Ομιλία στην παρουσίαση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ΠΕ Λασιθίου και Δήμο Αγ Νικολάου

40 Προβολές

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Σας καλωσορίζουμε στην αποψινή συγκέντρωση για την παρουσίαση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης, της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ, στην ΠΕ Λασιθίου και τον Δήμο Αγίου Νικολάου μπροστά στην τριπλή εκλογική μάχη του Μαϊου.
Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει αυτές τις εκλογές, για την ΕΕ, τις περιφέρειες και του Δήμους σαν μία ενιαία πολιτική μάχη όπου πρέπει να εκφραστεί η διάθεση και αποφασιστικότητα του λαού να δυναμώσει την δική του φωνή, την δική του παρουσία στις εξελίξεις, να γίνει, αυτό που εμείς λέμε, ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Σε μία τέτοια κατεύθυνση τον καλούμε να δυναμώσει την Λαϊκή Συμμαχία εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών για να ορθώσει το ανάστημα του μπροστά την αντιλαϊκή λαίλαπα που θα συνεχιστεί αφού τα μονοπώλια τα θέλουν όλα και για κάτι τέτοιο όρος είναι η εξαθλίωση των εργαζομένων. Αυτή η λαϊκή συμμαχία οφείλει να δυναμώσει την πάλη της και να αντεπιτεθεί στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που έχουν καθοριστεί και που πατάνε στην καταστροφή που έχει διαμορφωθεί ως τώρα.
Με αφορμή τις εκλογικές μάχες του Μάη ο Λαός πρέπει να αξιοποίησει την ψήφο του ώστε να δυναμώσει μία τέτοια θετική προοπτική και ταυτόχρονα να αποδυναμώσει τις πολιτικές δυνάμεις του EΕυρωμονόδρομου, τις δυνάμεις που είναι πολιτικό προσωπικό των τραπεζιτών, βιομηχάνων και εφοπλιστών, τους «δήμιους» δηλαδή του Λαού. Γνήσια έκφραση μίας τέτοιας απόφασης είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, από το σωματείο και το σύλλογο μέχρι και τα δημοτικά, περιφερειακά συμβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο.
Πέρα από την γενική πείρα που έχει πια ο Λαός μπορεί να αξιοποιήσει και την τοπική αρνητική πείρα ώστε να διαμορφώσει αλάνθαστο κριτήριο ψήφου. Το Λασίθι δεν την γλίτωσε από το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, την επέλαση της αντεργατικής πολιτικής αφού οι αξιώσεις του κεφαλαίου για φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, οι περικοπές στο όνομα του εκσυγχρονισμού και του νοικοκυρέματος είχαν ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους. Όλες οι δημοτικές αρχές του Λασιθίου και η περιφέρεια εφάρμοσαν τις περικοπές, τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις, την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας όπως τα 5μηνα. Τα κροκοδείλια δάκρυα που έχυσαν ότι τάχα είναι μία πολιτική έξω από αυτούς, προκαλούν τους εργαζόμενους αφού όχι μόνο εφάρμοσαν όλες τις αντεργατικές διατάξεις αλλά ταυτόχρονα διεκδικούν ξανά την ψήφο τους για να διαχειριστούν τη ίδια αντιλαϊκή πολιτική.
Όλες οι δημοτικές αρχές αποδέχτηκαν την υποχρηματοδότηση, το κόψιμο πόρων, την ελλιπή κρατική επιχορήγηση, αφού στο όνομα των ελλείψεων και της «έκτακτης κατάστασης» διατήρησαν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, δεκάδες οικογένειες έμειναν απ’έξω, το «Βοήθεια στο Σπίτι» όπως και άλλες κοινωνικές υποδομές, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, εμπορευματοποιούνται ή κλείνουν. Μέσω των ΚοινΣΕπ(κοινωνικών συνετεραιστικών επιχειρήσεων) παραδίδονται όλες αυτές οι δομές για επιχειρηματική δράση, χαρατσώνοντας ακόμη πιο πολύ τους οφελούμενους. ʼλλωστε όλοι οι δήμοι του Λασιθίου μαζί με την Περιφέρειακή ενότητα έχουν στήσει την σύμπραξη «ΤΡΟΧΟΣ» για να προωθήσουν τέτοια μέτρα στο όνομα καταπολέμησης της ανεργίας και τόνωσης της επιχειρηματικότητας.
Αποδέχτηκαν όλες τις περικοπές στις χρηματοδοτήσεις, αφού στο όνομα του ρεαλισμού διατήρησαν(δηλαδή άυξησαν) τα τέλη, χαρατσώνοντας τα λαϊκά στρώματα του Λασιθίου, τους αγρότες της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο συνέβαλαν στην ανέχεια του Λαού, δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, δεν συγκρούστηκαν ποτέ επί της ουσίας με την κεντρική πολιτική αλλά απεναντίας πειθάρχησαν και πειθαρχούν αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά γιατί το ΚΚΕ έχει πάψει προ πολλού να μιλάει για τοπική αυτοδιοίκηση αλλά για τοπικές διοικήσεις, μακρύ χέρι του κράτους που εξειδικεύουν την κεντρική και ευρωενωσιακή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Κρύβουν από το λαό συνειδητά, ότι ακόμα και οι προϋπολογισμοί πρέπει να εγκριθούν από το αστικό κράτος, δηλαδή το εργαλείο επιβολής των συμφερόντων του κεφαλαίου, όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός από την ΕΕ, την συμμαχία δηλαδή των καπιταλιστών που εθελοντικά συμμετέχει και το ελληνικό κεφάλαιο.
Τα όποια έργα γίνονται, είναι αποκλειστικά με βάση τις προτεραίοτητες που έχουν καθοριστεί από την ΕΕ, και το κεντρικό κράτος που ιδιαίτερα τώρα(νέο ΕΣΠΑ) συνδέονται ακόμη πιο πολύ με την τόνωση της εμπορευματοποίησης. Τα όποια έργα έκαναν είναι ενταγμένα ανάλογα με τον άξονα που είχε καθοριστεί και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Δηλαδή, δικά μας ματωμένα χρήματα, βγαλμένα από τον ιδρώτα των εργαζομένων δεν έχει δικαιώμα ο Λαός να τα αξιοποίησει όπως θέλει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα περίπου 4,5 εκ ευρώ που χρησιμοποιούνται από τους Δήμους του Λασιθίου για αναπλάσεις όταν υπάρχουν σοβαρά θέματα στο ζήτημα της σχολικής στέγης, αγροτικής οδοποιίας, αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης, ελεύθεροι χώροι, υποδομές και υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής.
Μιλούν συνέχεια για έλλειμα ανάπτυξης της ΠΕ του Λασιθίου, κρύβοντας ότι είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και των προτεραιοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου το προηγούμενο διάστημα, και στο όνομα αυτού, αποδέχονται και προωθούν ως λύση στο πρόβλημα όλες τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για παράδοση των κλάδων που έχουν βάλει στο μάτι σε όλη την Ελλάδα, όπως η Υγεία και η Παιδεία, υποδομές κοινωνικής πολιτικής αλλά και ειδικά στην περιοχή, όπως τον φυσικό της πλούτο(ήλιο, αέρα, αιγιαλό, θάλασσα)και τον πρωτογενή τομέα. Το όραμα τους ταυτίστηκε και ταυτίζεται με υγιείς και μη υγιείς, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ, τον Τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Πώς να εξηγήσουμε αλλιώς την θετική τους στάση σε όλα αυτά τα ζητήματα, την διαφήμιση τέτοιων επενδύσεων και ταυτόχρονα την συνειδητή τους στάση να αποσπούν το πρόβλημα στην Υγεία(Νοσοκομεία του Λασιθίου), την Παιδεία(σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», ΑΣΤΕΑΝ) από την γενικότερη πανελλαδική επίθεση σε αυτούς τους τομείς με στόχο την εμπορευματοποίηση τους και την λειτουργία τους με βάση τις ανάγκες τις αγοράς και κριτήριο ανάπτυξης τους το κέρδος του επιχειρηματία. Όλοι τους μαζί με την περιφέρεια και τα κόμματα που τους στήριξαν και τους στηρίζουν συνέβαλαν στον αποπροσανατολισμό του Λαού διαχωρίζοντας τον σε Αγιονικολιώτη, Ιεραπετρίτη, Σητειακό, ότι τάχα ο ένας πρέπει να σταθεί ενάντια στον άλλο και ταυτόχρονα από την πίσω πόρτα μιλώντας για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και αποκρύπτοντας την ουσία των αναδιαρθρώσεων, ενσωματώνοντας για άλλη μια φορά την λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή σε αδιέξοδους δρόμους.
Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους του Λασιθίου με κριτήριο την δική τους πείρα, με κριτήριο την ίδια τους την ζωή, αξιοποιώντας τα παραπάνω, λίγα και ενδεικτικά, παραδείγματα, να βγάλουν συμπεράσματα για το τι περιφερειακή, δημοτική αρχή έχουν ανάγκη για να αντιμετωπίσουν αυτή τη βαρβαρότητα που τους έχει επιβληθεί. Θέλουν περιφερειακούς, δημοτικούς συμβούλους και ευρωβουλευτές που να αποδέχονται την πολιτική που τους σκοτώνει μεταφορικά και κυριολεκτικά ή αντίθετα αγωνιστές που θα αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική και τα μέτρα των κυβερνήσεων και της ΕΕ; Το ΚΚΕ έχει δώσει δείγματα γραφής το προηγούμενο διάστημα με τα μέλη και τους φίλους του, με τη συμμετοχή του στο λαϊκό κίνημα αλλά και με τους εκλεγμένους του σε Δήμους, περιφέρεια και Ευρωβουλή ότι δεν τσιγκουνεύεται θυσίες, δεν έχει εξαρτήσεις από συμφέροντα, μπορεί να ηγηθεί της ανασύνταξης του λαϊκού κινήματος με στόχο την άμεση ανακούφιση του Λαού αλλά και το άνοιγμα της προοπτικής για μία λαϊκή εξουσία και οριστική λύση των προβλημάτων του. Στις επικείμενες μάχες που θα δώσει ο λαός, ανάμεσα τους και τις προσεχείς εκλογικές μάχες πρέπει να στείλει αυτό το μήνυμα, ακόμα και αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας, δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού!

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ 7/4/2014

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Ιδιαίτερα έντονος και με μεγάλη διάρκεια σεισμός στη Σητεία
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ιδιαίτερα έντονος και με μεγάλη διάρκεια σεισμός στη Σητεία
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ Α Ε Σ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
ΣΗΤΕΙΑ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ Α Ε Σ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
Ευχαριστήρια Επιστολή του Δημοτικού Σχολείου Σφάκας
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήρια Επιστολή του Δημοτικού Σχολείου Σφάκας
ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΗΠΙΟΤΕΡΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
ΚΡΗΤΗ
ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΗΠΙΟΤΕΡΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης
ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η χρήση της μάσκας ατομικής προστασίας και μέτρα προστασίας για αποφυγή διασποράς του COVID 19 στον χώρο της σχολικής κοινότητας».
ΛΑΣΙΘΙ
ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η χρήση της μάσκας ατομικής προστασίας και μέτρα προστασίας για αποφυγή διασποράς του COVID 19 στον χώρο της σχολικής κοινότητας».
Τα θέματα της Ιεράπετρας στην ατζέντα της συνάντησης του Δη-μάρχου Ιεράπετρας με τον Περιφερειάρχη Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Τα θέματα της Ιεράπετρας στην ατζέντα της συνάντησης του Δη-μάρχου Ιεράπετρας με τον Περιφερειάρχη Κρήτης
Υλική βοήθεια στους 19 διασωθέντες από το ναυάγιο ανοιχτά της Κρήτης
ΣΗΤΕΙΑ
Υλική βοήθεια στους 19 διασωθέντες από το ναυάγιο ανοιχτά της Κρήτης
Ρέθυμνο: Ο ιερέας που δικάζεται για το κήρυγμα κατά της μάσκας, δεν την φόρεσε ούτε στο δικαστήριο
ΚΡΗΤΗ
Ρέθυμνο: Ο ιερέας που δικάζεται για το κήρυγμα κατά της μάσκας, δεν την φόρεσε ούτε στο δικαστήριο
Ταχυδρομικά πακέτα μικροποσοτήτων σπόρων που αποστέλλονται σε ιδιώτες από τρίτες χώρες.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ταχυδρομικά πακέτα μικροποσοτήτων σπόρων που αποστέλλονται σε ιδιώτες από τρίτες χώρες.