Σύλλογος Ιδιοκτητών Διαχειριστών Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου- υπόμνημα στους αρμοδίους με τα προβλήματα που αφορούν τις Δημοτικές Ενότητες Λεύκης και Ιτάνου

57 Προβολές

Σύλλογος Ιδιοκτητών Διαχειριστών
Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου

Κυρίες, κύριοι,

Καταθέτουμε σήμερα υπόμνημα στους αρμοδίους με τα προβλήματα που αφορούν τις Δημοτικές Ενότητες Λεύκης και Ιτάνου όπου δραστηριοποιείται ο σύλλογος μας (ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή Παλαικάστρου, Ζάκρου και Ξεροκάμπου) και τα οποία έχουμε καταγράψει μετά από αναφορές των μελών μας καθώς και τις προτάσεις μας για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση τους.
Αρχικά θα θέλαμε να αναφερθούμε στο γενικότερο πλαίσιο το οποίο αποτέλεσε και μια από τις βασικές αιτίες που επιδείνωσαν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αφενός τη μετάβαση από τους Καποδιστριακούς Δήμους στους Καλλικρατικούς και αφετέρου συρρίκνωση των κρατικών δομών λόγω της οικονομικής κρίσης.
Αναφορικά με τη μετάβαση από τους Καποδιστριακούς στους Καλλικρατικούς Δήμους είχαμε αποψίλωση των ήδη υπαρχουσών δομών ένω, οι δομές που δημιουργήθηκαν δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών λόγω υποστελέχωσης και ελλειπούς χρηματοδότησης. Επιπλέον, η ανάγκη για εξοικονόμηση πόρων λόγω της οικονομικής κρίση οδήγησε στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σητείας, στην μεταφορά της Δ.Ο.Υ. Σητείας, του Μηχανολογικού και προσεχώς του Υποθηκοφυλακείου Σητείας στον Άγιο Νικόλαο, στο κλείσιμο τοπικών Αστυνομικών Σταθμών Παλαικάστρου και Ζάκρου και, τέλος, στο κλείσιμο της Σχολής Αστυφυλάκων.
Αφού σας περιγράψαμε το γενικότερο πλαίσιο με τις προεκτάσεις του, στη συνέχεια θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε παράλληλα με τις προτάσεις μας για κάθε ένα από αυτά:
1. Ζητάμε τον έγκαιρο καθαρισμό και οργάνωση των παραλιών, την ολοκλήρωση των έργων στην αγροτική οδοποιία και τη συντήρηση των μονοπατιών, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η οποία τυπικά αρχίζει την 1η Απριλίου 2018. Θεωρούμε δε, ότι αυτές οι εργασίες που απαιτείται να γίνονται κάθε χρόνο προϋποθέτουν σωστό προγραμματισμό σε επάρκεια προσωπικού και μηχανολογικών μέσων ώστε οι σχετικές παρεμβάσεις να γίνονται έγκαιρα.
2. Ζητάμε περισσότερη αστυνόμευση στους χώρους στάθμευσης κοντά σε παραλίες, τη ρύθμισης της κυκλοφορίες στον κεντρικό δρόμο του Παλαικάστρου και για την τήρηση της κοινής ησυχίας. Έχουμε αναφορές για διαρρήξεις σε αυτοκίνητα λυομένων και έχουν γίνει οι σχετικές καταγγελίας για τις περιοχές «Βάι» και «Ίτανος», παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της παράνομης στάθμισης εμποδίζοντας τη διέλευση Χ.Ι. και λεωφορείων και παραβιάζεται το ωράριο κοινής ησυχίας με αποτέλεσμα τις έντονες διαμαρτυρίες ντόπιων και επισκεπτών αναφορικά με συνεχείς οχλήσεις από δίτροχα και εκδώσεις. Προτείνουμε παρουσία περιπολικού τις ώρες αιχμής κατά τους μήνες Ιούλιος – Αύγουστος από τις 10.00 πμ έως 16.00 μμ. και την αυστηρότερη εφαρμογή του νόμου σχετικά με την κοινή ησυχία.
3. Ζητάμε την αποτελεσματική διαφύλαξη του Φοινικοδάσους «Βάι» από ενδεχόμενη πυρκαγιά και από το «νέο εχθρό» που λέγεται κόκκινο σκαθάρι. Προτείνουμε η πυροπροστασία να βρίσκεται σε ετοιμότητα καθώς και συντονισμένους δολωματικούς και προληπτικούς ψεκασμούς. Ήδη το σκαθάρι έχει προσβάλει άλλα φοινικοειδή, μη ενδημικά, σε ολόκληρη την Κρήτη.
4. Ζητάμε κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου να εφαρμόζεται ο νόμος για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούν οι κυνηγοί από τις κατοικημένες περιοχές και από τις εκτός σχεδίου πόλεως οικίες και καταλύματα. Ακόμη, υπάρχει και άλλη μία παράμετρος του θέματος, που πρέπει να θίξουμε. Με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και για όσο αυτή συμπίπτει με την τουριστική περίοδο, στα μονοπάτια όπου κινούνται οι κυνηγοί κινούνται και περιπατητές, οπότε απαιτείται αυξημένη προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων και η σχετική ενημέρωση από τον Κυνηγητικό Σύλλογο Σητεία προς τα μέλη τους.

5. Προτείνουμε το χαρακτηρισμό της παραλίας «ψιλή άμμος» δίπλα στο «Βάι» και της νότιας παραλίας στην Ερημούπολη και κάθε άλλη απομακρυσμένη παραλία ως παραλίας γυμνιστών. Για τις δύο πρώτες προτείνουμε να τοποθετηθούν βασικές υποδομές όπως χημικές τουαλέτες και η κατάλληλη σήμανση με διακριτικές πινακίδες προς αποφυγή παρεξηγήσεων μεταξύ των λουομένων.
6. Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο. Συγκεκριμένα όταν επικρατεί άπνοια εμφανίζεται ένα κίτρινο σύννεφο που εκτίνεται γύρω από την ευρύτερη περιοχή του Ξεροκάμπου. Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί ερωτηματικά αναφορικά με την ποιότητα των καυσίμων που χρησιμοποιούνται και αν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες από την πλευρά της Δ.Η.Ε. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στο βαθμό που αυτό συμβαίνει, εκτός από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, έχει άμεσες συνέπειες στην τουριστική κίνηση και στη φήμη τόσο της περιοχής του Ξεροκάμπου όσο και της ευρύτερης περιοχής.

7. Επαναφέρουμε το παλαιότερο αίτημα μας για συμμετοχή τους συλλόγου μας στο Δ. Σ. της Μ.Α.Δ.Ε.Σ. Α.Ε.. Ζητάμε να επανεξετάσετε τη δυνατότητα συμμετοχής ενός εκπροσώπου του συλλόγου μας στο Δ.Σ. της Μ.Α.Δ.Ε.Σ.. Ο σύλλογος μας αποτελείται από 78 τοπικές επιχειρήσεις και με την πολυετή εμπειρίας γύρω από τον τουρισμό θεωρούμε ότι η συμμετοχή μας μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει.

8. Ζητάμε την αφαίρεση των παράνομων πινακίδων από το οδικό δίκτυο. Εκτός του ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς, δημιουργούν ένα αντιαισθητικό θέαμα.

9. Ζητάμε να αυξηθεί η συχνότητα στα δρομολόγια λεωφορείων από και προς Παλαίκαστρο, Βάι, Μονή Τοπλού, Ερημούπολη – Ίτανος, Ζάκρο, Κάτω Ζάκρο, Ξερόκαμπο και Ζήρος κατά τους μήνες τουριστικής αιχμής Ιούλιο και Αύγουστο. Ακόμη λόγω της αυξημένης ζήτησης από περιπατητές, προτείνουμε την καθιέρωση νέου εβδομαδιαίου δρομολόγιου που θα συνδέει τη Σητεία με το Παλαίκαστρο, τους Αδραβάστους, το Καρύδι, τη Σίτανος, τη Βόιλα, την Ετιά, τη Ζήρο, τον Ξερόκαμπος, και τη Ζάκρος.

10. Ζητάμε τη διενέργεια κατάλληλων ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Ειδικότερα Θέματα Παλαικάστρου

α) Ζητάμε την απομάκρυνση της πινακίδας που βρίσκεται κοντά στα εστιατόρια «Μύθος» και «Ελλάς» στην πλατεία του Παλαικάστρου και την αντικατάσταση της με νέα που να αναγράφονται τα τοπωνύμια «Βάι», «Ζάκρος», «Κουρεμένος», «Μαριδάτης», «Αγκαθιάς» και «Χιώνα» μαζί με τις σχετικές χιλιομετρικές αποστάσεις.

β) Ζητάμε την πεζοδρόμηση και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμο με τον κατάλληλη φωτισμό από το Παλαίκαστρο ως την παραλία του Κουρεμένου, την επίσπευση των διαδικασιών για το φωτισμό του νέου πεζοδρομίου που συνδέει το Παλαίκαστρο με τον Αγκαθιά καθώς επίσης και την επέκταση του βιολογικού δικτύου και τη διασύνδεση όλων των καταλυμάτων με αυτό.

γ) Ζητάμε την άμεση εξεύρεση χώρων στάθμευσης για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο Παλαίκαστρο και στον Αγκαθιά.

δ) Ζητάμε τις διαγραμμίσεις των δρόμων από Παλαίκαστρο προς Χιώνα και όπου άλλου δεν υπάρχει δημοτικός φωτισμός για την διευκόλυνση των ποδηλατιστών και των πεζών και για την ασφαλή διέλευση τους από τις περιοχές αυτές.

ε) Ζητάμε την αύξηση στη συχνότητα αποκομιδής των απορριμμάτων, ακόμα και τα Σάββατα, και το πλύσιμο των κάδων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

στ) Ζητάμε την απομάκρυνση και την αντικατάσταση της υπάρχουσας ξύλινης γέφυρας στις Πλακοπούλες (Κουρεμένος) με νέα για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών και των κατοίκων μετά τις μεταβολές που έχουν σημειωθεί στην κοίτη του ποταμού.

ζ) Ζητάμε την καθιέρωση της διεξαγωγής Αγώνων Ιστιοσανίδας (windsurfing) σε ετήσια βάση.

η) Τέλος, θεωρούμε άκρως αναγκαία την ύπαρξη ενός παθολόγου ιατρού, ενός οδοντιάτρου και ενός μικροβιολογικού εργαστηρίου. Ο σύλλογός μας και η τοπική κοινωνία θα στηρίξουν αυτές τις υποδομές οι οποίες είναι άκρως απαραίτητες για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγόντων περιστατικών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τους θερινούς μήνες όπου ο πληθυσμός στις ευρύτερες περιοχές Παλαικάστρου, Ζάκρου και Ξεροκάμπου τριπλασιάζεται και την προγενέστερη εμπειρία με το Φαρμακείο Παλαικάστρου, θεωρούμε ότι κάθε τέτοια ιδιωτική πρωτοβουλία θα είναι προσοδοφόρα.

Ειδικότερα θέματα Ζάκρου

α) Ζητάμε άμεση αντικατάσταση των στεγάστρων θέασης από Κάτω Ζάκρο – Ζάκρο, Αδραβάστους – Καρύδι και Ξεροκάμπου – Ζήρο με νέα κατασκευή εμποτισμένης ξυλείας για να αντέξει στο χρόνο.

β) Ζητάμε τη σήμανση σε όλες τις εισόδους και εξόδους του φαραγγιού, τον καθαρισμός του μονοπατιού του φαραγγιού και τη στελέχωση και των τριών μουσείων με προσωπικό.

Ειδικότερα θέματα Ξεροκάμπου

α) Ζητάμε την απομάκρυνση των κυψελών παραπλεύρως των κεντρικών δρόμων. Έχουν σημειωθεί επανειλημμένα επεισόδια με τσιμπήματα από μέλισσα σε πελάτες καταλυμάτων καθόσον αυτοί ξεπλένονται στα ντουζ έξωθεν των καταλυμάτων.

β) Ζητάμε την τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στο οδικό δίκτυο μεταξύ Ζήρου και Ξεροκάμπου λόγω της επικινδυνότητάς του.

γ) Ζητάμε την περίφραξη των πηγαδιών επειδή ένας μεγάλος αριθμός αυτών είναι ακάλυπτα για λόγους ασφαλείας των κατοίκων και των επισκεπτών.

Θα θέλουμε να ευχαριστούμε όλους όσους θα συμβάλουν για την επίλυση των προβλημάτων που σας γνωρίζουμε το με το παρόν υπόμνημα και ευχόμαστε μία καλή τουριστική σαιζόν

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος

Κ. Κοξαράκης

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα