Η επένδυση στον Κάβο Σίδερο

45 Προβολές

Τις 20 Σεπτεβρίου 2012 με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων η τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο εντάχθηκε στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις (Ν. 3894/2010). Την αδειοδότηση του έργου καλωσόρισαν με τη λέξη «επιτέλους» τα μέσα ενημέρωσης, οι αρχές, επιχειρηματικοί και άλλοι σύλλογοι αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας.
Μια μέρα μετά τη λήξη για την υποβολή ενστάσεων διαβάζουμε στον τοπικό τύπο «Χθες έληγε η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων σχετικά με την υπαγωγή της επένδυσης στο Τοπλού Μέχρι την ώρα που έκλεινε η στήλη οι πληροφορίες ανέφεραν πως δεν κατατέθηκαν ενστάσεις. Ίσως να μοιάζει έκπληξη. Όχι όμως για την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας που στις δύσκολες εποχές που διανύουμε κατανοεί πως το θέμα των θέσεων εργασίας δεν είναι απλή υπόθεση.» Μ Ατσαλάκης
Όμως έκπληξη δεν είχαμε γιατί δυο μέρες αργότερα διαβάζουμε και πάλι «Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο οικολογικές οργανώσεις και μία περιβαλλοντική, όπως και 50 κάτοικοι της Σητείας και του Λασιθίου και ζητούν την ακύρωση της απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (20.9.2012) για την ένταξη της επίμαχης τουριστικής επένδυσης στο νόμο Ν. 3894/2010.»
Η προσπάθεια για την τουριστική αυτή επένδυση θα μπορούσε να είχε γίνει πριν από πολλά χρόνια, όμως οι προστάτες της τοπικής γης, όπως θέλουν να φαίνονται, την πολέμησαν με όλα τα μέσα και τα τεχνάσματα που επέτρεπαν και επιτρέπουν οι απαράδεχτοι νόμοι του κράτους μας. Οι λίγοι αυτοί εκφραστές της αλήθειας, έκαναν και συνεχίζουν και αυτούς τους δύσκολους καιρούς να κάνουν μεγάλη ζημιά στον τόπο μας. Μα είναι δυνατον να μιλούμε για ανάπτυξη, για κάλεσμα επενδυτών όταν φτάνει μια χούφτα ατόμων να φρενάρει κάθε προσπάθεια που γίνεται για να δει, έστω και αργά, μια άσπρη μέρα αυτός ο τόπος; Δυστυχώς η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, αν και είναι υπέρ της πραγματοποίησης έργων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη, δεν κατάφερε να τους περιθωριοποιήσει.
Αγαπητοί συμπατριώτες, όλοι εσείς που ελπίζεται ότι ένα τέτοιο έργο, έστω και κουτσουρεμένο, θα αλλάξει το τοπίο αυτής της παραμεθώριας και εγκατελημένης ανατολικής Κρήτης οφείλετε να διαμαρτυρηθείτε έντονα για τα καμώματα αυτών των δήθε οικολόγων. Και δε φτάνουν μόνο οι λίγοι αυτοί ¨λάτρες της φύσης¨ της Σητειακής κοινωνίας που καταπολεμούν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης στη Σητεία, έρχονται μαζί τους και κάποιοι άλλοι ακόμη και βουλευτές άλλων νομών, που αντί να κοιτάξουν τα προβλήματα της δικής τους τοπικής κοινωνίας μιλούν για οικολογική καταστροφή του δικού μας σελινιακού τοπίου όταν στη γειτονιά τους καταπράσινοι λόφοι και πεδιάδες έχουν γεμίσει με βίλες και ξενοδοχεία.
Είμαι της πίστης ότι το έργο αυτό θα προσφέρει θέσεις εργασίας (σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα δημιουργηθούν 1.200 θέσεις εργασίας), θα δώσει μεγαλύτερη αξία στην τοπική γη και στα τοπικά προϊόντα, θα καλυτερεύσει τις συγκοινωνίες στους δρόμους, στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο μας, θα συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και θα προσελκύσει ξένους απ΄όλο τον κόσμο που θα γνωρίσουν και θα διαφημίσουν το ξεχασμένο αυτό κομμάτι της ανατολικής Κρήτης.
Εύχομαι, μια και οι νόμοι του κράτους μας το υπαγορεύουν έτσι, να εκδικαστεί η υπόθεση άμεσα για να δει μια άσπρη μέρα επιτέλους αυτός ο τόπος.
.
Μ.Πουλακάκης

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα