ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Π.Ο.Π ΣΗΤΕΙΑΣ: ΕΝΑ ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

387 Προβολές
Κρίμα το όνομα, κρίμα την ποιότητα, κρίμα τον κόπο και το χρήμα ολόκληρων δεκαετιών για να μπορέσει να πάρει το λάδι σας το χαρακτηρισμό (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) Π.Ο.Π ΣΗΤΕΙΑΣ, να καταφέρει να αποσπάσει δεκάδες παγκόσμια βραβεία ποιότητας και να φθάσει στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς, σαν ένα από τα πλέον επώνυμα και ποιοτικά ελαιόλαδα. Δεν το λυπάστε να το βλέπετε να απαξιώνεται και να… ‘’κανιβαλίζεται’’ καθημερινά στα χέρια του καθενός ‘’
Αυτές είναι περίπου οι φράσεις που ακούω, κάθε φορά που πρώην συνάδελφοι μου από τα εμπορικά τμήματα διαφόρων εταιρειών με τους οποίους έχω διατηρήσει φιλικές σχέσεις και επαφές, τους οποίους έτυχε να γνωρίσω κυρίως στις εκθέσεις τροφίμων και ποτών, εντός και εκτός Ελλάδος, όταν εργαζόμουν στην Ένωση Σητείας, οι οποίοι γνώρισαν το ελαιόλαδο από τη Σητεία και το συναντούν ακόμα στην αγορά, με διάφορα ονόματα, διάφορες συσκευασίες και από διάφορους εμφιαλωτές και εμπόρους.
Ένα τέτοιο πρόσφατο τηλεφώνημα, μου θύμισε μια σύσκεψη στο Δήμο Σητείας που έγινε πριν λίγο καιρό, παρουσία του Δημάρχου, πολλών Προέδρων Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων παραγόντων, για να εξεταστεί η πορεία του φακέλου του ελαιολάδου ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ. Το ζητούμενο ήταν να διαπιστωθεί αν είχε εγκριθεί μετά από προσπάθειες πολλών ετών, η ένταξη στην περιοχή ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ, των Συνεταιρισμών Λιθινών και Ορεινού, που στον αρχικό φάκελο από λάθος δεν είχαν συμπεριληφθεί, αλλά και να τερματιστεί η απαράδεκτη πλέον δυνατότητα να εμφιαλώνεται το ελαιόλαδο ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ σε οποιοδήποτε εμφιαλωτήριο στην Ελληνική επικράτεια, παίρνοντας μια τυπική άδεια από τον κρατικό φορέα Agrocert . Όπως ισχύει σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές της Ευρώπης, έτσι και για την περιοχή της Σητείας, το προϊόν ΠΟΠ πρέπει να παράγεται, να επεξεργάζεται και να τυποποιείται στην περιοχή ΠΟΠ, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο στη περιοχή της Σητείας.
Οι παρευρισκόμενοι αποχώρησαν προβληματισμένοι, διότι πληροφορήθηκαν ότι δεν είχε γίνει τίποτα απολύτως, δεν υπήρχε καμία πρόοδος του φακέλου και μάλιστα ότι κάποιοι είχαν αποσύρει το φάκελο του ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να διατηρείται το ισχύον καθεστώς που είναι προς όφελος ιδιωτών εμφιαλωτών από τον Ελλαδικό χώρο οι οποίοι εξακολουθούν νομίμως και κανονικώς να επεξεργάζονται, να τυποποιούν και να διαθέτουν από τα εμφιαλωτήρια τους, το ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία.
Για να διαπιστωθεί δε η αλήθεια όλων αυτών των ισχυρισμών που ακούστηκαν στη σύσκεψη, ότι δηλαδή η Σητεία είχε παραιτηθεί από το αίτημα και την προσπάθεια να ισχύσει η νομοθεσία που προβλέπεται για τα ΠΟΠ ελαιόλαδα και στη Σητεία, ζητήθηκε νέα σύσκεψη στην οποία θα προσκομίζονταν τα στοιχεία, τα ντοκουμέντα και η αλληλογραφία που θα αποτύπωνε την πραγματικότητα. Ήταν μια πολύ σοβαρή υπόθεση στην οποία θα έπρεπε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, αν υπήρχαν και να λάμψει η αλήθεια. Από τέτοιους χειρισμούς τα οφέλη ή οι ζημίες είναι τεράστιες για το προϊόν και τον τόπο.
