Η προσφορά των Πολιτιστικών Συλλόγων των χωριών μας

251 Προβολές

Με την ευκαιρία της επίσκεψης και φιλοξενίας του Πανεπιστημίου των Ορέων στις 31.10.2014, βρεθήκαμε για άλλη μια φορά σε ένα από τα ωραιότερα χωριά της περιοχής μας, στην Τουρλωτή.
Η απόφαση του Πανεπιστημίου των Ορέων να πραγματοποιήσουν για μια ακόμη χρονιά μια ολοκληρωμένη εξόρμηση σε χωριό της Σητείας, με πλούσιες παράλληλες δράσεις (ιατρικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές) είναι σημαντική προσφορά για τους κατοίκους των χωριών, που ξέρουμε ότι βιώνουν περισσότερο από όλους μας την οικονομική ανέχεια, την αποδυνάμωση των υπηρεσιών και την εγκατάλειψη.
Ο Προοδευτικός Σύλλογος Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση που διατυπώθηκε από το αρμόδιο Γραφείο του ΠτΟ για να συμμετάσχει στη συνδιοργάνωση απογευματινής εκδήλωσης με κύριο θέμα την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών γνώσης γύρω από τα κρητικά υφαντά.
Η επιλογή του χωριού της Τουρλωτής αυτήν τη φορά – πέρυσι αντίστοιχη εκδήλωση είχε γίνει στη Ζήρο – κρίθηκε πολύ επιτυχημένη, γιατί η Τουρλωτή είναι ένα ακόμη μέσα στα πολλά πανέμορφα χωριά του Βόρειου ʼξονα του νομού Λασιθίου, που διαθέτει τις υποδομές που απαιτούνται για να πραγματοποιηθούν με επιτυχία τόσες πολλές δράσεις. Έχει το σχολείο, το Γυμνάσιο της Τουρλωτής που φιλοξενεί παιδιά και από γειτονικά χωριά, το κοινοτικό ιατρείο, την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, καφενεία και λοιπούς χώρους που φιλοξένησαν τις προγραμματισμένες δραστηριότητες της εθελοντικής ομάδας του ΠτΟ.
Και όπως φάνηκε, μετά την επιτυχή διοργάνωση της δράσης αυτής, διαθέτει άξιους και προκομμένους ανθρώπους που αγαπούν το χωριό τους και πασχίζουν με κάθε φιλότιμο τρόπο για να το αναδείξουν. Ο πλέον κατάλληλος φορέας, ο οποίος εκπροσώπησε επάξια τους κατοίκους του χωριού, αφού δε λειτουργεί πια η άλλοτε Κοινότητα του χωριού, ήταν τώρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρλωτής.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Κουκουράκης με εξαιρετική προθυμία αποδέχθηκε στην πρόταση που του έγινε να αναλάβει την οργάνωση και να επωμισθεί την κύρια ευθύνη της προετοιμασίας. Το Δ/κό Συμβούλιο του Συλλόγου αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέψη, διοργάνωσε, συσστράτευσε τους συγχωριανούς και τις συγχωριανές και εργάστηκε για αρκετές ημέρες, ώστε να παρουσιάσουν αυτήν την αψεγάδιαστη εικόνα του γραφικού χωριού τους και την τόσο εγκάρδια και απλόχερη φιλοξενία στους επισκέπτες τους.
Έτσι, στις 31 Οκτωβρίου, ένα γκρίζο φθινοπωρινό και βροχερό απόγευμα μέσα στην όμορφη και ευρύχωρη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, απολαύσαμε την υποδειγματική φιλοξενία των ανθρώπων του τόπου μας. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η νοικοκυροσύνη των γυναικών των χωριών μας, αλλά και η τεράστια προσφορά τους στα δρώμενα της Κρήτης. Και τι δεν είχαν ετοιμάσει οι άξιες γυναίκες του Συλλόγου για να περιποιηθούν και να τιμήσουν τους ξένους τους! Μαγείρεψαν πεντανόστιμες παραδοσιακές συνταγές και εντυπωσίασαν τα μέλη της αποστολής με τη μαγειρική τους τέχνη και τη ζεστή και αυθεντική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν. Με τον ίδιο τρόπο που από το πρωί σύσσωμοι οι χωριανοί έτρεχαν ασταμάτητα να προλάβουν κάθε ανάγκη, να αντιμετωπίσουν κάθε απρόοπτο για το σωστό συντονισμό και την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων.
Όλα ήταν προετοιμασμένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια και για αυτό άλλωστε επισημάνθηκε σχεδόν από όλους, όσοι πήραν μέρος σε αυτήν την εκδήλωση, πόσο καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της διαδραμάτισε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Και αυτό το γεγονός αποκτά μεγαλύτερη αξία σήμερα, που, όπως καλά ξέρουμε, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι είναι ανάμεσα σε εκείνους που πλήττονται βαριά από την κρίση, γιατί σύμφωνα με την κρατούσα αντίληψη ο πολιτισμός θεωρείται πολυτέλεια! Οι περισσότεροι Σύλλογοι δραστηριοποιούνται και στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά των μελών τους, όπως δείχνει και το φωτεινό παράδειγμα της Τουρλωτής, πορεύονται χωρίς καμία χρηματοδότηση και αναγκάζονται να «επαιτούν» πολλάκις για μια υποτυπώδη οικονομική στήριξη από τους δημοτικούς και άλλους άρχοντες, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι τη λαμβάνουν στο τέλος. Και παρόλη τη «μοναξιά» τους και την απουσία των αρχόντων, εκείνοι επιμένουν και με τη δύναμη της ψυχής τους μας βγάζουν ασπροπρόσωπους.
Όσο ζούμε τέτοιες διοργανώσεις από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των χωριών μας, τόσο εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών της υπαίθρου μας από τους τοπικούς Συλλόγους επιτελεί έναν εξαιρετικό κοινωνικό προορισμό, ο οποίος κάνει τη ζωή των κατοίκων των πρώην Κοινοτήτων μας, πιο πολιτισμένη και την εγκατάσταση και μόνιμη διαμονή των ανθρώπων στα γραφικά χωριά μας πιο ελκυστική.
Θερμά συγχαρητήρια στον φίλο Πρόεδρο Γιώργο Κουκουράκη, στη δραστήρια Γ.Γραμματέα Ειρήνη Μαγούλη, καθώς σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου της Τουρλωτής, αλλά και σε όλο το χωριό για την άψογη φιλοξενία στους επισκέπτες τους και την άξια εκπροσώπηση της Σητείας στα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στον τόπο μας.

Στεφανία Μυλωνάκη
Πρόεδρος Προοδευτικού Συλλόγου « Ο Βιτσέντζος Κορνάρος»

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα