Θραψανιώτης για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας.

19 Προβολές

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΑΝΟΛΗ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ.

Ευχαριστώ  θερμά για την πρόσκληση στην τόσο ενδιαφέρουσα εκδήλωση με αφορμή την προσπάθεια  περιορισμού της πλαστικής «σακούλας» για την μεταφορά καταναλωτικών αγαθών. 

Από την πρώτη ημέρα του 2018  καταβάλλεται προσπάθεια  να περιοριστεί η χρήση της, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία για την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους. Κάποιοι έτρεξαν να βαφτίσουν νέο χαράτσι την χρέωση της πλαστικής τσάντας. Είναι ίσως η μόνη επιβάρυνση που είναι στην διακριτική ευχέρεια  του κάθε πολίτη να μην καταβάλλει, αρκεί να  συνειδητοποιήσουμε το όφελος από τον περιορισμό της και να υιοθετήσουμε την πρωτοβουλία της επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας -σακούλας .
 
Αν κατανοήσουμε ότι το πλαστικό είναι από τα υλικά που επιβαρύνουν  περισσότερο το περιβάλλον, όταν τα μισά από τα υλικά που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας είναι πλαστικά, τότε ο περιορισμός της χρήσης του είναι επιτακτική ανάγκη.  

Αν αναλογιστούμε  ακόμα ότι το κόστος της χρήσης πλαστικής σακούλας ανέρχεται σε 300.εκ ευρώ τον χρόνο για την χώρα μας, το γεγονός ότι είμαστε πρώτοι στην ευρωπαϊκή ένωση στην χρήση  της (400 τεμ. ανά άτομο ετησίως) τότε μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της ζημιάς που προκύπτει. 

Να επισημάνω ότι η όποια προσπάθεια και σε όποιο επίπεδο, είτε αφορά την πλαστική τσάντα είτε τον διαχωρισμό  στην πηγή και την ανακύκλωση των απορριμμάτων θα αποτύχει αν δεν πείσουμε τους πολίτες σ αυτήν την προσπάθεια. 

Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στην πρωτοβουλία του Δήμου για την ενημέρωση και προετοιμασία των καταναλωτών για τις νέες συνθήκες και τις ανάγκες που προκύπτουν. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι δική μας ευθύνη  αλλά και χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές. 

Μανόλης Θραψανιώτης
Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα