ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ :να γίνει γνωστή η κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Ένωσης Σητείας

122 Προβολές

Απευθυνόμαστε στους πολίτες της Σητείας και στον αγροτικό κόσμο της επαρχίας μας, για να γίνει γνωστή η κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Ένωσης Σητείας, στον πενταετή Γολγοθά που μέχρι και σήμερα περνάνε, σε σχέση με τις αναποτελεσματικές και ανίκανες Διοικήσεις.
Συνοπτικά αναφέρουμε τα γεγονότα που έχουν συμβεί τους τελευταίους δεκατρείς μήνες, δηλαδή από 31/12/2014 και μετά, αφού σημειώσουμε ότι έως τότε και συγκεκριμένα από το 2010, η Ένωση χρωστάει στους εργαζόμενους μεγάλα χρηματικά ποσά δεδουλευμένων τα οποία ξεπερνούν το 1.450.000 ευρώ.
Η Ένωση δηλαδή, μη καταβάλλοντας κανονικά τους μισθούς των εργαζομένων και χρησιμοποιώντας τα χρήματα αυτά, ως κεφάλαιο κίνησης για τις καθημερινές λειτουργικές τις ανάγκες, είχε βασιστεί στην ασυλία των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων που παρείχε σκανδαλωδώς ο Νόμος των Συνεταιρισμών και είχε καταφέρει να επιβιώσει μέχρι τις 31/12/2014, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί εις βάρος της από τα Ελληνικά δικαστήρια.
Με βάση τη μελέτη βιωσιμότητας, που είχε εκπονηθεί και με την οποία είχε συμφωνήσει ο μεγάλος πιστωτής της Ένωσης (Τράπεζα Πειραιώς) , η Ένωση από Συνεταιριστική Οργάνωση, μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία Α.Ε.Σ (Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη) σύμφωνα με το νέο νόμο για τον μετασχηματισμό των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, το γνωστό νόμο 4015/2011 ή Νόμο Σκανδαλίδη.
Στις 08/01/2015 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και ο νέος πρόεδρος της Α.Ε.Σ κ.Μαυροματάκης καλεί σε γενική συνέλευση τους εργαζόμενους και τους ανακοινώνει ότι έχουν απολυθεί όλοι (ομαδική απόλυση) από 31/12/2014 από τον προηγούμενο Πρόεδρο κ. Βακόντιο. Ανέλαβε μάλιστα και δημόσια δέσμευση ότι σε 15-20 μέρες θα εξοφλήσει τα δεδουλευμένα που οφείλονταν στους εργαζόμενους δηλαδή το 1.450.000 ευρώ καθώς και την αποζημίωση απόλυσης που έφθανε τα 800.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η απόφαση για την ομαδική απόλυση των εργαζομένων δεν φέρει καν την υπογραφή του εργοδότη (Προέδρου ή Διοικητικού Συμβουλίου) όποτε και εγείρεται πολύ σοβαρό θέμα νομιμότητας αυτής της απόφασης!!
Δεκατρείς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και του νέου Προέδρου, η σχετική με τους εργαζόμενους κατάσταση είναι η εξής:

– Οι 50 από τους 56 εργαζόμενους είναι απολυμένοι χωρίς δουλειά.
– Στους 50 απολυμένους εργαζόμενους (λόγω μη υπογραφής της απόλυσης από τον εργοδότη) δεν χορηγήθηκε για ολόκληρο το 2015, το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, που θα κάλυπτε τουλάχιστον κάποιες βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες τους.
– Στους 50 εργαζόμενους, αν και βρισκόμαστε ήδη στα μισά του Ιανουαρίου του 2016, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα τους
– Στους 50 εργαζόμενους δεν έχει δοθεί ακόμη ούτε ένα ευρώ από την αποζημίωση απόλυσης τους.
– 50 εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους τώρα και ένα χρόνο, βρίσκονται σε άθλια οικονομική και ψυχολογική κατάσταση.
– 50 εργαζόμενοι, εκτός των παραπάνω θα βρεθούν από τον επόμενο μήνα και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αφού θα μείνουν χωρίς βιβλιάρια υγείας.
Στους δεκατρείς τελευταίους μήνες, έχουν ακουστεί άπειρες υποσχέσεις, οι οποίες βέβαια έχουν πέσει στο κενό και ποτέ δεν υλοποιήθηκαν . Από την πρώτη στιγμή ακούστηκε από τα χείλη του κ.Μαυροματάκη εκβιαστικά, ότι… ”αν θέλετε να πάρετε τα χρήματα που σας οφείλονται, θα πρέπει να κάνετε μερικές ΜΙΚΡΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ”.
1) Να χαριστούν τα δεδουλευμένα και τα ένσημα των τελευταίων δεκατριών μηνών , εάν το αποτέλεσμα της αγωγής που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι σχετικά με την παράνομη απόλυση τους, είναι θετικό για αυτούς.
2) Να χαριστούν οι τόκοι από τα οφειλόμενα χρημάτων στους εργαζόμενους, που έχουν προκύψει και συμπεριλαμβάνονται στις δικαστικές αποφάσεις που έχουν κερδίσει και ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
3) Να αγνοήσουν και να μην χρησιμοποιήσουν οι εργαζόμενοι, τις δικαστικές αποφάσεων που τους δικαιώνουν, έναντι των αυθαιρεσιών  και της αδιαλλαξίας των διοικήσεων !
«Εάν οι εργαζόμενοι δεν συμμορφωθούν και δεν συμφωνήσουν με τις παραπάνω… μικρές υποχωρήσεις, η νέα διοίκηση θα οδηγήσει την Ένωση σε εκκαθάριση.»
Με άλλα λόγια, το μήνυμα προς τους εργαζόμενους και οι αποφάσεις της Διοίκησης είναι… ‘’ Αν δεν υπακούσετε και δεν συμμορφωθείτε στους όρους που σας θέτουμε, ακόμα και εάν διαθέτετε ή περιμένετε δικαστικές αποφάσεις που σας δικαιώνουν, θα βάλουμε λουκέτο στην Ένωση, δεν θα πάρετε ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα που σας οφείλονται και θα βρεθούν στο δρόμο ακόμα και οι λιγοστοί εργαζόμενοι που έχουν μέχρι σήμερα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας τους.
Από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων ορίστηκε μια επιτροπή αγώνα η οποία με καίριες παρεμβάσεις στα κρίσιμα σημεία των διαπραγματεύσεων με την Τράπεζα, συνέβαλε ουσιαστικά στην ανεύρεσή λύσεων στα εμφανιζόμενα αδιέξοδα.
Η επιτροπή αγώνα απευθύνθηκε σε όλες τις αρμόδιες κρατικές και κυβερνητικές υπηρεσίες και βρήκε αμέριστη συμπαράσταση και τεράστια βοήθεια από τα αντίστοιχα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη. Με την ευκαιρία επιθυμούμε σαν εργαζόμενοι της Ένωσης να τους ευχαριστήσουμε θερμά μια φορά ακόμη, για το ενδιαφέρον, την προσπάθεια, την ανθρωπιά και την ευαισθησία που έχουν επιδείξει στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν και να στηρίξουν πενήντα εργαζόμενους, που παράνομα βρίσκονται στο δρόμο απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Ευαισθησία, που οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν καθημερινά, να απουσιάζει παντελώς από τους διοικούντες την Ένωση.

Οι εργαζόμενοι διαβεβαιώνουν ότι θα αντισταθούν στα σχεδία της διοίκησης.
Ζητούν διαφάνεια και καθαρές αποφάσεις.
Ζητούν τήρηση της υπόσχεσης ότι δεν θα ξεκινήσει να λειτουργεί η νέα εταιρεία αν δεν πληρωθούν εργαζόμενοι και παραγωγοί.
Είναι έτοιμοι και καλούν σε συνεργασία τον αγροτικό κόσμο και την τοπική κοινωνία της επαρχίας, για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Θέλουν στο πλευρό τους όλους όσους πιστεύουν πως, αν έχει μείνει κάτι ακόμα όρθιο από τη μεγάλη και δυνατή Ένωση Σητείας, οφείλεται στις θυσίες και τη σκληρή δουλειά την εργαζομένων που τώρα βρίσκονται πεταμένοι στο δρόμο.
Όχι άλλη αναξιοπιστία.

Όχι άλλα ψέματα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Σητεία 14 Ιανουαρίου 2016

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης