ΕΠΑΙΝΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ Γ.Ν. – Κ.Υ. ΣΗΤΕΙΑ

43 Προβολές

Στην αρχαία Επίδαυρο εκτός από το θέατρο βρίσκονται και τα ερείπια του ιερού του Ασκληπιού το οποίο άρχισε να παρακμάζει αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα.
Η λατρεία του Ασκληπιού, γιου του Απόλλωνα, θεού της ιατρικής, προώθησε την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης στο νησί της Κω, όπου οι υποτιθέμενοι απόγονοι του θεού, οι Ασκληπιάδες, είχαν ιδρύσει τον 6ο π.Χ. αιώνα τη Σχολή του Ιπποκράτη.
Διατήρησε όμως και τον επί το πλείστον θρησκευτικό χαρακτήρα, λόγω του κύρους που απολάμβανε το ιερό της Επιδαύρου, όπου συνέρρεαν χιλιάδες προσκυνητές σε αναζήτηση ίασης. Με την πρακτική της επώασης ο ασθενής κοιμώμενος στον ιερό περίβολο του ναού, δημιουργούσε μια προσωπική σχέση με το θεό, που τον θεράπευε στο όνειρο του.
Η ιατρική αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του 5ου π.Χ. αιώνα χάρη στην ιατρική Σχολή του Ιπποκράτη στην Κω, όπου η εντατική μελέτη συνδυαζόταν με ένα ιερό σεβασμό απέναντι στον ασθενή. Σήμερα ο λεγόμενος «Όρκος του Ιπποκράτη» είναι το σύνολο των κανόνων δεοντολογίας που οφείλει να ακολουθεί κάθε γιατρός.
Με τον Ιπποκράτη η ιατρική ξεφεύγει από τη σφαίρα των θρησκευτικών δεισιδαιμονιών για να προαχθεί σε εμπειρική επιστήμη.
Τα μαθήματα της ιατρικής, η οποία ήταν ταυτόχρονα τεχνική και επιστήμη, ήταν πολύ απαιτητικά. Αφού οι γιατροί για πρώτη φορά θεμελίωναν τις διαγνώσεις τους πάνω στη λογική και την παρατήρηση. Κι έπρεπε να αναμετρηθούν τόσο με τους θεραπευτές ιερείς των ναών, όπως το Ιερό Ασκληπιού στην Επίδαυρο που προαναφέραμε, όσο και με τους μάντεις και τους μάγους, τους σημερινούς κομπογιανίτες, που είχαν πλατιά απήχηση στην ύπαιθρο.
Έτσι, οι κοσμικοί γιατροί για να αντιμετωπίσουν τους ανταγωνιστές τους πρότειναν μια μέθοδο βασισμένη σε δύο παράγοντες. Πρώτον, στην άμεση εμπειρία της συγκεκριμένης σχέσης με το σώμα του ασθενούς, δηλαδή την εξέταση της διατροφής του, του περιβάλλοντος στο οποίο ζούσε και των συμπτωμάτων που παρουσίαζε. Και δεύτερον, σε έναν κωδικοποιημένο συνδυασμό εμπειρικών γνώσεων οι οποίες μεταδίδονταν από γιατρό σε γιατρό, επέτρεπαν την ερμηνεία των συγκεντρωμένων εμπειρικών δεδομένων, τον προσδιορισμό μιας διάγνωσης, μιας πρόγνωσης και τέλος την επιβολή της κατάλληλης θεραπείας.
Κατά τον Αναξαγόρα, η σοφία αναπτύσσεται μέσα από «την εμπειρία, τη μνήμη, τη γνώση και την τεχνική». Κατά τον προσωπικό μας, ίσως αυθαίρετο παραλληλισμό και η ιατρική επιστήμη θεμελιώνεται στη γνώση, στην εμπέδωση της μνήμης, στις τεχνικές εφαρμογές, στην αποκτώμενη εμπειρία. Επομένως, οι επιστήμονες γιατροί διακρίνονται για την «Αναξαγόρεια σοφία» τους.
Προς το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα με την ίδρυση του Μουσείου της Αλεξανδρείας από τους Πτολεμαίους η ιατρική άρχισε να μετατρέπεται σε μία πραγματική βιολογική επιστήμη. Οι Αλεξανδρινοί επιστήμονες, σε αντίθεση με τους Ιπποκρατικούς γιατρούς, απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε επαγγελματική υποχρέωση, δηλαδή την ανάγκη να κερδίζουν τα προς το ζην, περιορίζονταν στο να κάνουν ανακαλύψεις και να τις δημοσιοποιούν.
Επιπλέον, χάρη στην απόλυτη εξουσία των Μακεδόνων βασιλέων είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ανατομή πτωμάτων, ακόμη και ζωοτομία, ενίοτε και δούλων.
Έτσι, από τις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα έχουμε τις πρώτες μεγάλες ιατρικές ανακαλύψεις. Ο Ηρόφιλος βρήκε την απάντηση στη σχέση μεταξύ του εγκεφαλοκεντρισμού και του καρδιοκεντρισμού. Στον Ερασίστρατο οφείλουμε τη διάκριση μεταξύ φλεβικού και αρτηριακού συστήματος, του πρώτου για τη μεταφορά του αίματος και του δεύτερου για τη μεταφορά του πνεύματος, δηλαδή της πνοής ζωής.
Τον 3ο αιώνα π.Χ. στη Σχολή της Αλεξανδρείας τα γραπτά που αποδίδονται στον Ιπποκράτη και σε κάποιους μαθητές του συγκεντρώθηκαν σε έναν ενιαίο τόμο, τον Corpus Hippocraticum.
Σε αλεξανδρινό περιβάλλον γαλουχήθηκαν δύο σπουδαίοι γιατροί ιωνικής καταγωγής. Ο Σωρανός από την Έφεσο (1ος – 2ος μ.Χ. αιώνας), ο οποίος μας κληροδότησε σε τέσσερις τόμους μία πραγμάτεια γυναικολογίας. Και ο Γαληνός από την Πέργαμο (2ος μ.Χ. αιώνας), ο οποίος μας κληροδότησε ένα πολύ πλουσιότερο έργο το οποίο περιλαμβάνει ανατομία, φυσιολογία, κλινική και θεραπευτική. Ο Γαληνός ήταν ένας από τους γιατρούς του αυτοκράτορα – φιλοσόφου Μάρκου Αυρήλιου.
Στον Ιπποκράτη (460 – 370 π.Χ.) οφείλουμε τη ρήση: «Η τροφή είναι το φάρμακο και το φάρμακο είναι η τροφή». Η ιστορία της ιατρικής συνδέεται με αυτή των τροφών και της διατροφής. Η τροφή για πολύ μεγάλο διάστημα αποτελούσε το μοναδικό φάρμακο των ανθρώπων. Είκοσι τρεις αιώνες μετά ο Λουί Παστέρ (1822-1895) θα πει: «…Η φύση είναι ο καλύτερος γιατρός. Θεραπεύει το 75% όλων των ασθενειών και ποτέ δεν κακολογεί τους συναδέλφους της».
Ο Ιπποκράτης ενέτασσε το τραγούδι μεταξύ των υγιεινών ασκήσεων. Ας τραγουδούμε λοιπόν. «…είτε με νταούλια, είτε με ζουρνάδες…».
Αυτή η σύντομη αρχαιοελληνική αναφορά μας σκοπό έχει να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ενδεχομένως κάποιοι εξ αυτών αδαείς και ανιστόρητοι, ότι η ιατρική επιστήμη γεννήθηκε στην Ελλάδα, στην Ιωνία περίπου τον 5ο π.Χ. αιώνα.
Είκοσι πέντε αιώνες μετά, σε κάποιο σημείο της «ʼπω» Ανατολικής Κρήτης, στα ακραία σύνορα – φρουρός των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Σητείας, που εγκαινιάσθηκε προ 25ετίας σχεδόν με πλήρη στελέχωση των βασικών ιατρικών θέσεων, αλλά με έλλειψη των βασικών ιατρικών βοηθημάτων – μηχανημάτων. Την τελευταία πενταετία κυριολεκτικά αποστελεχώθηκαν κάποιες ζωτικές κλινικές, όπως η χειρουργική, η καρδιολογική κ.α..
Στο μεσοδιάστημα κάποιοι εκ των διορισθέντων στο Γ.Ν.Κ.Υ. Σητείας ιατρών χρησιμοποίησαν τη θέση τους ως μεταβατική προσβλέποντες σε μετάθεση με ευμενέστερο γι’ αυτούς οικονομικό ή επαγγελματικό αποτέλεσμα.
Κάποιοι όμως παρά τις όποιες κατά καιρούς νοσοκομειακές ελλείψεις και δυσκολίες παρέμειναν στις θέσεις τους. Αδέκαστοι, υπογραμμίζουμε το «αδέκαστοι», πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη πρόσφεραν τις ιατρικές υπηρεσίες τους απλόχερα, φιλικά, ανθρώπινα. Ο ασθενής κρέμεται από τα χείλη του γιατρού. Θέλει το γιατρό φίλο του, γλυκομίλητο, σύμμαχο και οδηγό στη γιατροπορεία του.
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων σήμερα επαινεί δημόσια αυτούς τους ακρίτες γιατρούς των ακραίων ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτούς τους γιατρούς οι οποίοι θήτευσαν επί μακρόν έως τη συνταξιοδότησή τους στο Γ.Ν.Κ.Υ. Σητείας.
Βεβαίως, από το Νοσοκομείο μας πέρασαν αρκετοί αξιόλογοι γιατροί, όπως ο κ. Μαμαντόπουλος. Επί μακρόν θήτευσε ο δικός μας κ. Δελημπαλταδάκης, που ακόμη δεν συνταξιοδοτήθηκε.
Βάσει των κριτηρίων που προαναφέραμε με αλφαβητική κατ’ επίθετον σειρά σήμερα επαινούμε τις κυρίες Δρανδάκη – Γκούντρα Αδαμαντία, Κολυδάκη – Σπυριδάκη Μαρία, Νεάρχου – Μιχελιδάκη Αμαλία και τους Κυρίους Γκούντρα Στυλιανό, Κακουλίδη Αντώνιο, Κιουπάκη Κωνσταντίνο και Πλεξουσάκη Εμμανουήλ.
Σύντομο βιογραφικό για κάθε γιατρό θα διαβάσουμε κατά την απονομή του επαίνου.
Ας προχωρήσουμε.

Γιώργος Αλεβίζος

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης