Θέσεις και προτάσεις της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Σητείας για το Β1 στάδιο του ΠΠΧΣΑΑ Κρήτης

79 Προβολές

Μελετώντας το χωροταξικό θα θέλαμε κατ’ αρχήν να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις. Γενική διαπίστωση είναι ότι είναι ένα κείμενο με πολλές ασάφειες, ελλείψεις, και αοριστίες, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Γνωρίζουμε ότι το νέο χωροταξικό Κρήτης είναι μνημονιακή υποχρέωση των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Η σημερινή Κυβέρνηση έχει μια άλλη πολιτική αντίληψη για πολλά ζητήματα που άπτονται του χωροταξικού και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να δοθεί παράταση αρκετών μηνών, ώστε να της δοθεί ο χρόνος και η δυνατότητα να διατυπώσει της θέσεις της.
Ένα άλλο κομβικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το προς συζήτηση χωροταξικό, είναι οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι. Ειδικά στον τομέα των ΑΠΕ και στον Τουρισμό ευνοούνται οι επενδύσεις από μεγάλους επενδυτές, οι οποίοι θα επιβάλλουν τους όρους τους, οδηγώντας σε ολιγοπωλιακές ή μονοπωλιακές καταστάσεις αποκλείοντας τους μικρούς και μεσαίους επενδυτές.
Εστιάζοντας στην περιοχή μας, είναι εμφανής η απουσία ενός στρατηγικού σχεδιασμού για το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε, αφού όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε μια σοβαρή και οργανωμένη συζήτηση στη τοπική κοινωνία, με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανωμένων φορέων της περιοχής. Ως εκ τούτου είμαστε αναγκασμένοι να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα και να αποδεχόμαστε προτάσεις άλλων, που αφορούν τον τόπο και το μέλλον του.
Α. Χωρική ενότητα αστικής-τουριστικής ανάπτυξης και παραθεριστικής κατοικίας
Εδώ βλέπουμε ότι γίνεται μια κατάφωρη αδικία στη ευρύτερη περιοχή της Σητείας, στην οποία το Βόρειο παραλιακό μέτωπο το θεωρεί κορεσμένο τουριστικά (δηλαδή από Α2 σε Α1), βάζοντάς το στην ίδια μοίρα με το υπόλοιπο Βόρειο υπερανεπτυγμένο τουριστικά κομμάτι της Κρήτης, απαγορεύοντας ουσιαστικά την οποιαδήποτε ίδρυση νέας τουριστικής μονάδας στην περιοχή.
Πρότασή μας: Και το Βόρειο και το Ανατολικό κομμάτι να παραμείνουν στο Α2, δηλαδή αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές με τα ειδικά χαρακτηριστικά που απορρέουν από το συγκεκριμένο πλάισιο.
Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στο κομμάτι του χωροταξικού που αναφέρεται στην παραθεριστική κατοικία. Πρόθεσή του είναι να προσανατολίσει τη ζήτηση παραθεριστικής κατοικίας προς το εσωτερικό, στους πολυπληθείς ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς. Θα πρέπει να γίνουν πολύ προσεχτικά βήματα σ’ αυτόν τον τομέα, διότι η περιοχή δεν αντέχει άλλα οικιστικά κουφάρια (πχ. ΣΟΕ).
Β. Χωρική ενότητα ανάπτυξης ενέργειας από ΑΠΕ
Η ΕΑΚΣ θεωρεί ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να το διαχειρίζεται ένας δημόσιος φορέας και να μην είναι αντικείμενο πλουτισμού ολίγων σε βάρος του περιβάλλοντος και των ανθρώπων. Είμαστε αντίθετοι με τη διασύνδεση μέσω καλωδίων με την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για τη διασύνδεση όταν η Κρήτη χρειαζόταν ενέργεια, αλλά σχεδιάζουν τρία καλώδια τώρα που επιδιώκεται να μετατραπεί η Κρήτη σε ένα απέραντο εργοστάσιο παραγωγής και εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το υπό συζήτηση χωροταξικό (το οποίο εξετάζει μόνο αιολικά πάρκα) αναγνωρίζει ότι στην περιοχή της Σητείας υπάρχει μεγάλη πυκνότητα υλοποιημένων αλλά και αδειοδοτημένων μονάδων ΑΠΕ. Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά στα πέντε αδειοδοτημένα από τη ΡΑΕ Ηλιοθερμικά Εργοστάσια. Η επιβάρυνση που έχει δεχθεί ο τόπος είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται στο εν λόγω χωροταξικό ως «ιδιαιτέρως υποβαθμισμένο τοπίο» σχεδόν ο μισός Δήμος Σητείας.
Πρότασή μας: Δεν δεχόμαστε να μπει άλλη μονάδα οποιασδήποτε μορφής ΑΠΕ στην περιοχή μας. Θα πρέπει να αποφασιστεί η ποσότητα της ενέργειας που χρειάζεται το νησί, οι τρόποι παραγωγής της και η ισομερής κατανομή της παραγωγής ανά περιοχή. Απορρίπτουμε τον χαρακτηρισμό «ιδιαιτέρως υποβαθμισμένο τοπίο». Καλούμε όλους τους φορείς να δεσμευτούν για τα παραπάνω. Συμπληρωματικά προτείνουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον αστικό δομημένο χώρο (στέγες οικιών, δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία κλπ), σε βιοτεχνίες, βιομηχανίες κλπ. Αν αυτά συνδυαστούν με παρεμβάσεις σε κτίρια (θερμομονώσεις, διπλά τζάμια κλπ), η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει στο 25% της καταναλώμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Γ. Αθερινόλακκος: Λιμάνι – Ενεργειακός Κόμβος
Στο χωροταξικό ο Αθερινόλακκος χαρακτηρίζεται ως Λιμάνι-Ενεργειακός Κόμβος που σημαίνει ότι θα είναι η πύλη εισόδου και εξόδου οποιουδήποτε αγωγού φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Σε συνδυασμό με την εγκατάσταση του σταθμού μεταφόρτωσης πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου στην γειτονική περιοχή Λιβάρι, καθώς και την προγραμματισμένη εγκατάσταση στην περιοχή βιομηχανικών μονάδων υψηλής όχλησης (ηλιοθερμικά;), μετατρέπεται σε περιοχή βαριάς βιομηχανίας, με απρόβλεπτες συνέπειες στο περιβάλλον, στον γεωργικό τομέα, και στον τουρισμό.
Πρότασή μας: Δεν δεχόμαστε να μπεί τίποτα παραπάνω από αυτό που ήδη υπάρχει (εργοστάσιο ΑΗΣ), αλλά ούτε και στην ευρύτερη ζώνη του Αθερινόλακκου όπως αναφέρεται στη μελέτη, καθώς και τον χαρακτηρισμό «ενεργειακός κόμβος» και «βιομηχανική περιοχή υψηλής όχλησης» που αποδίδεται στην περιοχή από το εν λόγω χωροταξικό.
Δ. Υποδομές
Για το Αεροδρόμιο της πόλης, δεν δεχόμαστε τον χαρακτηρισμό «Περιφερειακός Αερολιμένας». Η έκταση των εγκαταστάσεων και υποδομών του, σε συνδυασμό με τις λίγες πτήσεις που θα δέχεται, θα το οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε υπολειτουργία και σε κλείσιμο.
Πρότασή μας: Να χαρακτηριστεί το Αεροδρόμιο της Σητείας ως «Διεθνής Αερολιμένας» ώστε, με τον όγκο των πτήσεων που θα δέχεται, να συμβάλλει καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου και στην αποσυμφόρηση του αεροδρομίου του Ηρακλείου.
Το λιμάνι της Σητείας αναβαθμίζεται σε «διαπεριφερειακής εμβέλειας».
Πρότασή μας: Να χαρακτηριστεί το Λιμάνι Σητείας ως πύλη εισόδου-home port και ως κόμβος κρουαζιέρας δίνοντας μια άλλη δυναμική ανάπτυξης στον τόπο.
Και σ’ αυτό το χωροταξικό αναφέρεται ο ΒΟΑΚ, ο ΝΟΑΚ και οι κάθετες διασυνδέσεις. Είναι αυτονόητο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υλοποιηθούν τα παραπάνω, καθώς και οι επί μέρους οδικές αρτηρίες που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Συγκεκριμένα το κομμάτι Ιεράπετρα-Σητεία πρέπει να χαρακτηριστεί ως «Διαπεριφερειακής Εμβέλειας». Επειδή όμως δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και τον κόσμο, ποιος πιστεύει ότι στη σημερινή οικονομική συγκυρία μπορούν να υλοποιηθούν όλα αυτά; Στις προηγούμενες δεκαετίες δόθηκαν χρήματα κυρίως μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλασίου Στήριξης (Γ’ ΚΠΣ), τα οποία πήγαν σε υπερτιμολογημένες οδικές αρτηρίες, σε άλλες περιοχές, ή στις τσέπες ημετέρων. Οι πολιτικές ευθύνες των Κυβερνόντων είναι διαχρονικές.
Πρόταση-Ευχή: Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην κατασκευή των συγκεκριμένων οδικών αρτηριών, ώστε να προσφέρουν ασφαλή μετακίνηση από και προς την ενδοχώρα και να συνδέουν το Λιμάνι και το Αεροδρόμιο με όλους τους τουριστικούς προορισμούς.
Επειδή ο περιορισμένος χρόνος δεν μας επέτρεψε να αναλύσουμε περισσότερους τομείς, περιοριστήκαμε στα πολύ σημαντικά για μας κομμάτια, που θεωρήσαμε επείγοντα. Ευελπιστούμε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί, δίνοντας χρόνο για περεταίρω και εκτενέστερη ενημέρωση/διατύπωση προτάσεων, που μόνο με διαβούλευση μπορεί να γίνει.
Με τιμή
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΜΕΙΖΟΝΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης