ΟΜΙΛΙΑ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

27 Προβολές

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με την τροπολογία πρόκληση για το λαό, μια διάταξη αίσχους που επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό κατήφορος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη βρώμικη δουλειά που βγάζει για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει μείωση σε 10%, από 15%, του συντελεστή φόρου μερισμάτων των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των εφοπλιστών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει προσυμφωνηθεί το παραπέρα τσεκούρωμα του αφορολόγητου από τα 8600 στα 5600, που λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα, διατηρώντας τη φορολογία στους μισθωτούς στο 22% από το πρώτο ευρώ και αναγκάζοντας ακόμα και τον άνεργο να πληρώσει 22% φόρο για το πενιχρό επίδομα που του δίνεται.

Να, λοιπόν πως υλοποιείται η «δίκαιη» ανάπτυξης για το κεφάλαιο που υπηρετεί η κυβέρνηση. Υπάρχει και συνέχεια με τα νέα φορολογικά «κίνητρα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, την περασμένη βδομάδα, έρχεται στη Βουλή εντός διμήνου.

Αυτή είναι η ταξική, απάνθρωπη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι δίκαιη ανάπτυξη για την ολιγαρχία του πλούτου. Αυτό είναι το σκάνδαλο των σκανδάλων!

Και να θέλετε να κρυφτείτε η χαρά δεν σας αφήνει….!!!

Είναι πρόκληση, οι εφοπλιστές, αν και απολαμβάνουν πλειάδα προνομίων και φοροαπαλλαγών και με συνταγματική πρόβλεψη, να «επιβαρυνθούν» με 10% επί των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όταν ο εργαζόμενος φορολογείται με 22% και το κεφάλαιο καταβάλλει μόλις το 6% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Το ποσό των 75 εκατ. ευρώ – ως εθελοντική προσφορά στην οικονομία όπως λένε – φαντάζει κάτι λιγότερο από ψίχουλα όταν οι εφοπλιστές καρπώνονται επιδοτήσεις, αφορολόγητο πετρέλαιο και τζάμπα εκμετάλλευση των υποδομών, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους κάνει «δώρο» την επέκταση στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές τη μαύρη εργασία χωρίς ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Μάλιστα, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναφέρεται ότι επέρχεται επί του κρατικού προϋπολογισμού ετήσια μείωση εσόδων, από το έτος 2020 και εφεξής ύψους 45 εκατ. ευρώ περίπου». «Η ανωτέρω μείωση – αναφέρεται – θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού», με άλλα λόγια ο λαός θα κληθεί να πληρώσει και αυτό τον «λογαριασμό», στο όνομα της διαμόρφωσης του φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που προϋποθέτει θυσίες δίχως τέλος για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.

Αργά ή γρήγορα θα πάρετε το μάθημα που σας αξίζει από τους εργαζόμενους και τους άνεργους.

Και μόνο το γεγονός ότι θα συμπεριληφθεί αυτή η κατάπτυστη τροπολογία στο παρόν σ/ν ως άρθρο, αποτελεί για μας, έναν επιπλέον λόγο για να ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ επί της αρχής το σ/ν.

Τώρα, για το αυτό καθ’ εαυτό σ/ν.

Το παρόν σ/ν για τον επαγγελματικό αθλητισμό, αποτελεί άλλη μια νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να ρυθμίσει την επιχειρηματική δράση στο χώρο που παράγει και αναπαράγει τη σήψη, τη βία και την ασυδοσία.

Όλες οι κυβερνήσεις, συνεχίζουν να αρνούνται την υιοθέτηση των ώριμων προτάσεων του ΚΚΕ, για μεταφορά των ΠΑΕ απ’ το υπουργείο Πολιτισμού – Αθλητισμού που είναι σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης. Εκεί όπου πρέπει να γίνεται ο έλεγχός τους ως ανωνύμων εταιρειών, να αποδοθούν όλα τα χρέη στο Δημόσιο και να μην υπάρχει ειδικό καθεστώς αδειοδότησης και να αποσυρθούν οι ελληνικές ομάδες από το στοίχημα. Η υιοθέτηση της πρότασης του ΚΚΕ, αποτελεί προϋπόθεση για να ασχοληθούμε πραγματικά κάποια στιγμή με τον αθλητισμό.

Κύριε υπουργέ,

Άρα, αυτό το σ/ν δεν συνιστά αθλητικό ν/σ.

Δεν ασχολείται καθόλου με την ανάπτυξη του αθλητισμού στο σχολείο στη γειτονιά, με τα χρονίζοντα προβλήματα, για το πως θα αναπτυχθεί το κάθε άθλημα, πώς θα μεγαλώσει η συμμετοχή και η πρόσβαση του πληθυσμού και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Ενώ, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο χρηματοδοτείται με εκατομμύρια ευρώ, στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ εδώ και πολλά χρόνια ως επιχορήγηση από την Πολιτεία.

Όταν όμως πρόκειται για γήπεδα των επιχειρηματιών γίνονται μελέτες, εγκρίνονται γρήγορα, ξεπερνιέται η γραφειοκρατία. Σήμερα, το ΚΚΕ περιόδευσε με τον υπ. Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Πρωτούλη στα ΣΕΦΑΑ ΑΘΗΝΑΣ (πρώην ΤΕΦΑΑ). Διαπιστώθηκε ότι για τους αυριανούς 1200 φοιτητές στη ΔΑΦΝΗ, υπάρχουν απαξιωμένες και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις. Και ενώ υπάρχουν οι μελέτες, τα πάντα όλα, για σύγχρονες εγκαταστάσεις στην πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, χρόνια τώρα και εσείς και οι προηγούμενοι σφυράτε κλέφτικα. Και μιλάμε για το πρώτο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Γιατί ΆΡΑΓΕ;

Στα ερασιτεχνικά σωματεία, τα κύτταρα του αθλητισμού στις τοπικές κοινωνίες Η ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ. Μαραζώνουν χωρίς την απαιτούμενη στήριξη. Η χώρα μας διαθέτει χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία και εκατομμύρια ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό (ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές, παιδιά Ακαδημιών κλπ.). Το κράτος και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η δική σας απέναντί τους, είναι απούσα.

Αυτό που τελικά έγινε είναι ο λεγόμενος ερασιτεχνικός να ενσωματωθεί πλήρως στο πρότυπο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού και να υιοθετήσει όλες τις παθογένειες και τα κουσούρια του.

Σήμερα, με τις δυσκολίες που υπάρχουν, η συστηματική και καθημερινή αθλητική δραστηριότητα που αγκαλιάζει χιλιάδες νέους και αποτελεί ασπίδα προστασίας τόσο σε θέματα υγείας (όπως η παχυσαρκία) όσο και από τα επικίνδυνα μονοπάτια των ναρκωτικών, οφείλεται αποκλειστικά στην προσπάθεια των ανθρώπων των σωματείων. Όταν όμως αυτή η προσπάθεια δεν έχει την υποστήριξη σε υποδομές, επιστημονικό δυναμικό, γυμναστές, γιατρούς και χρηματοδότηση, στερεύει, χάνει την δυναμική της.

Πολλά σωματεία, αν δεν σταματήσουν τη λειτουργία τους, στην καλύτερη περίπτωση συγχωνεύονται και συνεχίζουν την αναζήτηση χρημάτων και χορηγών για να βγει η χρονιά, να πληρώσουν διαιτητές και γραμματείς.

Την ίδια στιγμή αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως η ύπαρξη γιατρού στους αγώνες, η μεταφορά αθλητών, κ.λπ.

Η όποια χρηματοδότηση από χορηγούς δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να διασφαλίσει ούτε να καλύψει σε διάρκεια, ποιότητα και ποσότητα όλες τις λειτουργικές ανάγκες ενός σωματείου σ΄ επίπεδο γειτονιάς.

Το σ/ν δεν ασχολείται με τέτοια ζητήματα. Δεν εισάγει τρόπους ώστε να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή. Εισάγει τον έλεγχο – μπαμπούλα, με τη δαμόκλειο σπάθη της εφορίας το κυνήγι με τα ΑΦΜ και την φορολογική ενημερότητα. Σας το είπαν και οι άνθρωποι του αθλητισμού στην ακρόαση φορέων με τους οποίους συνεργάζεστε και καλά κάνετε.

Το κριτήριο το κέρδος. Αυτό αναζωπυρώνει κάθε τόσο τη διαφθορά, τη βία, το τζόγο και τον στοιχηματισμό, παράνομο και νόμιμο, καθιστώντας τον έλεγχο ατελέσφορο, ούτε και συνιστά ενίσχυση της συμμετοχής γονέων και αθλητών στα σωματεία, στη μαζικοποίησή τους και τη συμμετοχή τους στα ΔΣ.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Δηλαδή, 2-3 άνθρωποι το πολύ να δραστηριοποιούνται στα περισσότερα σωματεία – ειδικά στην ύπαιθρο – οι οποίοι τρέχουν για όλα, αφήνοντας οικογένειες, σπαταλώντας ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ.

Μπορεί αυτός ο κόσμος να κουβαλάει συνήθειες και στρεβλώσεις, αλλά βοηθήστε να ξεπεραστούν. Μην τους δυσκολεύεται την προσπάθεια. Ενισχύστε τη συμμετοχή, ούτως ώστε η Γενική Συνέλευση να ελέγχει πραγματικά το Δ.Σ. και το σωματείο;

Για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Η δημιουργία της «Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού» (ΕΕΑ), η οποία θα χρηματοδοτείτε με τα χρήματα του ελληνικού λαού, επιχειρεί να θέσει κανόνες μέσα στους οποίους θα αναπτυχθεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο του εμπορευματοποιημένου ή λεγόμενου «επαγγελματικού αθλητισμού».

Επιδιώκει να βάλει «χαλινάρι» στα θηρία που συγκρούονται στο χώρο και να βάλει κανόνες στην μοιρασιά της λείας.

Τα έχουν ζήσει οι φίλαθλοι και ασχολούνται σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, ότι επικρατεί ο νόμος του ισχυρού και πάντα ο σκοπός «αγιάζει τα μέσα».

Είναι στη φύση του συστήματος το «μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό» και με αυτές τις νομοθετικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο, δίνει ακόμη περισσότερο «αέρα στα πανιά» των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι η δήθεν επιδίωξη της κυβέρνησης να θεσπίσει «κανόνες» στο στοίχημα και την εμπλοκή των εταιριών αυτών με τις ΠΑΕ-ΚΑΕ.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ανοίγει διάπλατα την πόρτα στις στοιχηματικές εταιρίες να παρέμβουν πιο άμεσα, καθώς επιτρέπει τη συμμετοχή εκπροσώπων ή και μετόχων τους στην μετοχική σύνθεση ΠΑΕ-ΚΑΕ, όπως και στο Δ.Σ. της ΕΕΑ. Ενώ, ο περιορισμός του 15% στους μετόχους τους, αποτελεί το απαραίτητο «φύλο συκής» για να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Ταυτόχρονα δίνει το δικαίωμα στην ΟΠΑΠ Α.Ε. να είναι και ελεγκτής και ελεγχόμενος (sic) στα στοιχήματα των ιπποδρομιών, καθώς θα κατέχει θέσει στο Δ.Σ.

Οι διατάξεις που αφορούν τις εγγυητικές επιστολές των ΠΑΕ-ΚΑΕ-ΤΑΑ για την συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα, δεν εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους σ’ αυτές, ούτε και τους αθλητές, καθώς σκόπιμα παραμένει «στο σκοτάδι» ποιος έχει προτεραιότητα σε περίπτωση χρεών της ΠΑΕ.

Στόχος όλων αυτών των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου είναι να ξεκαθαρίσει το επιχειρηματικό τοπίο από την «μαρίδα» και να μείνει μεγαλύτερο μερίδιο για τους «μεγάλους παίκτες» από την πίτα των επιχειρηματικών κερδών.

Έχει ξεκινήσει εξάλλου από πέρυσι η κουβέντα για «αναδιάρθρωση» στο χώρο της Σούπερ Λίγκα με την μείωση των ομάδων και τη διαχείριση των τηλεοπτικών συμβολαίων, των χορηγιών κτλ.

Άλλη πλευρά του νομοσχεδίου είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τον πιο ασφυκτικό έλεγχο στη λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών, με την καθιέρωση ελέγχων στην οικονομική διαχείριση μέσω επιτροπής ελέγχου, ενώ αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία του αθλητικού σωματείου, μέσω των διαρκών πιστοποιήσεων.

Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και αλλαγές ;

Ναι, χρειάζονται και μάλιστα κάποιες είναι και υπερώριμες, όπως σε σχέση με τις αρχαιρεσίες και τις Γ.Σ. των αθλητικών ομοσπονδιών, που ναι μεν έχουν καθυστερήσει δεκαετίες, όπως για παράδειγμα η απλή αναλογική (Αρ. 81).. χρόνια την συζητάμε … ή η κατάργηση της εκπροσώπησης δι’ αντιπροσώπου ή πληρεξουσίων.

Όμως οι όποιες «αγνές» προθέσεις ισχυρίζεται ότι έχει στα συγκεκριμένα άρθρα του ν/σ η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός καταρρέουν στο γεγονός ότι εξαιρεί από την όλη διαδικασία την ΕΠΟ. 2 μέτρα και 2 σταθμά. Τα φαινόμενα που λέτε κύριε υπουργέ ότι πάτε να αντιμετωπίσετε στις άλλες ομοσπονδίες, δεν υπάρχουν στην ΕΠΟ;

Κύριε υπουργέ, σας καταθέσαμε τροπολογία – προσθήκη, με βάση την οποία επιβάλλονται κυρώσεις στην ΕΠΟ από την μη εφαρμογή της παρ. 12 του άρθρου 31 του νόμου 2725/1999, διάταξη η οποία ρητά προβλέπει ότι η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή δεν υπόκειται στην έγκριση ή άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος περιορισμό άλλου φορέα.

Είναι δυνατόν οι απόφοιτοι των ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ), να μην μπορούν να δουλέψουν σαν προπονητές σε όλες τις κατηγορίες, επειδή το αρνείται η ΕΠΟ, απαγορεύοντας μάλιστα, την πρόσληψή τους, στα σωματεία ποδοσφαίρου της ελληνικής επικράτειας, ενώ έχουν κρατική άδεια από την ΓΓΑ με την τυπική διαδικασία, γιατί δεν είχουν περάσει πρώτα από το ταμείο της ΕΠΟ για να πάρει πιστοποίηση της ΟΥΕΦΑ ; Και το κόστος μεγαλώνει όσο μεγαλώνει και η κατηγορία.

Δεν εξαρτάται δηλαδή η πορεία σου σαν προπονητής από τις ικανότητές σου, την προσπάθεια που κάνεις, αλλά από την τσέπη σου. Ωραία κριτήρια!! ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ !

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει σ’ άλλα αθλήματα και δω είναι το εντυπωσιακό στο μπάσκετ π.χ. για να μπορείς να κάτσεις στο πάγκο μιας ομάδας δεν χρειάζεσαι να πάρεις πιστοποίηση από σχολή της FIBA. KAI MIΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ. ΜΠΙΖΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΔΩ ;; ΟΕΟΟ….

Περιμένουμε κύριε υπουργέ να πάρετε θέση. Όλοι σας που μιλάτε για το δίκαιο του αιτήματος. Σας καλούμε να την κάνετε δεκτή και να υπερψηφιστεί ένα δίκαιο αίτημα.

Για τις θητείες

Είμαστε υπέρ της ανανέωσης προσώπων. Θεωρούμε όμως ότι δεν λύνεται έτσι η διοικητική αποτελεσματικότητα ούτε πατάσσονται τα φαινόμενα διαφθοράς.

Δεν γεννήθηκε κανείς αιώνιος πρόεδρος. Την ανανέωση δεν την επιβάλεις από τα πάνω την καλλιεργείς, τη δημιουργείς. Καλλιεργείς τις προϋποθέσεις συμμετοχής. Χρηματοδότησε σωματεία, φτιάξε υποδομές, ανέβασε τις μορφές συμμετοχικότητας. Έχουμε κάτι τέτοιο στο σ/ν ;;

Εδώ, όποιος αποφασίζει να συμμετέχει ενεργά «πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος». Εφορίες, ΑΦΜ, Φορολογικές Ενημερότητες. ΞΑΝΑΛΕΜΕ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ… ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ.

Γι’ αυτό και θα ψηφίσουμε ΠΑΡΟΝ.

Για την βία στο Κεφ. Β΄ στα Άρθρα 37-38

Για τη βία επιχειρείται η αντιμετώπιση του φαινομένου μόνο στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων.

Φυσικά, πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ξεκάθαρα η σύνδεση του ίδιου του φαινομένου της βίας με τις λογικές της εμπορευματοποίησης, παράγωγο της οποίας είναι η βία.

Η προσθήκη στις διατάξεις που αφορούν τη Βία, αποτελεί προσαρμογή στο ποινικό κώδικα, που ενισχύουν την καταστολή και την περιστολή ατομικών δικαιωμάτων.

Εξυπηρετεί την πρόθεση «προστασίας του προϊόντος» που ακούει στο όνομα βιομηχανία αθλητικού θεάματος, και έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ε.Ε. χωρίς να καταπολεμάει το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα, η οποία αρκετά συχνά πλέον εμφανίζεται και εντός γηπέδου σε αναπτυγμένες ποδοσφαιρικά αγορές. ΆΛΛΗ ΜΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ. Και μάλιστα, ανεξάρτητα τι αδίκημα έχει κάνει κάποιος (ας είναι και ανήλικος) προκύπτουν ενοχές πριν καλά – καλά καταδικαστεί.

Και για να προσφύγεις θέλεις 250 ευρώ παράβολο.

Αυστηροποίηση βλέπουμε επίσης και στην παραβίαση των περιοριστικών όρων. Η προσωρινή κράτηση γίνεται φυλάκιση δηλαδή ποινές που ξεπερνούν και τον κοινό ποινικό κώδικα.

Και ρωτάμε η αυστηροποίηση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. ποινή χωρίς αναστολή) μείωσε τα φαινόμενα ;

Δεν αντιμετωπίζεται η βία αν δεν αντιμετωπιστούν τα αίτια.

Δεν παράγει ο αθλητισμός βία από μόνος του. Είναι κοινωνικά τα αίτια.

Αναπαράγονται στο γήπεδο, με την επιχειρηματική δράση να εντείνει και να πολλαπλασιάζει τα φαινόμενα.

Κανένα μέτρο στα σχολεία, στην εκπαίδευση, στην αγωγή των νέων ηλικιών.

Αυτό που μας φοβίζει είναι ότι με βάση την πείρα που υπάρχει, το γήπεδο αποτελούσε εργαστήριο και δοκιμάζονταν μέθοδοι που μετά εφαρμόζονταν ενάντια στο κίνημα ! Προσέξτε το αυτό !!

Ενώ αντίθετα, σε ότι διέπει την λειτουργία των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων το ν/σ προσαρμόζει πλήρως την συντήρηση και λειτουργία τους στα επιχειρηματικά σχέδια.

Δίνει τη δυνατότητα στις ΠΑΕ-ΚΑΕ να παρεμβαίνουν εκεί που εξυπηρετείτε η δική τους επιχειρηματική λειτουργία, καθιερώνοντας την ανταποδοτική λειτουργία τους για το λαό, ο οποίος σε μια πορεία μπορεί να χάσει το δικαίωμα στην πρόσβαση μέσω των πολυετών παραχωρήσεων σε ΠΑΕ-ΚΑΕ.

Με την συστηματική υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση οι εγκαταστάσεις είτε θα υποβαθμίζονται είτε θα παραδίδονται στις επιχειρηματικές ορέξεις. Έχουν δει το φως της δημοσιότητας επιχειρηματικά σχέδια για ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΕΙΣ ΤΟΥ 2004.

Υπάρχει κατηγοριοποίηση των υποδομών.

Έχουμε προσωρινές π.χ. εγκαταστάσεις ομάδα Ζ2 που δεν χρειάζονται αδειοδότηση εξωτερικού τύπου, για τον τουρισμό κ.τ.λ.

Ποιοι διευκολύνονται έτσι ;

Οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον αθλητισμό σαν atraction για να προσελκύσουν διοργανώσεις και γεγονότα, τουρνουά, κ.ά. επικερδείς δραστηριότητες.

Θέλουν να στήσουν υποδομές εύκολες και γρήγορα να το ξεστήσουν.

Ακόμα και η στατική αντοχή (άρθρο 44 παρ. 6 ) θα ελέγχεται μακροσκοπικά. Δηλαδή κάνω τα στραβά μάτια……τους διευκολύνω!! Και μάλιστα η διαδικασία μεταφέρεται στους δήμους και στις περιφέρειες που γνωρίζεται ότι ούτε προσωπικό έχουν ούτε πόρους. Εδώ δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις δικές τους εγκαταστάσεις.

Όλα αυτά υπηρετούν τις γενικότερες κατευθύνσεις απεμπλοκής του κεντρικού κράτους από την υποχρέωση να συντηρεί και να κατασκευάζει αθλητικές υποδομές και να τις φορτώνει στις πλάτες του λαού μέσω των δήμων και των περιφερειών ή να τις παραδίδει απ’ ευθείας στους επιχειρηματίες και στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στο άρθρο 36 θα συμφωνήσουμε, διότι αφορά τις άδειες με αποδοχές των εργαζομένων, ως μέλη των ΔΣ εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών που εργάζονται στο δημόσιο. Επίσης συμφωνούμε με το άρθρο 55 που αφορά τους εργαζόμενους στις ομοσπονδίες, αρκεί να διασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι και να μην συνδέονται με την αθλητική αναγνώριση.

Για τις ιπποδρομίες

Εδώ φαίνεται καθαρά αυτό που σας λέμε χρόνια και σε σας και στους προηγούμενους.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον αθλητισμό;

Θα γίνεται αντικείμενο κουβέντας για το ποιος θα ελέγχει τον τζόγο στις ιπποδρομίες ;

Μας έκανε εντύπωση η κόντρα στην ακρόαση φορέων. Και σε πολλούς άλλος. Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε.

Τι δηλαδή να διαλέξουμε ποιος θα διαχειρίζεται τον τζόγο ; Γι’ αυτό και καταψηφίζουμε.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκεί.

Κυρίες και κύριοι

Η κυβέρνηση, από τη μια μεριά καταγγέλλει τα άθλια φαινόμενα που επικρατούν στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά δεν αμφισβητεί το μοντέλο του αθλητισμού των επιχειρηματιών. Αντίθετα, θεωρεί μονόδρομο ότι πρέπει να πορευτούμε με όλους αυτούς και το επόμενο διάστημα.

Η αιτία είναι η επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού. Κι εδώ υπάρχει απόλυτη ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, των άλλων κομμάτων.

Τα φαινόμενα διαφθοράς, η βία θα υπάρχουν όσο ο Αθλητισμός λειτουργεί σαν επιχείρηση.

Θα υπάρχουν και τα «στημένα», ο τζόγος, ο νόμιμος και παράνομος στοιχηματισμός και κυρίως θα καλλιεργείται η συνείδηση με τις αξίες αυτού του σάπιου συστήματος, δηλαδή «όλα για την επίδοση, όλα για την πρωτιά, όλα για το κέρδος».

Και μάλιστα έχει γίνει συνείδηση ότι εάν δεν έχεις υλικό κίνητρο, δεν αξίζει να ασχολείσαι με τον πρωταθλητισμό.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον Αθλητισμό ; Αυτά είναι η σημερινή αξία; Το σημερινό πρότυπο;

Ούτε η αιτία είναι η θητεία των προσώπων σε ένα θεσμό ή όργανο, ούτε η έλλειψη ποσόστωσης για τη συμμετοχή των γυναικών στα σωματεία. Που ποιος δεν την θέλει!!

Δημιουργείται μια ελπίδα που κατά τη γνώμη μας είναι ψεύτικη: Ότι αν αλλάξει ο τρόπος εκλογής και λειτουργίας θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα σήψης, θα διασφαλιστεί η νομιμότητα.

Τα φαινόμενα είναι υπαρκτά, αλλά δεν αποτελούν την αιτία της σήψης, αλλά τα αποτελέσματά της.

Δεν είναι ούτε πρωτόγνωρα ούτε αποτελούν ελληνική ιδιομορφία.

Είναι γνωρίσματα του αθλητισμού των ΠΑΕ, των επιχειρηματιών, των χορηγών, των μάνατζερ κ.λπ.

Κύριε υπουργέ, εμείς θα αναφέρουμε το εξής, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ζητάμε και πιο ριζικά μέτρα.

Ζητάμε κατάργηση της συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στο στοίχημα, σε πάσης φύσεως στοίχημα, όχι μόνο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Σε κάθε νόμιμο παιχνίδι στοιχήματος είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού.

Αυτό θα ήταν ένα ριζικό μέτρο. Άσχετα εάν και σε αυτό μπορούν να βρουν τρόπους να το ξεπεράσουν τα διάφορα κυκλώματα.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στα “στημένα”.

Το πιο φρέσκο παράδειγμα είναι ο υποβιβασμός του ΟΦΗ από την πρώτη την τάξη κατηγόρια για λόγους παράνομου στοιχηματισμού. Στο κυνήγι του κέρδους, αυτός που την πλήρωσε, είναι το ιστορικό Σωματείο του Ηρακλείου με χιλιάδες φιλάθλους σε όλη την Κρήτη. Το θύμα δεν είναι ο λεφτάς επιχειρηματίας. Αυτός δεν θα χάσει. Τα θύματα είναι οι εργαζόμενοι, οι προπονητές, οι παίχτες και οι χιλιάδες φίλαθλοι που αγαπούν τη φανέλα.

Οι ευθύνες της πολιτείας, των εκάστοτε κυβερνήσεων και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαριές.

Να γιατί οι φίλαθλοι του ΟΦΗ, του Αιγινιακού, των άλλων ομάδων, πρέπει να στοχεύσουν την πραγματική αιτία του προβλήματος και να μη στοιχίζονται πίσω από τα συμφέροντα του κάθε επιχειρηματία.

Το τρίτο μέτρο που θα μπορούσε να θεσπισθεί, είναι Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες, ΠΑΕ, ΚΑΕ, στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Εκεί να γίνεται ο έλεγχος για τα οικονομικά τους, για τα περιουσιακά τους, για τη βιωσιμότητά τους κ.λπ.

Βεβαίως, θα έχει και λόγο το υπουργείο Αθλητισμού για τα αγωνιστικά ζητήματα, αλλά όλα τα υπόλοιπα ζητήματα – εφόσον μιλάμε για επιχειρήσεις, μιλάμε για εταιρείες που ανήκουν σε

βιομηχάνους, εφοπλιστές, δηλαδή σε όλους αυτούς που ευθύνονται και για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού και στα άλλα ζητήματα – να είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Αθλητισμού να είναι υπεύθυνο για τον πραγματικό αθλητισμό, TOΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ , ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΈΣ , ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ …σας είπαμε για την εικόνα εγκατάλειψης στο ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΑΣ…, για το αν υπάρχουν σωματεία, γήπεδα κ.λπ.

Επομένως, θα ήταν μια σειρά μέτρων, ακόμη πιο ριζικής αντιμετώπισης, στα σημερινά πλαίσια, που ούτε αυτά αντιμετωπίζουν συνολικά την κατάσταση, όμως αποτελούν ένα περαιτέρω εμπόδιο στην επιχειρηματική δράση όλων αυτών των κυκλωμάτων, που όμως ούτε καν αυτά δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο.

Το θέμα είναι να δούμε το πρόβλημα στην ουσία του. Να δούμε, δηλαδή, συνολικά την κατάσταση στον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή. Ποια είναι σήμερα; Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία; Πού μπορεί κάποιος να αθληθεί; Τι γίνεται με τις υποδομές; Τι γίνεται με τη Φυσική Αγωγή; Απ την μεριά μας εμείς αυτό θα προσπαθούμε να κάνουμε.

Για το ΚΚΕ η πραγματική εξυγίανση του αθλητισμού προϋποθέτει την κατεδάφιση αυτού του σάπιου οικοδομήματος, που έχει τα στηρίγματά του στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στους πολιτικούς και αθλητικούς παράγοντες, με τους οποίους διαπλέκονται και που εντάσσουν σε αυτές τις επιχειρηματικές τους διαπλοκές άλλες δραστηριότητες, είτε στήνοντας παιχνίδια είτε ξεπλένοντας “μαύρο” χρήμα είτε εξαργυρώνοντας την αγάπη χιλιάδων φιλάθλων για τα σωματεία τους, προκειμένου να διαμορφώσουν και να οικοδομήσουν ένα δήθεν λαϊκό προφίλ και να στρώνουν το έδαφος για άλλους οικονομικούς και επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς.

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Θετικός στον Covid19 o Γιάννης Πλακιωτάκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Θετικός στον Covid19 o Γιάννης Πλακιωτάκης
Εξιτήριο έλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Αϊλαμάκης από το Νοσοκομείο
ΣΗΤΕΙΑ
Εξιτήριο έλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Αϊλαμάκης από το Νοσοκομείο
Ερώτηση Θραψανιώτη για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Ερώτηση Θραψανιώτη για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας
3ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Χανδρά στον Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
ΣΗΤΕΙΑ
3ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Χανδρά στον Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Ενημέρωση πληγέντων παραγωγών Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για τις ζημιές από την πλημμύρα το διάστημα 6 έως 11 Νοεμβρίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ενημέρωση πληγέντων παραγωγών Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για τις ζημιές από την πλημμύρα το διάστημα 6 έως 11 Νοεμβρίου
Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με το Δήμαρχο Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με το Δήμαρχο Ιεράπετρας
Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Γ. Στεφανάκη προς τον Πρόεδρο και την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς που αποφάσισαν το κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος της Πειραιώς στο Δήμο.
ΛΑΣΙΘΙ
Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Γ. Στεφανάκη προς τον Πρόεδρο και την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς που αποφάσισαν το κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος της Πειραιώς στο Δήμο.
Ερώτηση Βελόπουλου και “Ελληνικής Λύσης” για την κατάρρευση του τοιχίου του 2ου Δημοτικού
ΣΗΤΕΙΑ
Ερώτηση Βελόπουλου και “Ελληνικής Λύσης” για την κατάρρευση του τοιχίου του 2ου Δημοτικού
Μειωμένα τα κρούσματα Covid19 στην Κρήτη-1 στο νομό Λασιθίου
ΛΑΣΙΘΙ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Μειωμένα τα κρούσματα Covid19 στην Κρήτη-1 στο νομό Λασιθίου
54 νέα κρούσματα covid19 στην Κρήτη – 2 στο Λασίθι
ΛΑΣΙΘΙ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
54 νέα κρούσματα covid19 στην Κρήτη – 2 στο Λασίθι