Δεν γνωρίζω αν πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη. Δεν γνωρίζω αν αυτά που ακούστηκαν στη σύσκεψη αποδείχτηκαν ψευδή ή αν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Δεν γνωρίζω αν προσκομίστηκαν στοιχεία και ποια είναι η τύχη και η πορεία του φακέλου. Δεν ασχολήθηκα, γιατί ήμουν σίγουρος ότι ποτέ δεν θα κατάφερνα να μάθω την αλήθεια.
Γνωρίζω όμως ότι το ελαιόλαδο ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται, σαν απροστάτευτο παιδί, με αδιάφορους γονείς, που το εκμεταλλεύεται όποιος μπορεί, για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη. Απόδειξη, η πρόσφατη λίστα του Agrocert με τα 37 εμφιαλωτήρια που έχουν ζητήσει και έχουν πάρει άδεια για να εμφιαλώνουν ελαιόλαδο ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ. Για κανένα άλλο ελαιόλαδο δεν έχουν ζητηθεί τόσες πολλές άδειες για να τυποποιείται σε τόσα πολλά εμφιαλωτήρια. Τρανή απόδειξη ότι το ελαιόλαδο ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ έχει ακόμα το ισχυρότερο εμπορικό όνομα, την μεγαλύτερη προτίμηση από τους καταναλωτές, τα περισσότερα βραβεία και διακρίσεις και την υψηλότερη ποιότητα. Για πόσο ακόμα αλήθεια, αν δεν γίνει κατορθωτό να προστατεύεται και να ελέγχεται από τους Συνεταιρισμούς, τους παραγωγούς τα εμφιαλωτήρια και τον ποιοτικό έλεγχο της περιοχής μας. Αν δεν γίνει δηλαδή κατορθωτό να ισχύσει και για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας, η νομοθεσία που ισχύει για όλα τα ΠΟΠ προϊόντα σε όλες τις περιοχές και χώρες της Ευρώπης.

Πρόσφατα, από εμφιαλωτήριο της Φθιώτιδας κυκλοφόρησε σε μεγάλη εκπτωτική αλυσίδα Super Market, ελαιόλαδο ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ σε πλαστική φιάλη, όπως και στην υπόλοιπη αγορά, από εμφιαλωτήρια του Μυλοποτάμου, των Χανίων, της Καλαμάτας, της Αττικής, της Λακωνίας και άλλα.

Για την Ένωση Σητείας που ήταν ‘’ο πατέρας’’ του ελαιολάδου ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ, ήταν αδιανόητο να το κυκλοφορήσει στη αγορά σε πλαστική φιάλη. Ήταν πάντα αρχή και πεποίθηση ότι τα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα έπρεπε όχι μόνο να μπαίνουν σε γυάλινη αλλά και σε σκουρόχρωμη φιάλη για καλύτερη προστασία. Τώρα όμως τα εμφιαλωτήρια της περιοχής, είναι… ‘’κλειστά’’ ή ‘’αδιάφορα’’. Την υπεραξία του τυποποιημένου ελαιολάδου ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ την επωφελούνται τα εμφιαλωτήρια και οι τοπικές κοινωνίες άλλων περιοχών.
Η υψηλότερη τιμή του προϊόντος λόγω της αποκλειστικής διάθεσης του από την περιοχή της Σητείας με ελεγχόμενη τιμή, οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, εάν όλη η ποσότητα του ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ ελαιολάδου που καταναλώνεται στην παγκόσμια αγορά, τυποποιείται στην περιοχή της Σητείας, όπως πρέπει να γίνεται και όπως γίνεται σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης που διαθέτουν ΠΟΠ προϊόντα, τα οικονομικά μόνο οφέλη θα ξεπερνούσαν τα πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Δειγματοληπτικά παραθέτω και σχόλιο συμπολιτών μας, από το face book, που συναντούν το ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας στις αγορές και που όμως δεν γνωρίζουν ότι ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα, για να μην επιτρέπεται η τυποποίηση του σε άλλες περιοχές και άλλα εμφιαλωτήρια, εκτός της περιοχής της Σητείας.

Κι αν προσπαθήσεις να μάθεις ποιος φταίει και τι συμβαίνει με το φάκελό ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ, από ποιους ζητήθηκαν και ποιοι ήταν υποχρεωμένοι να προωθήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα απαραίτητα στοιχεία, γιατί η πορεία του φακέλου ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ ξεχάστηκε στα συρτάρια κάποιου γραφείου στην Ευρώπη, ποια είναι και που βρίσκεται η αλληλογραφία με τα αιτήματα και τις απαντήσεις, θα διαπιστώσεις ότι… δεν φταίει κανένας !!!
Όπως και στις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες στην Μάντρα Αττικής, δεν έφταιξε κανένας, παρά μόνο ο… Δασάρχης !!!
Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες από ελαιόλαδα ΠΟΠ Σητείας, από τα οποία κανένα δεν τυποποιείται στα εμφιαλωτήρια της περιοχής της Σητείας
Το ελαιόλαδο ERIDANOS , που είναι ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑΣ, εμφιάλωνε μέχρι πρόσφατα, η εταιρία ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε στις εγκαταστάσεις της ΜΟΝΗΣ ΤΟΠΛΟΥ. Τώρα για λογαριασμό της εταιρίας εμφιάλωσης ΡΕΝΙΕΡΗΣ στα ΧΑΝΙΑ μεταφέρεται το χύμα ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας στα Χανιά, εμφιαλώνεται και διατίθεται από Γερμανική εταιρία διακίνησης σε Γερμανικές αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ στην ιδιαίτερα χαμηλή τιμή των 4,59 ευρώ η γυάλινη φιάλη των 500 ml, όπως μας ενημέρωσε Σητειακός που ζει και εργάζεται στην Ολλανδία και τη Γερμανία.

(Παραθέτω το μήνυμα που μας έστειλε)

4 Μαΐου στις 8:45 μ.μ. Εδώ στη Γερμανία έχουμε ελληνική βδομάδα στα LIDL. Πήγα σήμερα για προμήθειες φυσικά σε ελληνικά προϊόντα. Μεταξύ αυτών και ελαιόλαδο Σητείας, στην πολύ καλή τιμή 4,59 ευρώ τα 500 ml. Γυρίζοντας σπίτι είδα ότι έγραφε λάδι Σητείας αλλά η εμφιάλωση στα Χανιά. Πάντα αγόραζα μεγάλες ποσότητες στην ελληνική βδομάδα στα LIDL και εδώ και στην Ολλανδία. Μέχρι τώρα η εμφιάλωση ήταν στο Τοπλού, τι έχει γίνει αλήθεια? Ανεβάζω και τις σχετικές φωτογραφίες
Τέτοιες πρακτικές και τέτοιου είδους συμφωνίες κατά τις οποίες το λάδι ΠΟΠ Σητείας, φθάνει με τόσο χαμηλές τιμές, εμφιαλωμένο, στο Γερμανικό ράφι , πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω αφού οι διακινητές του χύμα ελαιολάδου πρέπει να πιέσουν τους συνεταιρισμούς για να προμηθεύσουν τους εμφιαλωτές με φτηνό ελαιόλαδο, να κρατηθεί το κόστος παραγωγής χαμηλά και να είναι κερδοφόρες για τους διακινητές και τα Σούπερ Μάρκετ ,τέτοιες συμφωνίες. Σε τέτοιες ενέργειες πιθανόν να οφείλονται και οι δραματικές μειώσεις των τιμών του χύμα ελαιολάδου τον τελευταίο καιρό στην περιοχή της Σητείας.
Είναι επομένως απορίας άξιο , γιατί το ΠΟΠ Σητείας εμφιαλώνεται όχι στην περιοχή του από τους ντόπιους εμφιαλωτές (ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΗΤΕΣ, ΛΑΤΖΑΝΑΚΗΣ, ΑΕΡΑΚΗΣ κλπ.) αλλά σε άλλες περιοχές, όπου το κόστος, οι ποιότητες και άλλοι παράγοντες, μπορεί να επιφέρουν ακόμα και ζημιογόνο αποτέλεσμα στους εμφιαλωτές.
Απαιτείται, αυτό το ανεξιχνίαστο έγκλημα εις βάρος του ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας να διαλευκανθεί και το μοναδικό αυτό προϊόν να βρει τη θέση που του πρέπει στις αγορές και την τιμή που του αξίζει στο χέρι του ντόπιου ελαιοπαραγωγού. Προσωπικά πιστεύω ότι τα συμφέροντα που ‘’περιτριγυρίζουν’’ το ελαιόλαδο μας και τα στόματα που ‘’τσιμπολογούν’’ από αυτό, είναι τόσα πολλά και τόσο ισχυρά, που για δεκαετίες ακόμα και το έγκλημα θα συντελείται και… ανεξιχνίαστο θα παραμένει.
Όπως ανεξιχνίαστα θα παραμείνουν και τα κίνητρα των νοσηρών εγκεφάλων που απεργάζονται την αλλαγή των προδιαγραφών, των κριτηρίων και των χαρακτηριστικών του ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας, με στόχο να το απαξιώσουν και σταδιακά να το αφανίσουν από τις αγορές του κόσμου, ανοίγοντας το δρόμο σε… αλλότρια συμφέροντα.
Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ
Διαδικτυακή ομιλία από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος»
ΣΗΤΕΙΑ
Διαδικτυακή ομιλία από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος»
ΕΓΚΡΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ Π. Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΛΑΣΙΘΙ
ΕΓΚΡΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ Π. Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Η Περιφέρεια Κρήτης οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση για την «Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού για την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη» το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου
ΚΡΗΤΗ
Η Περιφέρεια Κρήτης οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση για την «Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού για την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη» το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου
Τιμήθηκε στα Χανιά η 107η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα
ΚΡΗΤΗ
Τιμήθηκε στα Χανιά η 107η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ της Π.Ε. Λασιθίου για τα δειγματοληπτικά τεστ covid στους εργαζόμενους της
ΛΑΣΙΘΙ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ της Π.Ε. Λασιθίου για τα δειγματοληπτικά τεστ covid στους εργαζόμενους της
H “Μαϊμουνόσκαλα”
ΑΠΟΨΕΙΣ
H “Μαϊμουνόσκαλα”
Διαδικτυακή συμμετοχή του Γεωπάρκου της Σητείας στο 3ημερο Β2Β workshop εναλλακτικού τουρισμού στο Βέλγιο
ΣΗΤΕΙΑ
Διαδικτυακή συμμετοχή του Γεωπάρκου της Σητείας στο 3ημερο Β2Β workshop εναλλακτικού τουρισμού στο Βέλγιο
1 κρούσμα στο Νομό Λασιθίου από covid19
ΛΑΣΙΘΙ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
1 κρούσμα στο Νομό Λασιθίου από covid19
Οριστική απόρριψη της προσφυγής του Δήμου Ιεράπετρας από το συμβούλιο της επικρατείας για την υπόθεση 4 των κοινοτήτων που εντάχθηκαν στο δήμο Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Οριστική απόρριψη της προσφυγής του Δήμου Ιεράπετρας από το συμβούλιο της επικρατείας για την υπόθεση 4 των κοινοτήτων που εντάχθηκαν στο δήμο Σητείας