ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ ;

33 Προβολές

Η Ελλάδα βρίσκεται στον αστερισμό μιας νοσούσης πολιτικής κατάστασης με τα πολιτικά κόμματα να επιδίδονται στην έκφραση κομματικού πατριωτισμού. Είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει το σύστημα έχοντας, ωστόσο, στα σπλάχνα της τριτοκοσμικά σοσιαλιστικά υβρίδια που καταδίκασαν τη χώρα μας σε χρεοκοπία (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ). Η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού απέτυχε το ταξίδι «επαναστατικότητας» στη Λατινική Αμερική (βλέπε : αναψυχής), το έριξε στις καταλήψεις κτηρίων. Λόγω δε της μείωσης της δημοτικότητάς της ( πρόσφατη δημοσκόπηση) , ξεκινά συναντήσεις με τους «τοκογλύφους» (: συνάντηση Τσίπρα- Σόιμπλε). Έχει δε ο ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές υποστηρικτές των αναρχικών για να μη χάσει το αριστερό προφίλ του…
Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η μεγάλη αύξηση της ανεργίας και η ύφεση. Γι΄αυτά τα μεγάλα ζητήματα ας προβληματιστούμε. Μερικά ενδεικτικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.
Οι 300.000 άνεργοι του 2012 στο σύνολο των 1.350.000, εκ των οποίων 56% είναι νέα παιδιά, αποτελούν την κοινωνική θυσία μας στο «σοσιαλισμό» της μεταπολίτευσης. Η προσφορά μας με φόρους είναι 1 τρισ. δραχμές στους κομματικούς των προβληματικών, 7 δισ. δραχμές αποζημίωση στον Ανδρεάδη και 3 δισ. ευρώ στην Ολυμπιακή Αεροπορία.  Η Λούμπεν Μεγαλοαστική Τάξη, (σύμφωνα με τους δολοφόνους της 17 Νοέμβρη και τους αναρχικούς τύπου Β. Διαμαντόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν το κάψιμο της Αθήνας «παρέλαση επαναστατών») αριθμούσε τότε 450 βιομηχανίες περισσότερες από σήμερα. Έδινε δουλειά και σε 350.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις οποίες 220.000 έκλεισαν επί σοσιαλισμού. Είχε καταθέσει σχέδια για επενδύσεις, μόνο σε βαριά βιομηχανία, ύψους 500 δισ. δραχμών. Και διέθετε χώρο για 1.250.000 θέσεις εργασίας (μετά τις επεκτάσεις) ενώ απασχολούσε ήδη 980.000. Από τις βιομηχανίες αυτές 130 περίπου είχαν πράγματι αδυναμίες εξυπηρέτησης δανείων συνολικού ύψους 200-250 δισ. δραχμών και είχαν υποβάλλει σχέδια εξυγίανσης. 
Ο σοσιαλισμός της ντουντούκας όμως πέρασε στις Τράπεζες και στον κρατικό Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (γνωστός και ως ο αμαρτωλός ΟΑΕ) που άνοιξε το 1983 και έκλεισε μετά από 15 χρόνια φεσώνοντας όλους τους Έλληνες φορολογούμενους με το 1 τρισ. δραχμών.
Οι «κρατικοί βιομήχανοι» του ΠΑΣΟΚ που μετατέθηκαν από την αφισοκόλληση, τις προκηρύξεις, το «σώμα» των κλακαδόρων και τις κλαδικές και πήγαν μεταξύ 1983-1986 στον ΟΑΕ για να «ανασυγκροτήσουν» (έτσι το έλεγαν τότε…)  44 βιομηχανίες, φρόντισαν να περάσουν και νομοθέτημα με το οποίο δεν θα είχαν την παραμικρή ευθύνη για τυχόν ζημιές των επιχειρήσεων.
Έτσι ενώ δεν ανασυγκρότησαν ούτε μία από τις επιχειρήσεις και ανέλαβαν την εκκαθάριση 17 από τις 44 (όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει εκκαθάριση…), δεν έδωσαν λογαριασμό για ό,τι έκαναν. Την εποχή της ιδιοκτησίας των βιομηχανιών από την λούμπεν μεγαλοαστική τάξη στα 50-70 χρόνια λειτουργίας τους τα Διοικητικά Συμβούλια ήταν το πολύ δύο.Ένα στο ξεκίνημα και ένα κάπου στο μέσον της ζωής τους. Στον κρατικό ΟΑΕ οι 44 βιομηχανίες όπως και οι 90 που ανέλαβαν οι κρατικές Τράπεζες, τα Διοικητικά Συμβούλια άλλαζαν 5-6 φορές τον χρόνο.
Σήμερα το τοπίο είναι χειρότερο. Κλείνουν αρκετές βιομηχανίες λόγω φορολογίας και ασταθούς πολιτικού περιβάλλοντος, όπως Πέπσι, Κόκα Κόλα, Σέλμαν, ΦΑΓΕ κλ.π. Αντί , λοιπόν, να δούμε τις πραγματικές παθογένειες περί άλλων τυρβάζουμε…Αλήθεια ποιο είναι το οικονομικό πρόγραμμα του Αλέξη; Πιστεύει ακόμη στις εθνικοποιήσεις και στις κρατικοποιήσεις; Πιστεύει ότι ο δημόσιος τομέας αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης; Η Ελλάδα δε θέλει άλλα πειράματα. Υπάρχει η Ιρλανδία που αποτελεί παράδειγμα ανάπτυξης. Η Ιρλανδία διαθέτει υψηλούς μισθούς, γιατί η οικονομία της αγοράς λειτουργεί απρόσκοπτα και εξασφαλίζει υψηλή ανταγωνιστικότητα. Οικονομίες όπου λειτουργεί η αγορά τακτικά πέφτουν σε κρίση, η ανεργία αυξάνεται και οι μισθοί μειώνονται, αλλά αυτό έχει μικρότερη ένταση και  διαρκεί πολύ λιγότερο από τις οικονομίες όπου το κράτος ελέγχει μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας με κανόνες, μονοπώλια και στρεβλώνει ολόκληρους κλάδους με την παρουσία κρατικών μονοπωλίων.
Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα μπορεί να δίνει και αυξήσεις , για παράδειγμα: Καρέλιας, Μέτκα κ.ά. Είναι δείγμα υγιέστατων εταιρειών σε αντίθεση με το δημόσιο τομέα που απουσιάζει παντελώς η αξιολόγηση.
Το ζητούμενο στη χώρα μας είναι: το σάπιο πολιτικό σύστημα ( πολιτικοί, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι) και οι παθογένειες ( φοροδιαφυγή, διαφθορά, διόγκωση δημόσιου τομέα κ.ά. ). Για όλα αυτά δε φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση ούτε σαφής εντολή από την κοινωνία. Έχουμε πιάσει πάτο, αλλά δεν έχουμε ούτε εργαλεία ανάλυσης της πραγματικότητας ούτε το know how για την αποφυγή της καταστροφής. Εγκαλούμε τους ξένους , αλλά παράλληλα ζητάμε τη βοήθειά τους . Αυτός είναι ο σύγχρονος παραλογισμός. Η περικοπή των μισθών και των συντάξεων είναι η εύκολη και η επώδυνη λύση. Οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν αλλαγή ρότας σε όλα τα επίπεδα και πολιτική που ξεφεύγει από το παρελθόν. Στην κοινωνία έλαχε να βρει το δρόμο της ελπίδας. Οι καιροί ου μενετοί…

* Τον τίτλο του άρθρου τον δανειστήκαμε από

το βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου « Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε».

Απόστολος Τζίφας.

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ.  «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ. «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
ΣΗΤΕΙΑ
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
ΛΑΣΙΘΙ
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΚΡΗΤΗ
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
ΣΗΤΕΙΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
Επίσκεψη Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, στην Κρήτη
ΛΑΣΙΘΙ
Επίσκεψη Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, στην Κρήτη