ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

71 Προβολές

Η ουσία του παράλληλου προγράμματος είναι ότι είναι απόλυτα ενταγμένο στην φιλοσοφία του μνημονίου και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεταφορά ευθυνών και κόστους λειτουργίας δημοσίων μονάδων υγείας στην τοπική διοίκηση.
Η περικοπή των δαπανών για την Υγεία είναι ευρωπαϊκή κατεύθυνση, συνέχεια της ίδιας πολιτικής για περιορισμό των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, πολιτική που ενσωματώνει και ο Καλλικράτης.
Τα μέτρα θα μείνουν αφού σύμφωνα με την κυβέρνηση η τροπολογία είναι στη σωστή κατεύθυνση και ενισχύει το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και την σχέση της με τις υποδομές της περιοχής της .
ΤΟ ότι τίποτα δεν άλλαξε και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ φαίνεται από το ότι οι περιφερειάρχες της ΝΔ παραγγέλνουν (βλέπε Μπακογιάννης περιφερειάρχης Ευρυτανίας ) και η κυβέρνηση υλοποιεί. Ο κ.Μπακογιάννης ζήτησε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να νομοθετήσει την δυνατότητα να μεταφερθούν δαπάνες του κράτους για τις δομές Υγείας στους δήμους και στις περιφέρειες και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έσπευσε να υπακούσει νομοθετώντας την φωτογραφική διάταξη.
Τι έχουν να πουν γι’ αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι της δήθεν «ανεξάρτητης» αντιπολίτευσης; Συμφωνούν με τις δηλώσεις του κ.Καραμανωλάκη που έχει γίνει βασιλικότερος του βασιλέως και αγωνίζεται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
Μέσα σ’αυτήν την αίθουσα έχουν μείνει όλα ίδια , απλά αλλάζουν θέσεις οι κυβερνητικοί.
Να τοποθετηθούν εδώ οι σύμβουλοι που ανήκουν στη ΛΑΕ. Αφού έβαλαν πλάτη να δυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει κυβέρνηση ,τώρα είναι όλοι μαζί στην δήθεν ανεξάρτητη παράταξη που υποστηρίζει την κυβερνητική πολιτική ,την καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα. Υποστηρίζουν τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση που διαλύουν την δημόσια υγεία. Στηρίζουν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία κοροϊδεύει τον λαό αναγγέλλοντας και θεσμοθετώντας για τρίτη φορά την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων.
Μεγάλη ευθύνη έχει και ο κ.Πατεράκης που όλα τα προηγούμενα χρόνια από θέσεις ευθύνης υπηρέτησε αυτήν την πολιτική , έβαλε πλάτη , βαφτίζοντας την υποταγή του ρεαλισμό. Η δημοτική αρχή τώρα που είναι ελεύθερη να αντιπολιτευτεί μια και κυβέρνηση δεν είναι ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, επί της ουσίας συμφωνεί με την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαφωνώντας μόνο σε επί μέρους ζητήματα. Η διαφωνία της είναι προσχηματική αφού ζητά να μπει σε διάλογο με την κυβέρνηση για το πώς θα υλοποιηθεί η τροπολογία , για το πώς θα περάσουν τα μέτρα που θα φέρουν ένα ακόμη πλήγμα στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται η Δημόσια Υγεία. Αντί να διεκδικήσει επί τέλους , να βάλει εμπόδια στην περικοπή πόρων για την υγεία ,στην μεταφορά των βαρών του κεντρικού κράτους στην Τ.Δ, στον κατακερματισμό των δημοσίων δομών υγείας, στην υγεία πολλών ταχυτήτων για τα λαϊκά στρώματα για άλλη μια φορά βάζει πλάτη για να περάσουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.
Η μέχρι τώρα διακυβέρνηση της χώρας από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει πως τα βρίσκουν στα βασικά με τους προηγούμενους. Έχουν σαν δεδομένο πως οι δημόσιες μονάδες υγείας δεν θα καλύπτονται πλήρως και επαρκώς από το κράτος και το μεγαλύτερο βάρος θα το σηκώνει ο λαός. Προωθούν και στηρίζουν τα μέτρα που δεν είναι υπέρ του λαού αλλά υπέρ του κεφαλαίου και του κράτους του.

Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν προηγηθεί π.χ η Γερμανία όπου τα νοσοκομεία είναι αυτόνομα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις επιδιώκοντας στην κερδοφορία. Τα δημοτικά νοσοκομεία χρηματοδοτούνται από τα νοσήλεια που παίρνουν από δημόσιες η ιδιωτικές ασφάλειες. Η επιδίωξη της αύξησης του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας με ιδιωτικές η εκκλησιαστικές κλινικές έχει οδηγήσει σε μειώσεις προσωπικού και υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών. Αξιοποιούν ευέλικτες μορφές εργασίας , ενοικίαση εργαζομένων , ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών όπως η καθαριότητα , η σίτιση.
Η τροπολογία είναι ακόμη μια απόδειξη πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την πολιτική που ανακουφίζει τους αδύναμους. Τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν θα ανακουφιστούν από το πέρασμα στην Τ.Δ ευθυνών για την υγεία αλλά οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές και αρνητικές. Το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερες πληρωμές , υποβαθμισμένες , κατακερματισμένες υπηρεσίες πολλαπλών ταχυτήτων μαζί με το να επεκταθεί η λειτουργία των δομών υγείας σαν επιχειρήσεων ή να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Αποτέλεσμα να την πληρώσει πάλι ο λαός.
Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο το αν ένα χωριό θα έχει γιατρό, το ΚΥ ασθενοφόρο, το νοσοκομείο εξοπλισμό και αναλώσιμο υλικό από την οικονομική ευρωστία της Τ.Δ, από την φορομπηχτική πολιτική μέσω των δημοτικών τελών, από δωρεές, φιλανθρωπίες, κλπ.
Δίνεται η δυνατότητα με την τροπολογία στο πυροσβεστικό σώμα και προσωπικό των ΟΤΑ να οδηγούν ασθενοφόρο, όταν το προσωπικό τους δεν επαρκεί ή δεν υπάρχει.
Το να οδηγεί πυροσβέστης ή δημ. Υπάλληλος το ασθενοφόρο δεν έχει να κάνει με το αν έχει επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης . Οι οδηγοί είναι διασώστες εκπαιδευμένοι στη σχολή του ΕΚΑΒ για να χειρίζονται έγκαιρα και με ασφάλεια επείγοντα περιστατικά. Επί πλέον το προσωπικό των δήμων και της Πυροσβεστικής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των αντιστοίχων υπηρεσιών.
Η δυνατότητα που δίνει η τροπολογία οι γιατροί να σιτίζονται στα συσσίτια του Δήμου δεν τους γλυτώνει από την εξαθλίωση που τους έφερε η πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων με πετσόκομμα των μισθών τους.
Ο σχεδιασμός για την υγεία πρέπει να γίνεται κεντρικά από το κράτος σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και σύμφωνα με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και όχι σύμφωνα με τα οικονομικά κάθε δήμου και θα πρέπει οι υπηρεσίες υγείας να παρέχονται σε όλους δωρεάν και χωρίς προϋποθέσεις σε δημόσιες δομές με προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Η αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων για την κατάντια των δημοσίων δομών υγείας που την δημιούργησε η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να εκφραστεί στην θέληση για αγώνα για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού και σε μια τέτοια προοπτική οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους.
Σταυρούλα Καράμπελα
Δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα