Καραμανωλάκης :συμμετέχω στο συνδυασμό της κα Κατερίνα Σκαρβελάκη,

80 Προβολές

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Μου έγινε πρόταση από την κα Κατερίνα Σκαρβελάκη, υποψήφια Δήμαρχο, επικεφαλή της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Σητείας, να συμμετέχω στο συνδυασμό της την οποία αποδέχτηκα. Δεν είμαι στρατευμένος σε κανένα κόμμα και δηλώνω ότι κακώς εμπλέκονται τα κόμματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν επιδιώκω τίποτα περισσότερο από το να προσφέρω και εγώ με τη σειρά μου τις υπηρεσίες μου στο δήμο. Σέβομαι την προσπάθεια και το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, έγιναν όμως λάθη και πολλά πράγματα επίσης δεν έγιναν. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ”αλλαγή πλεύσης” και νέοι άνθρωποι, άφθαρτοι, με πάθος και ενθουσιασμό να συνεχίσουν και να εγγυηθούν τη διαφάνεια,την αξιοκρατία, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και βέβαια την απόλυτη διαβούλευση με όλους τους φορείς, με όλους τους πολίτες -ιδιαίτερα τους εμπλεκόμενους -πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις για έργα μείζονος σημασίας όπως είναι η ανάπλαση της πόλης, οι ΒΑΠΕ, η χωροθέτηση του λιμανιού, έργα που θα επηρεάσουν για δεκαετίες τη ζωή και το περιβάλλον του Δήμου μας ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Το έργο ανάπλαση στις ξεροκαμάρες ήταν στο συρτάρι του Δήμου για 4-5 χρόνια, κανείς δεν γνώριζε τίποτα και ξαφνικά με διαδικασίες fast-track ανατέθηκε στον εργολάβο. Αν θα μου πει κανείς ότι από τους νέους λείπει η εμπειρία, θα αντιπαραθέσω οτι αφ’ ενός κανείς δεν γεννήθηκε έμπειρος και αφ’ ετέρου αν υπάρχει πραγματική διάθεση για δουλειά η εμπειρία είναι ζήτημα χρόνου. Αφού ξεκαθαρίσω οτι συμφωνώ απόλυτα με τις προγραμματικές θέσεις του συνδιασμού, αισθάνομαι την ανάγκη να διατυπώσω τις καθαρά προσωπικές μου απόψεις -διατηρώντας έτσι και την ελευθερία έκφρασής μου- που αφορούν βασικά προβλήματα του Δήμου μας όπως το Νοσοκομείο, η ανάπλαση στις ξεροκαμάρες, οι ΒΑΠΕ, η χωροθέτηση του λιμανιού, η επένδυση στη Μονή Τοπλού και θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, ελπίζοντας ότι αυτό θα πράξουν και οι άλλοι συνυποψήφιοι και σας καλώ να μας κρίνετε σύμφωνα με αυτές.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Έχω ήδη τοποθετηθεί στα ΜΜΕ. Θα επαναλάβω τα βασικά. Η μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας -πράγμα που θεωρώ βέβαιο- έχει αποφασιστεί προ πολλού. Τρία χρόνια είμαστε ουσιαστικά χωρίς καρδιολόγους (που είναι στη κυριολεξία η καρδιά ενός νοσοκομείου) τη στιγμή που ο ʼγιος Νικόλαος έχει 4 και η Ιεράπετρα 3. Έχετε σκεφτεί γιατί συμβαίνει αυτο; Μα γιατί στον τελευταίο οργανισμό του νοσοκομείου υπάρχει πρόβλεψη για ένα μονάχα καρδιολόγο. (Πρέπει να είναι κανείς πολύ αφελής εαν πιστεύει ότι αυτό έγινε τυχαία). Ποιος καρδιολόγος θα καλύψει αυτή τη θέση τη στιγμή που ενώ υποχρεούται να κάνει 11 εφημερίες (αν είναι επιμελητής Β ή Α και 7 αν είναι διευθυντής) θα πρέπει να εφημερεύει 30 μέρες το μήνα (βλέπε Ιωαννίδης). ʼρα χρειαζόμαστε απαραίτητα 3 καρδιολόγους για να λειτουργήσει η καρδιολογική κλινική. ʼρα πρέπει να αλλάξει ο οργανισμός του νοσοκομείου ενώ ταυτόχρονα να επαναλειτουργήσει η χειρουργική κλινική και να πληρωθούν όλες οι κενές θέσεις και για να λειτουργήσουν βέβαια όλα αυτά σε βάθος χρόνου θα πρέπει να επιστρέψουμε στο αυτοδιοίκητο του νοσοκομείου. Τώρα γιατί το νοσοκομείο μας βρίσκεται σε αυτό το χάλι ειναι κατανοητό αφού οι χειρουργικές κλινικές (έκτακτα και τακτικά χειρουργεία) και η παθολογική εξαρτώνται άμεσα από την καρδιολογική. Επομένως οι ασθενείς διακομίζονται (με όλες τις συνέπειες για τους ίδιους και τους συγγενείς τους) το νοσοκομείο υπολειτουργεί και άρα πρέπει να υποβαθμιστεί. Τι πρέπει να κάνουμε; Θα καταθέσω την προσωπική μου άποψη. Έχοντας τρανταχτά επιχειρήματα (απομακρυσμένη γεωγραφικά περιοχή, ΒΟΑΚ, Κάσος, Κάρπαθος, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες υπό ανέργεση, απομακρυσμένα χωριά όπως Ζάκρος, Ζήρος) και καταθέσεις ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και πολιτών που θα καταθέσουν ότι χάθηκαν και χάνονται ανθρώπινες ζωές πρέπει να πάμε σε ακραίες λύσεις όπως είναι η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες. Δυστυχώς η ήπια προσέγγιση του θέματος δεν θα οδηγήσει πουθενά. Ως πότε θα ζητιανεύουμε το αυτονόητο που απορέει μάλιστα από το Σύνταγμα και άρα είναι υποχρέωση της Πολιτείας δηλαδή την υγεία μας και τη ζωή μας;

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η δημιουργία ενός αυτόνομου δημοτικού πολιτιστικού φορέα, μιας ομάδας δηλ. αποτελούμενη από ένα καλλιτεχνικό διευθυντή μόνιμο (όχι αιρετό) και 2-3 τεχνικούς, θα απελευθέρωνε και θα καθοδηγούσε όλα εκείνα τα σχήματα και τις ομάδες που παράγουν πολιτισμό (θεατρικές ομάδες, μουσικά σχήματα, ζωγραφικές και φωτογραφικές εκθέσεις κ.α.). Υπάρχει ένα τεράστιο ντόπιο υλικό το οποίο δυσκολεύεται ή αδυνατεί να εκφραστεί λόγω τεχνικών δυσκολιών (χώρος, ήχος, φωτισμός, μεταφορές, εκτυπώσεις, έντυπο υλικό, ηλεκτρολογικές και άλλες επεμβάσεις κ.α.). Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι μπορεί γεωγραφικά να ανήκουμε στην Κρήτη, πολιτισμικά όμως έχουμε μεγάλες ιδιαιτερότητες, όπως είναι η μουσική και η ποίηση μας, η πνευματική καλλιέργειά μας, η αισθητική μας όσον αφορά την αρχιτεκτονική, οι λαογραφικές μας παραδόσεις. Η Σητειακή μουσική και οι ελάχιστοι πλέον μουσικοί που ασχολούνται με αυτή να πάψουν να είναι στο περιθώριο. Να γίνει επιτέλους ένα Σητειακό φεστιβάλ (πολυήμερο, Αυγουστιάτικο) που να συμπληρώνεται από θεματικές ενότητες που να έχουν σχέση με την παράδοσή μας (καζανέματα, οινοποίηση, ζυμωτά, υφαντά σε αργαλιούς, περίπτερα με λαογραφικά εκθέματα, παραδοσιακά προϊόντα με συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων της επαρχίας μας. Δεν είναι δυνατόν να επιμένουμε συνεχώς να προβάλλουμε τις μουσικές και τα χαρακτηριστικά άλλων τόπων και άλλων λαών. Στο τέλος θα μας καταπιούνε. Να γίνει καταγραφή του τεράστιου υλικού που υπάρχει στην επαρχία μας, να καθοδηγηθεί και να βγεί προς τα έξω. Πολιτισμος δεν είναι να δίνουμε τα πανηγύρια μας και τις διάφορες εκδηλώσεις μας εργολαβία σε ξένους καλλιτέχνες. Αυτό ζημιώνει οικονομικά και πολιτισμικά την περιοχή μας. Πρέπει (πολύ σημαντικό) να γίνει ένας αρχιτεκτονικός επαναπροσδιορισμός των προσόψεων των κτιρίων αυτών κυρίως που ευρίσκονται στην τουριστική ζώνη και με την καθοδήγηση αρχιτεκτόνων να γίνουν επεμβάσεις (στο μέτρο του δυνατού) με στόχο ένα ομοιόμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι νέες κατασκευές πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε αρχιτεκτονικό έλεγχο. Πρέπει επίσης να υπάρξει ένας χώρος (π.χ. το κτίριο της περιηγητικής λέσχης αν μπορεί να δοθεί για ένα τέτοιο σκοπό, ή ένα από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του Δήμου μας) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο, ειδικά το χειμώνα.

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΟΥ-ΑΛΙΕΙΑ

Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε το παραδοσιακό, το τοπικό χρώμα, τη νησιώτικη παράδοσή μας από το νέο, από το σύγχρονο. Τα ξύλινα σκαριά όλα μαζί στο παλιό λιμάνι, στο παλιό κομμάτι της πόλης, τα ιστιοπλοικά στη μαρίνα αφού όμως κατασκευαστεί ξύλινη πλωτή εξέδρα που θα φιλοξενήσει τα πολυεστερικά και φουσκωτά σκάφη και εξωτερικά της λιμενολεκάνης, στα Κόκκινα, τα μεγάλα γιωτ και κρουαζερόπλοια. Πρέπει να γίνουν επεμβάσεις και κατασκευές με παραδοσιακό χρώμα και ντόπια υλικά, κρήνες, πλακοστρώσεις, πέργκολες και άλλες αρχιτεκτονικές κατασκευές, βελτιώσεις και κατασκευές WC, τοποθέτηση των Pilars και βέβαια να ολοκληρωθεί και να προωθηθεί το Master Plan του νέου λιμανιού, απαραίτητη προυπόθεση για τον εκσυγχρονισμό του. Επίσης τα ”Τραπεζάκια έξω”. Δηλαδη να επιτραπεί στα καταστήματα εστίασης που δραστηριοποιούνται από του Καλαμπόκη μέχρι το παλιό λιμάνι (Σκάλα) να βγαλουν τα τραπεζάκια έξω αφήνοντας βέβαια ένα διάδρομο οριοθετημένο από μια ξύλινη κατασκευή για τους περαστικούς. Όσον αφορά την αλιεία πρέπει να δημιουργηθούν προστατευόμενες αλιευτικές ζώνες και να δημιουργηθούν τεχνητοί ύφαλοι (ένα σύνολο ογκόλιθων με τρύπες) στον κόλπο της Σητείας. Στις ζώνες αυτές θα απαγορεύεται η αλιεία από όλους -και από τις μηχανότρατες- και έτσι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε την αναπαραγωγή και τον πολλαπλασιασμό των αλιευμάτων τα οποία θα διασκορπιστούν και σε άλλες περιοχές. Παράλληλα θα αναπτυχθούν και άλλες μορφές τουρισμού όπως o καταδυτικός τουρισμός, η αλιεία αναψυχής κ.α. Ακούγονται σαν να είναι ουτοπία αλλά αυτά εδώ και χρόνια γίνονται σε όλη την Ελλάδα ( Κάλυμνο, Ροδόπη, Πρέβεζα, Χαλκιδική κ.α.) και την Κρήτη (Μεσσαρά, Ρέθυμνο κ.α.).

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΙΣ ΞΕΡΟΚΑΜΑΡΕΣ
Έργο αμφιλεγόμενο που ενέκρινε η προηγούμενη δημοτική αρχή και πραγματοποιεί η νυν. Θα τοποθετηθώ ευθέως. Στην περιοχή που περικλείεται από την οδό Γεννηματά και οδό Πισκοκεφάλου, δεν έπρεπε να γίνει μείωση του πλάτους των δρόμων . Η περιοχή αυτή που αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα ολοκληρωμένης πολεοδομικής μελέτης- και μάλιστα σχετικά πρόσφατης- και την οποία πληρώσαμε με χρήμα και με γη, βρίσκεται περιφερειακά της πόλης. Εκεί επένδυσαν και δραστηριοποιούνται επιχειρηματίες διαθέτοντας εμπορικά καταστήματα, καταστήματα γεωργικών εφοδίων, Super Market κ.α.) τα οποία χωρίς στάση των οχημάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Δεν ξέρω αν είναι κατανοητό από όλους μας και ιδιαίτερα από τους κατοίκους των χωριών που έρχονται στην περιοχή για να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Η στάση του αυτοκινήτου δεν επιτρέπεται πουθενά, ούτε για δευτερόλεπτα. Οι συμπολίτες μας επιχειρηματίες θα καταστραφούν, η περιοχή θα γίνει αφιλόξενη για όλους μας και ο Θεός να μας φυλάει από τα τρακαρίσματα, πυρκαγιές κ.α. Η κίνηση των οχημάτων θα διακοπεί με απρόβλεπτες συνέπειες. Τέτοιου μεγέθους παρέμβαση θα μπορούσε να γίνει μετά από δημόσια διαβούλευση και μετά την κατασκευή του περιφερειακού. Πεζοδρόμηση, δεντροφύτευση και ελεγχόμενη στάση ναι. Μείωση του πλάτους των δρόμων όχι. Ο ποδηλατόδρομος έπρεπε να γίνει περιφερειακά έτσι ώστε να μην πνίξει τόσα καταστήματα και τόσες ιδιοκτησίες. Επίσης, η θέση του υπό κατασκευή θεάτρου δίπλα στον εθνικό δρόμο είναι τουλάχιστον ακατάλληλη, διότι δεν υπάρχει τρόπος να ηχομονωθεί ένα υπαίθριο θέατρο.
Συνεχίζεται……
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας