Να που συμβαίνουν κι αυτά …

34 Προβολές

Μετά την ανακοίνωση του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας ‘’Ο Βιτσέντζος Κορνάρος’’ σχετικά με τη Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου, στην οποία το Θέατρο της Σητείας κατηγορείται ότι υπονομεύει και ναρκοθετεί, με διάφορες ενέργειες τη δράση του αυτή, έχουμε να πούμε τα εξής :
Όταν κληθήκαμε από την ομάδα του Προοδευτικού (Οκτώβριος 2014) να συμμετέχουμε στην σχεδιαζόμενη Λέσχη, μέλη μας με μεγάλη χαρά πλαισίωσαν τη δράση. Στο πρόβλημα της στέγασής της, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεάτρου, πολύ πριν την πρόταση του Δημάρχου, πρότεινε να φιλοξενηθεί σε χώρο όπου στεγάζεται το Θέατρο.
Προς τι η απογοήτευση του Προοδευτικού ,στον μοναδικό όρο που θέσαμε, δηλαδή να αποθηκεύονται τα πράγματα της Λέσχης, μέχρι την επόμενη συνάντησή της ;
Tονίζουμε ιδιαίτερα ότι την ίδια πρακτική ακολουθούν όχι μόνο όλοι οι φιλοξενούμενοι, αλλά και εμείς οι ίδιοι ,ώστε ανεμπόδιστα και με σεβασμό να λειτουργούν οι διαφορετικές δράσεις που πραγματοποιούνται ,στο χώρο που στεγαζόμαστε.
Πως θα μπορούσαμε άλλωστε να δεχτούμε την ολοκληρωτική και αποκλειστική δέσμευση μιας αίθουσας (που στεγάζει όπως είπαμε εκτός από εμάς και τόσες άλλες δράσεις) , από μια και μοναδική ομάδα, που σημειώνουμε , όπως τουλάχιστον μας αναφέρθηκε, οι ανάγκες στέγασής της ,περιορίζονται σε μία φορά το μήνα!
Ασφαλής και φιλόξενος θα ήταν ο χώρος για τα παιδιά της Λέσχης, όπως ήταν και για τα παιδιά που συμμετείχαν στο ‘’Παιδικό Εργαστήρι Ίριδα’’ και περνούσαν το κατώφλι μας σε εβδομαδιαία βάση ,τα τελευταία 3 χρόνια. Μέσα από την αφήγηση παραμυθιών, τη δραματοποίηση, το θεατρικό παιχνίδι, τις κατασκευές , τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες και στήσιμο αξιόλογων παραστάσεων, η ομάδα των εκπαιδευτικών ‘’Ίριδα’’ που οργάνωσαν και λειτούργησαν το Εργαστήρι, είχαν δημιουργήσει πραγματικά, μια ‘’ζεστή φωλιά’’. Τους αξίζουν συγχαρητήρια!
Αυτή η πρόταση για φιλοξενία, έγινε, για να λυθεί το προσωρινό πρόβλημα στέγασης της Λέσχης μέχρι να παραχωρηθεί στον Προοδευτικό, ο κάτω όροφος του κληροδοτήματος Δαουράκη όπου θα στεγαστεί η Υφαντική και θα εξυπηρετήσει και την Λέσχη Ανάγνωσης, σε περίπου ένα χρόνο(όπως μας ενημέρωσαν μέλη του Προοδευτικού).
Κι ενώ υπάρχει σχέδιο για μόνιμη στέγαση της δράσης, με έκπληξη μαθαίνουμε ότι ο Δήμαρχος πρότεινε στον Προοδευτικό τη στέγαση της Λέσχης στον επάνω όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται το Θέατρο. Αν και επανειλημμένα ζητήθηκε η επίσημη θέση του Δ.Σ. του Προοδευτικού, ουδέποτε απάντησαν. Αντίθετα δεν ήταν ξεκάθαροι. Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις με μέλη του Δ.Σ του Προοδευτικού που ακολούθησαν, υπήρξε δυσκολία να βρούμε σημεία επικοινωνίας, ενώ παράλληλα διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε πια εμπιστοσύνη στους χειρισμούς, τις προθέσεις και τα κίνητρα τους.

