Στέλλα Αϊλαμάκη:Περί ύδατος ο λόγος…

169 Προβολές

Έχοντας δηλώσει παρούσα στην συνεδρίαση –ενημέρωση για το πόσιμο νερό στην Σητεία- που προκάλεσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σητείας κ.Χατζηνάκης στις 27/3/17 οφείλω να αναφέρω τα εξής:
Η ενημέρωση ξεκίνησε με κακοήθη επίθεση από τον κ.Χατζηνάκη -αντί για ενημέρωση για το νερό-προς την μείζονα αντιπολίτευση σχετικά με τους χειρισμούς της στο φλέγον θέμα της ποιότητας του πόσιμου νερού στην Σητεία και τον άδικο αναβρασμό που προκάλεσε. Χειρισμοί υποχρεωτικοί με επίγνωση της ευθύνης , αφού είχαμε στα χέρια μας το πόρισμα της 28/2 της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας,(Δ.Δ.Υ) Π.Ε Λασιθίου κατόπιν ελέγχου στο πόσιμο νερό της Σητείας, κοινοποιημένο στην ΔΕΥΑΣ, Δήμο ,στην αντιπολίτευση και στον Εισαγγελέα πρωτοδικών Λασιθίου.
Η επίθεση ως η καλύτερη άμυνα, αναλογίστηκα. Υποβαθμίζοντας εκείνους, που έφεραν ουσιαστικά με ήπιους τόνους το θέμα στην δημοσιότητα ,τους αποδομούμε, ψάχνοντας ποιο λάθος έκαναν, μήπως και κερδηθούν οι πρώτες εντυπώσεις.
Η εισήγηση του προέδρου δεν περιείχε καμία αποδοχή μεριδίου ευθύνης από πλευράς ΔΕΥΑΣ σχετικά με τις παρατηρήσεις καταπέλτης ,της υπηρεσίας δημόσιας υγείας.
Κατάφεραν σε ελάχιστα λεπτά ο κ.Χατζηνάκης αλλά και ο νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ.Δρακάκης να θίξουν ευαίσθητες χορδές συναδέλφων μου, οι οποίοι και αποχώρησαν κυρίως λόγω της έλλειψης νομιμότητας αποφάσεων του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου αλλά και λόγω των κατάπτυστων κατηγοριών επί προσωπικού.
Δεν αποχώρησα από την συνεδρίαση επειδή ήθελα να ζήσω αυτήν την απολογία της συμπολίτευσης ζωντανά (έπρεπε να υπάρχει και αντίλογος), σε ένα «δικαστήριο», στο οποίο έλειπε ο κατήγορος (Δ.Δ.Υγείας )και ο κατηγορούμενος (ΔΕΥΑΣ) αγκαζέ με τους συνηγόρους υπεράσπισης(διευθυντής ΔΕΥΑΣ, Πρόεδρος ΔΕΥΑΣ, δύο επιστήμονες ο κ. Διαλυνάς και η κ.Λαγκουβάρδου -και οι δύο επιστήμονες συνεργάζονται σε έργα και ανάγκες του δήμου Σητείας – και ολάκερη η συμπολίτευση με τον κ.δήμαρχο)να υπεραμύνονται για την τελειότητα των ενεργειών τους κατά την διάρκεια της ύπαρξης βλαβερών για την υγεία μικροοργανισμών στο νερό και των μετέπειτα μέτρων καταστολής του προβλήματος. Φυσικά δεν παρέλειψαν να μου προσάψουν ψευδή σχόλια και εξηγώ:
Στην εισήγησή του ο κ. Χατζηνάκης ανέφερε ότι :«στην περίπτωση της Ζάκρου η κ.Αϊλαμάκη παρακίνησε τον πρόεδρο κ.Κεκερίδη να βγάλει τον μόνιμο χλωριωτή και να μην χλωριώνεται το νερό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες τις μέρες των γεγονότων η κ.Αϊλαμάκη(η αφεντιά μου)έλειπε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ανίκανη προφανώς να παρακινήσει προέδρους …οπότε ας μην εμπλέκεται το όνομά μου παρακαλώ για να δικαιολογήσετε τις παράνομες ενέργειες σας. Υπό το άγχος της υπεράσπισης σας ας μην εμπλέκετε αθώους.
Είχαμε βλέπετε στην Ζάκρο κάποια προβλήματα στο παρελθόν (πάλι κι εδώ η κακιά αντιπολίτευση σε συνεργασία με τους φορείς της Ζάκρου προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με ήπιες και συνεργάσιμες κινήσεις παρόλο που καθυστέρησε και εδώ η ΔΕΥΑΣ) και η άμεση λύση για την ΔΕΥΑΣ ήταν ο χλωριωτής(με πρόταση της διεύθυνσης υγείας εφόσον όμως είπε η χημική σύσταση του νερού το επέτρεπε!) σε ένα νερό πηγαίο και γάργαρο.
Πάλι αναρωτιέμαι ,γιατί στην περίπτωση αυτή η Δ.Δ.Υ μιλάει σωστά και στην περίπτωση της Σητείας την αμφισβητούμε ότι δεν ξέρει την δουλειά της?
Ο αυστηρός έλεγχος του δικτύου διανομής στην Ζάκρο (δουλειά αρκετή για την ΔΕΥΑΣ), το καθάρισμα και το σωστό σφράγισμα των δεξαμενών νερού(εύκολο) και η φροντίδα και η πρόληψη από εξωγενείς επιβαρύνσεις του υδροφορέα(εφικτό), θα έφερναν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Να αναφέρω ότι ουδέποτε είχαμε σοβαρό πρόβλημα όμοιο στο παρελθόν ώστε να υπάρχει ανάγκη μόνιμου χλωριωτή.
Ο νόμος αναφέρει ότι κάτω από 3000 κατοίκους ο χλωριωτής δεν είναι υποχρεωτικός.
Πώς εξηγείται όμως το γεγονός ,ο χλωριωτής της Ζάκρου να παθαίνει βλάβη σύμφωνα με μαρτυρία του προέδρου Ζάκρου και να ρίχνει συνεχώς χλώριο, μια μέρα αφότου δημοσιοποιήθηκε το θέμα του πόσιμου νερού Σητείας από την αντιπολίτευση στις 9/2?
Πώς εξηγείται το ότι για 2-3 μέρες οι κάτοικοι της Ζάκρου έπιναν νερό με εντονότατη οσμή και γεύση χλωρίου σύμφωνα με μαρτυρίες δεκάδων πανικόβλητων κατοίκων χωρίς καμία προειδοποίηση και ενημέρωση?
Το υπερχλωριωμένο νερό απαγορεύεται από την νομοθεσία να καταναλώνεται άμεσα.
Πώς εξηγούνται τα λόγια του κ.Χατζηνάκη στην συνεδρίαση καθώς ανέφερε ότι «ο πρόεδρος της Ζάκρου ξήλωσε τον χλωριωτή και τον πήρε παράνομα στο σπίτι του?»
Κινήσεις πανικού να υπερχλωριωθεί το νερό και να μειωθούν οι όποιες μικροβιολογικές παράμετροι επειδή θα ερχόταν έλεγχος?
Όπως και έγινε 13 και 15/2 στην Σητεία με αποτέλεσμα η Δ.Δ.Υ ένα επιπλήττει την ΔΕΥΑΣ για αρκετές άστοχες ενέργειες μία εξ αυτών «τα ποσοστά ελευθέρου χλωρίου υπερέβαιναν πολλαπλάσια τα αποδεκτά από την νομοθεσία»
Ποιος ξέρει….
Αφού ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ μίλησε για την επικίνδυνη μείωση των ποσοτήτων πόσιμου νερού στην Σητεία,για τον κίνδυνο υφαλμύρισης πολλών γεωτρήσεων,(ας μην ξεχάσουμε αυτή την διαπίστωση γιατί στο μέλλον θα πούμε το νερό νεράκι)και ανέφερε ότι οι παρατηρήσεις που έγιναν από την υπηρεσία διεύθυνσης υγείας προς την ΔΕΥΑΣ ήταν υπερβολικές , άσχετες με την νομοθεσία και εκτός πραγματικότητας.
Μα στο κείμενό της η Δ.Δ.Υ βασίζεται σε ΦΕΚ(Φύλο εφημερίδας κυβερνήσεως )και ΚΥΑ(κοινή υπουργική απόφαση) .Ούτε αυτές οι αναφορές και οι νόμοι έχουν αξία? αναρωτιέμαι.
Η ΔΕΥΑΣ γενικότερα υπό την σκιά των σοβαρών συστάσεων της Δ.Δ.Υ για τις παραλείψεις της -εκούσιες ή ακούσιες –οδηγήθηκε ακόμα μια φορά σε μια ρητορική υπεράσπισης. Μπορώ να φανταστώ τις τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο έργο της όμως οφείλει να ενημερώνει το κοινό της και να είναι ειλικρινής, κοντά στον πολίτη με ευθύνη και υπερβάλλοντα ζήλο, διότι το νερό είναι η ζωή μας.
Δεν άκουσα καμία συγγνώμη αλλά μπόλικη έπαρση. Όλα τέλεια λοιπόν, ο κατηγορούμενος σε ρόλο δικαστή αθώωσε τον εαυτό του και η ζωή συνεχίζεται…
Ας το κουκουλώσουμε και αυτό στα γρήγορα και ας βάλουμε τους σωματοφύλακες να εξαπολύσουν μύδρους προς αυτούς που ανέδειξαν το πρόβλημα και στις υπηρεσίες που τόλμησαν να υπενθυμίσουν την νομοθεσία και να κάνουν σωστά την δουλειά τους.
Στο τέλος ερωτώμενη έντονα, πιεστικά και νευρικά από τον κ. δήμαρχο αν θα συνιστούσα στον πολίτη της Σητείας να πίνει νερό από την βρύση απάντησα ναι(το εμφιαλωμένο νερό κατά την γνώμη μου είναι λύση ανάγκης) αλλά με προϋπόθεση να γνωρίζει κατά καιρούς τους μικροβιολογικούς παράγοντες στο νερό κι έπειτα ας αποφασίσει.To υπολειμματικό χλώριο σύμφωνα με την Δ.Δ.Υ δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο των 0,4ppm και τα e-coli και τα κολοβακτηριοειδή το μηδέν. Βέβαια στο συμβούλιο όλοι στήριξαν το γεγονός ότι «δεν πειράζει που τα ποσά ξεπέρασαν το 200 και 300%.Συμβαίνουν αυτά…Άλλωστε δεν αρρώστησε και κανείς!»
Μετά από πιέσεις, θα αναρτώνται οι μικροβιολογικές αναλύσεις νερού ,όπως είπε στο style 100 ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ. Πολύ σωστά θα πράξετε κ.διευθυντά.
Είπα ναι, γιατί με ηρεμεί το γεγονός ότι η Διεύθυνση δημόσιας υγείας ζήτησε από την ΔΕΥΑΣ «να συμμορφωθεί με την κείμενη νομοθεσία και ότι θα διατηρεί το δικαίωμα εκτάκτου και αιφνίδιου δειγματοληπτικού ελέγχου στο δίκτυο ύδρευσης ευθύνης της».
Κατόπιν αυτών..αν έστω και μια συνείδηση πολίτη ξύπνησε, αν έστω και ένας πολίτης κατάλαβε ότι οφείλουμε να ενδιαφερόμαστε για την καθημερινότητά μας αυτό αποτελεί μεγάλο κέρδος.
Πάντως εξακολουθώ να αναρωτιέμαι , πώς θα εξελισσόταν τα πράγματα σχετικά με την ποιότητα του νερού αν αδιαφορούσαμε παντελώς.
Ποιος ξέρει…
Στέλλα Αϊλαμάκη
Δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Σητείας

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης