο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει περικοπεί κατά 432 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος «μεταμνημονιακός» προϋπολογισμός για το 2019 μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατ. Ευρώ. Την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν επί πλέον 780εκατ. λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τους . Είναι βέβαιο ότι από αυτό το σημείο θα πιάσει το νήμα μια επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσαν τις πληρωμές των ασθενών για τα φάρμακα από το 9% στο 30%, υπολογίζοντας μόνο τα φάρμακα της «θετικής λίστας» γιατί τα υπόλοιπα σταμάτησαν να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σ’ αυτά να προστεθεί η τελευταία αύξηση κατά 10% των τιμών σε 2.000 φάρμακα που επιβάρυναν τους ασθενείς και αύξησαν το κέρδος των φαρμακοβιομηχανιών
Η δίκαιη ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ και η βιώσιμη ανάπτυξη της ΝΔ συνθέτουν ένα αντιλαϊκό σύστημα Υγείας που η υγεία του λαού αποτελεί «κόστος» και ταυτόχρονα πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών.
Να γιατί χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές .
Για να δοθεί ισχυρή απάντηση από το λαό για αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη και δωρεάν Υγεία. Για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση , για να γίνουν οι προσλήψεις όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας , να εξοπλιστούν με σύγχρονα και επαρκή μηχανήματα , να λειτουργούν όλο το 24ωρο και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις . Για να δοθούν για την Δημόσια Υγεία τα 20 εκατομμύρια, το «δωράκι» που έκανε η κυβέρνηση στην φαρμακοβιομηχανία, αφού για τρίτη φορά μέσα στην 4ετία τους χάρισε τα χρήματα του clawback που έπρεπε οι φαρμακοβιομήχανοι να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ . Για να δοθούν για τις λαϊκές ανάγκες τα 4δις αντί να δίνονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα λυθούν προς όφελος του λαού από τα αστικά κόμματα που στριμώχνονται να πιάσουν στασίδι στην επόμενο κυβερνητικό σχήμα αλλά είμαστε αισιόδοξοι και θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας να δυναμώσει ο λαός μας τους αγώνες για την ικανοποίησή τους . Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις εκλογές θα συσπειρώσει περισσότερους εργαζομένους σε αυτή την κατεύθυνση , θα δυναμώσει την φωνή του Κόμματος μέσα στην Βουλή για να εμποδίζει τα αντιλαϊκά μέτρα, να επιβάλλει λύσεις προς όφελος του λαού, είναι η μόνη πραγματική αντιπολίτευση που έχει σαν γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.
Γιατί το ΚΚΕ στην προηγούμενη θητεία απεκάλυπτε την αντιλαϊκή επίθεση και προσπάθησε με όση δύναμη του έδωσε ο λαός να εμποδίσει τα αντιλαϊκά μέτρα και στον χώρο της Υγείας , να περάσει τροπολογίες και νόμους για την πλήρη κάλυψη της υγείας του λαού. Μεγάλος είναι ο κατάλογος των επερωτήσεων που έφερνε στην προηγούμενη Βουλή ο Μανώλης Συντυχάκης βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και αφορούσε ζητήματα της Κρήτης και στον τομέα της Υγείας όπως για το νοσοκομείο Ιεράπετρας, για το νοσοκομείου Αγ.Νικολάου κλπ.
Σήμερα για να έχουμε την υγεία μας πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη κι αν δεν έχουμε θα πεθάνουμε! Θα τους αφήσουμε;
Ή θα τους γυρίσουμε την πλάτη , θα δώσουμε την ψήφο μας στο μοναδικό κόμμα που δεν θα την προδώσει, εγγύηση είναι οι αγώνες του , οι θυσίες των μελών του , φίλων και οπαδών του, η εκατοντάχρονη ιστορία του , η άρνησή του να βολευτεί σε κυβερνητικές καρέκλες που του στοίχισε την μείωση των εκλογικών ποσοστών του, η επαλήθευση των θέσεων του . Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να δυναμώσουν οι αγώνες που θα δώσουν αποτελέσματα στο σήμερα αλλά θα μεγαλώσουν την προοπτική να μπουν οι βάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρό της την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος μιας κάστας κηφήνων καπιταλιστών.
Την επόμενη μέρα των εκλογών θα έχουμε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα συνεχίσει το έργο της προηγούμενης. Μόνη ελπίδα είναι ισχυρό ΚΚΕ , την μόνη πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ
Μέλος της ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ-δημ.σύμβουλος Σητείας

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Πρωτόγνωρη η φετινή εορτή της Αγίας Αικατερίνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Πρωτόγνωρη η φετινή εορτή της Αγίας Αικατερίνης
Η Θεία Λειτουργία της Αγίας Αικατερίνης Πολιούχου Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Η Θεία Λειτουργία της Αγίας Αικατερίνης Πολιούχου Σητείας
Ο Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης σε ζωντανή μετάδοση
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ο Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης σε ζωντανή μετάδοση
Θετικός στον Covid19 o Γιάννης Πλακιωτάκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Θετικός στον Covid19 o Γιάννης Πλακιωτάκης
Εξιτήριο έλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Αϊλαμάκης από το Νοσοκομείο
ΣΗΤΕΙΑ
Εξιτήριο έλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Αϊλαμάκης από το Νοσοκομείο
Ερώτηση Θραψανιώτη για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Ερώτηση Θραψανιώτη για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας
3ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Χανδρά στον Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
ΣΗΤΕΙΑ
3ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Χανδρά στον Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Ενημέρωση πληγέντων παραγωγών Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για τις ζημιές από την πλημμύρα το διάστημα 6 έως 11 Νοεμβρίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ενημέρωση πληγέντων παραγωγών Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για τις ζημιές από την πλημμύρα το διάστημα 6 έως 11 Νοεμβρίου
Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με το Δήμαρχο Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με το Δήμαρχο Ιεράπετρας
Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Γ. Στεφανάκη προς τον Πρόεδρο και την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς που αποφάσισαν το κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος της Πειραιώς στο Δήμο.
ΛΑΣΙΘΙ
Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Γ. Στεφανάκη προς τον Πρόεδρο και την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς που αποφάσισαν το κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος της Πειραιώς στο Δήμο.