Την Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου, όχι μόνο δεν την υπονομεύσαμε, αλλά ήμασταν από τους πρώτους που σπεύσαμε να την αγκαλιάσουμε και να συμμετέχουμε στο ξεκίνημά της. Μετά όμως και το δημοσίευμα του Προοδευτικού, τα μέλη μας θεωρούν ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσουν μέσα σε αυτό το κλίμα και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Προτιμούμε να επικεντρωθούμε στους στόχους μας ως Θέατρο της Σητείας και στο δημιουργικό μας έργο, αφήνοντας πίσω, στείρες αντιπαραθέσεις που δεν οδηγούν πουθενά.
«Πάμε μπροστά. Το μπροστά είναι παντού» (Μ. Κούντερα- Ο Ιάκωβος και ο Αφέντης του)
Με την ευκαιρία παραθέτουμε τα εξής :
Το Θέατρο της Σητείας επί δεκαοχτώ ολόκληρα χρόνια, δεν είχε δική του στέγη. Νοίκιαζε χώρους για την λειτουργία του, χωρίς να εξαρτηθεί από αυτό η βιωσιμότητα των δράσεών του. Το Θέατρο αυτοχρηματοδοτούμενο κατάφερε να προσφέρει σημαντικό έργο στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας, με μοναδικά « φτερά» το πάθος μας για προσφορά και δημιουργία.
Η ομόφωνη από την Δημοτική αρχή παραχώρηση του ισογείου του παραδοσιακού κτηρίου Χαβάκη πριν από τρία χρόνια, σε συνδυασμό με την άτυπη παραχώρηση του επάνω ορόφου, συνέβαλε καθοριστικά στο να μπορέσουμε να αναπτύξουμε καλύτερα την πολιτιστική και θεατρική δράση μας. Συγχρόνως να ανοίξουμε το δρόμο και σε άλλους δραστήριους συμπολίτες μας και ομάδες, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από εμάς, όποτε μας το ζήτησαν και είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία μαζί μας, βρήκαν χώρο έκφρασης δίπλα μας.
Όλα αυτά, έγιναν εφικτά γιατί μας επιτράπηκε να χρησιμοποιήσουμε την επάνω αίθουσα, που είναι ο μοναδικός χώρος σε ολόκληρο το κτίριο όπου μπορεί να γίνει θεατρική σκηνή για πρόβες και μικρές παραστάσεις. Μιας και η διαρρύθμιση των χώρων του κάτω ορόφου καλύπτει ανάγκες οργάνωσης και αποθήκευσης του απαραίτητου υλικού που χρειαζόμαστε για τις παραστάσεις και τις δράσεις μας και δεν ενδείκνυται ούτε εξυπηρετεί για θεατρική σκηνή.
Σημειώνουμε ότι όταν μας παραχωρήθηκε το κτίριο ήταν ένα ερείπιο που με ατελείωτες ώρες προσωπικής εργασίας των μελών μας και σημαντικού ποσού ,περίπου 4.000 ευρώ από το ταμείο του Θεάτρου, έγινε ένα στολίδι στην πόλη.
Μετά από τρία χρόνια, περιμέναμε όπως μας είχαν διαβεβαιώσει, να μας παραχωρηθεί εκ νέου και μάλιστα αυτή τη φορά και τυπικά ολόκληρο το δημοτικό κτήριο, αφού το Θέατρο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς θεατρική σκηνή. Το θέμα μας επρόκειτο να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή στις 21/11/2014 αφού είχε ήδη γνωμοδοτήσει, ομόφωνα θετικά, η Δημοτική Κοινότητα Σητείας στις 10/10/2014.
Δυστυχώς όμως αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε.

ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΚΑΙ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ.
-Συναντήσεις της διοργανώτριας ομάδας ΑΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΙ ΓΑΪΔΟΥΡΟΣΤΟΧΑΣΤΕΣ του 4ου κυνηγιού κρυμμένου θησαυρού Σητείας Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2012 -Ξεκινάει το Παιδικό θεατρικό εργαστήρι ‘’ Ίριδα’’ για παιδιά από 5 έως 11 ετών σε εβδομαδιαία βάση Μάρτιος 2012 έως και Ιούλιος 2012 -Μουσική βραδιά με τους Ρουμελιώτη-Καραγιαννάκη Απρίλιος 2012 -Οι πρώτες αναγνώσεις του έργου ‘’Σαν παραμύθι’’ του Μ.Μιαουδάκη πριν ξεκινήσουν οι πρόβες για την παράσταση Απρίλιος 2012 -Παράσταση για μικρούς και μεγάλους του Κλόουν Πεπίκ 5/5/2012 – Σεμινάρια κιθάρας στα πλαίσια του 1ου Παγκρήτιου Φεστιβάλ Κιθάρας από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ και καθηγητή κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Μιχάλη Εικοσιπεντάκη 11/5 έως και 13/5/2012 -Κονσέρτο κλασικής μουσικής από το TRIO FACITO 30/6/2012 -Πανελλήνια ταυτόχρονη προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ Freedom for birth 20/9/2012 -Ανοιχτό casting για ηθοποιούς και βοηθητικούς ηθοποιούς από τη σκηνοθέτιδα Ζωή Σγουρού 3/10/2012 -Μαθήματα Δραματουργικής Ανάλυσης και Μεθοδολογίας με εισηγητή τον Παναγιώτη Καλυβίτη διάρκειας από 11/9 έως και 2/10 2012 -Μαθήματα συγγραφής θεατρικού κειμένου με εισηγητή τον Παναγιώτη Καλυβίτη διάρκειας από 11/9 έως και 2/10 2012 -Μαθήματα Σωματικής Έκφρασης –Κίνησης Αυτοσχεδιασμού με εισηγητή τον Παναγιώτη Καλυβίτη διάρκειας από 11/9 έως και 2/10 2012 – Παιδικό εργαστήρι ‘’ Ίριδα’’ για παιδιά από 5 έως 11 ετών σε εβδομαδιαία βάση Οκτώβριος 2012 έως και Ιούλιος 2013 -Νεανικό Θεατρικό Παιχνίδι από ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Κρήτης του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας σε εβδομαδιαία βάση Νοέμβριος 2012 έως και Μάιος 2013 -Έκθεση Κεραμικής της Μαρίας Τσαντάκη από 21/12 έως και 31/12 2012 -Πρόβες της χορωδίας του Γιώργου Παπαδάκη, CORO SITIA Χειμώνας 2013 -Σεμινάριο παραδοσιακών χορών από την Ελλάδα και τον κόσμο με εισηγήτρια την Πωλίνα Πουλορίνη 7/6/2013 -Ράδιο Βαγδάτη-Ολονύκτιο ακρόαμα παραμυθιών της Χαλιμάς από την ομάδα παραστατικών τεχνών προΤΑΣΗ 28/6/2013 -Παιδικό εργαστήρι ‘’ Ίριδα’’ για παιδιά από 5 έως 11 ετών σε εβδομαδιαία βάση Οκτώβριος 2013 έως και Ιούνιος 2014 -Την ομάδα SitiaMoms Unite. Μέλη της ,μαμάδες με τα παιδιά τους, έφτιαξαν κουραμπιέδες που διατέθηκαν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία της πόλης μας 7/12/2013 -Πρόβες Β τάξης Λυκείου για την προετοιμασία παράστασης τους, μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων Δεκέμβριος 2013 -Συναντήσεις της ομάδας ΝΟΥΜΕΡΑ για το 6ο κυνήγι κρυμμένου θησαυρού Σητείας Φεβρουάριος 2014 -Παιδικά εργαστήρια με παιχνίδι και δημιουργίες από ανακυκλώσιμα υλικά από τις ‘’Μικρές Ιστορίες’’ 25/3 έως και 27/3 2014
– Διαδραστική θεατρική παράσταση “Μια Κυριακή του Απρίλη” από τις ‘’Μικρές Ιστορίες’’ 30/3/2014 -Παρουσίαση των δραματοποιημένων παραμυθιών ‘’Ο Βασιλιάς Λύκος’’, ‘’Ο Φάλτσος νάνος’’ και ‘’Ο Ραφτάκος των Λέξεων’’ από τα παιδιά που συμμετείχαν στο Παιδικό Εργαστήρι ‘’Ίριδα’’ 25/6/2014 -Σεμινάρια αυτοσχεδιασμού-κινησιολογίας από την Δήμητρα Δερμιτζάκη 20/8 έως 22/8 2014 -Συναντήσεις νέας ομάδας φοιτητών του ΤΕΙ Κρήτης του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας σε εβδομαδιαία βάση (θεατρικό παιχνίδι-αυτοσχεδιασμοί κ.α.) Σεπτέμβριος 2014 έως και σήμερα – Την ομάδα SitiaMoms Unite που οργάνωσε εργαστήρι πειραμάτων για μικρούς επιστήμονες με τη χημικό Ρένα Χατζάκη 1/11/2014 -Συναντήσεις της ομάδας ΠΟΔΗΛΑΤΡΕΣ που το καλοκαίρι διοργάνωσε το ποδηλατικό παιχνίδι “Το Φεγγάρι Στη Ρόδα” για την προετοιμασία της πρώτης ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΔΡΟΜΙΑΣ Δεκέμβριος 2014
Η σχέση μας με όλες τις ομάδες που φιλοξενήθηκαν, υπήρξε πάντα άψογη. Στο χώρο που στεγαζόμαστε, εκτός από τις παραπάνω ομάδες και δράσεις που φιλοξενήθηκαν, πραγματοποιήθηκαν από το Θέατρο της Σητείας, πρόβες, παρουσιάσεις θεατρικών έργων, σεμινάρια, ποιητικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, λειτουργία κινηματογραφικής λέσχης, λειτουργία εφηβικής σκηνής του Θεάτρου και πολλά άλλα.
Θέατρο της Σητείας

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης