Για Δημήτρη Παπαδημούλη με γνώση και παρρησία!!!

58 Προβολές

Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος

Αν και οργανωμένος πασόκος, από το 2009 βρίσκομαι πολιτικά άστεγος. Ούτε συριζαίος. Ούτε μητσοτακικός, αν και τα πάει καλά. Χωρίς κομματική περιχαράκωση. Περιορισμούς. Αγκυλώσεις. Για να διατυπώνω ανεπηρέαστα, ανυστερόβουλα, την άποψη μου.

Με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη και τη γυναίκα του Νάντια γνωριζόμαστε 20 χρόνια. Με τη Νάντια μας συνδέει η αλησμόνητη πατρίδα. Η Παλαιά Φώκαια Μικράς Ασίας. Φωκιανή η μάνα της. Φωκιανός ο πατέρας μου.

Πίνοντας με το Δημήτρη κρασί, δεν κάνουμε πολιτικές συζητήσεις. Γυρίζουμε στα παιδικά μας χρόνια. Της φτώχειας. Της στέρησης. Της επιβίωσης. Της μαθητικής αριστείας. Στη θυρωρίνα χήρα μάνα του. Στους εργάτες γονείς μου. Να μπει πρώτος στο Πολυτεχνείο. Να τελειώσω την Εμποροπλοιάρχων.

Δακρύβρεχτα, θα ειρωνευτεί ο πικρόχολος. Ναι, αλλά «τη ζωή τη βιώνουμε ατενίζοντας μπροστά. Αλλά την κατανοούμε κοιτάζοντας πίσω».

Ουδέποτε. Από κανένα. Δεν έχω ζητήσει προσωπικό, οικογενειακό ρουσφέτι. Ούτε από το Δημήτρη.

Το 1971 (27 χρονών) με οικονομίες μου από τη θάλασσα αγόρασα το πρώτο μου διαμέρισμα. …Επιχειρηματικά, έκτοτε, ασχολούμαι και με τα «ντουβάρια». Τα ακίνητα. Κυρίως στην περιοχή Αθηνών. Κυψέλη, Κάτω

Πατήσια, Άγιο Νικόλαο, Πλατεία Αμερικής, Πλατεία Βικτωρίας, Άγιο Παντελεήμονα. Γύρω από τον άξονα του τρένου.

Στις δεκαετίες ΄60, ΄70 αυτές οι περιοχές κρίνονταν προνομιούχες. Ιδίως μέση Πατησίων, Πλατεία Βικτωρίας, Κυψέλη. Έσφιζε η νυχτερινή ζωή στη Φωκίωνος Νέγρη. Το ξενύχτι στη Πλατεία Βικτωρίας. Εκεί γειτνίαζαν πολλά θέατρα και «μπουζούκια».

Στις δεκαετίες ΄80, ΄90 η αυξηθείσα αιθαλομίχλη, το νέφος έδιωξε τους ιδιοκτήτες – ενοίκους αυτών των περιοχών σε βόρεια ή παραλιακά προάστια. Εάν είχαν φυσικά την οικονομική δυνατότητα.

Τα κενά διαμερίσματα αυτών των περιοχών ενοικιάζονταν από εργαζόμενους οικονομικούς μετανάστες. Μερικοί εξ αυτών στα ολυμπιακά έργα «Αθήνα 2004».

Η αυξανόμενη παραβατικότητα, η ανασφάλεια τιτλοποίησαν αυτές τις περιοχές ως «υποβαθμισμένες».

Η κρίση του 2009. Ο εξ αυτής ΕΝΦΙΑ. Που διατήρησε τις αντικειμενικές αξίες υψηλές. Σε αντιστάθμισμα της μείωσης του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από 10% σε 3%. Και να παραμένει αμετάβλητο, το από τα «μνημόνια» επιβαλλόμενο κονδύλιο του ΕΝΦΙΑ.

Ο εκμισθωτής – ιδιοκτήτης στις «υποβαθμισμένες» περιοχές, πλειστάκις αγανακτισμένος, βρέθηκε υπόχρεος για απλήρωτους από τον ενοικιαστή του λογαριασμούς:

– ΔΕΗ (εάν δεν είχε αλλάξει το όνομα του χρήστη)

– ΕΥΔΑΠ (διακοπές, αφαίρεση μετρητών)

– Κοινοχρήστων (με εξώδικα από τη Διαχείρηση)

– Εκτεταμένες ζημιές εσωτερικά. Από ανοικοκύρευτη χρήση.

– Αφαίρεση ντουλαπιών, θερμοσίφωνα, ειδών υγιεινής, ηλεκτρικού πίνακα. Για μεταπώληση ή μεταφορά στη βαλκανική πατρίδα του ενοικιαστή

Απεγνωσμένοι ιδιοκτήτες έκλειναν τα διαμερίσματά τους. Λόγω και των χαμηλών ενοικίων. Δυάρια – τριάρια 50 – 80τ.μ. ενοικιάζονταν 100 – 200€. Ρετιρέ Πατησίων και Ιθάκης 145τμ νοικιαζόταν 250€.

Οι ιδιοκτήτες, αν έβρισκαν αγοραστή, ξεπουλούσαν με όσα τους έδινε. 200 – 400€/τμ., με αντικειμενική αξία 1200 – 1600€/τμ.

Στη δεκαετία του ΄90 άρχισαν οι προς τη χώρα μας μεταναστευτικές ροές. Αρχικά, από τα Βαλκάνια. Μετέπειτα, από ασιατικές και αφρικανικές χώρες. Κατά το πλείστον παράνομοι οικονομικοί μετανάστες. Με υποτυπώδη κρατικό έλεγχο, ελλείψει εργατικών χειρών, που η χώρα είχε ανάγκη.

Από το 2015 κι εντεύθεν ο Συριακός Πόλεμος. Η τακτική Ερντογάν. Δημιούργησαν ογκώδης προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου. Αναμένοντας από την «Κατεχάκη». Τον πρωτοβάθμιο έλεγχο. Για παροχή ή όχι πολιτικού ασύλου.

Από το 2016 η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Μέσω των ΜΗ.ΚΥ.Ο (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) χρηματοδοτεί το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που καλύπτει όλα τα έξοδα στέγασης. Ενοίκιο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κοινόχρηστα (όχι ιδιοκτητών). Για πολιτικούς πρόσφυγες, έχοντες λάβει κάρτα ασύλου. Και περιμένουν κάλεσμα για εγκατάσταση σε χώρα υποδοχής. Κυρίως, σε κράτη Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι γνωστές μου ΜΗ.ΚΥ.Ο. “PRAXIS”, “NOSTOS”, “SOLIDARITY” (Πρόεδρος Αντιγόνη Λυμπεράκη, πρ. βουλευτής ΠΟΤΑΜΙΟΥ). Πιστοποιημένες. Υποκείμενες σε τακτικό, αυστηρό οικονομικό έλεγχο από τους χρηματοδότες του, υλοποιούσαν:

– “PRAXIS” από το 2016, 17 πρόγραμμα ενοικιάσεως περίπου 1500 διαμερισμάτων

– “NOSTOS” από το 2017 ομοίως 500 διαμερισμάτων

– “SOLIDARITY” από το 2017, 18 ομοίως 300 διαμερισμάτων.

Κατά το πλείστον 30 – 80τμ. Όχι υπόγεια. Με μίσθωμα ανάλογο των τμ. Κυρίως του αριθμού υπνοδωματίων. Και της κατάστασης διαμερίσματος.

Όπως καθαρά δάπεδα (λόγω μουσουλμανικής προσευχής). Κουφώματα, απορροφητήρας κουζίνας, θέρμανση, ηλεκτρικός πίνακας – ρελέ. Ντουλάπες, ντουλάπια. Υδραυλικές εγκαταστάσεις. Μπαλκόνια (για το κάπνισμα) κλπ.

Με ανώτατο όριο ενοικίου 400€/μήνα. Προκαταβολή (2) ενοίκια. Η εγγύηση (1) και το τρέχον. Η “PRAXIS” προπλήρωνε αρχικώς 6μηνα. Σύντομα το κατήργησε. Λόγω συμπεριφοράς μη συνεργάσιμων ιδιοκτητών για θέματα οικονομικής ευθύνης.

Με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ απορροφήθηκαν πολλά κενά διαμερίσματα. Με υποφαινόμενη τόνωση κτηματαγοράς στις «υποβαθμισμένες» περιοχές. Αγοραστές κυρίως οι Κινέζοι, Άραβες, Ισραηλινοί, Λιβανέζοι. Δειλά ακολούθησαν οι Έλληνες. Διαπιστώνοντας και το σχεδόν μηδενισμό των επιτοκίων αποταμιεύσεως.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αποφάσισε μέρος των ευρωβουλευτικών του εισοδημάτων και των οικονομιών του (όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι σπάταλος) να τα επενδύσει, όπως οι ξένοι, στις «υποβαθμισμένες» περιοχές. Αγοράζοντας φτηνά προσφερόμενα διαμερίσματα.

Και δεν ευθύνεται. Ούτε για το «νέφος» της Αθήνας. Ούτε για τον πόλεμο στη Συρία. Όταν δε, δήλωνε σε δημοσιογράφους «…να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες σε διαμερίσματα», ο ίδιος δεν είχε ακόμη αγοράσει.

Στην οδό Ιθάκης και Αντιοχείας, σε πολυκατοικία όπου ανακαινίζονταν νεοαγορασθέντα από τον Δ. Παπαδημούλη διαμερίσματα, εκπρόσωποι της ΜΗ.ΚΥ.Ο. SOLIDARITY, οικιακά εξόπλιζαν ενοικιασθέν διαμέρισμα άλλου ιδιοκτήτη. Επειγόντως ζητούσαν κι άλλα διαμερίσματα. Ενδιαφέρθηκαν με γρήγορες διαδικασίες για τα δύο ανακαινιζόμενα. Χωρίς να γνωρίζουν ότι ανήκαν στον Δ. Παπαδημούλη.

Ερώτημα: Αν ο Δ. Παπαδημούλης αρνιόταν να ενοικιάσει διαμερίσματα σε μετανάστες, μήπως χαρακτηριζόταν ρατσιστής; Υποκριτής αριστερός; Που άλλα λέει και άλλα κάνει;

Εξ όσων γνωρίζω, ο Δ. Παπαδημούλης επειγόντως ή προγραμματισμένα από τις μισθώτριες ΜΗ.ΚΥ.Ο. ενοικίασε συνολικά στη SOLIDARITY (5) διαμερίσματα. Στη NOSTOS (3). Όλα νεοαγορασθέντα.

Με μισθώματα καθοριζόμενα από συγκεκριμένο τρόπο υπολογισμού. Και όχι αναλόγως της ιδιότητος του ιδιοκτήτη. Προκαταβάλλοντας (2) μισθώματα. Ένα εγγύηση συν το τρέχον του μήνα. Όχι 12μηνη προκαταβολή, όπως κάποιοι αναφέρουν.

Επιπλέον, εξ όσων γνωρίζω, σε «υποβαθμισμένες» περιοχές. Έχει αγοράσει ο Δ. Παπαδημούλης (7) διαμερίσματα ενοικιασθέντα, όχι από ΜΗ.ΚΥ.Ο.

Όλα τα αναφερθέντα διαμερίσματα αγοράστηκαν σταδιακά. Σε διάστημα περίπου 24 μηνών. Σε τιμές που καθόρισαν οι πωλητές, μέσω μεσιτών τους. Με το φόρο μεταβίβασης επί της υψηλότερης τιμής, της αντικειμενικής αξίας.

Η διαδικασία αγοράς και μίσθωσης των διαμερισμάτων του Δ. Παπαδημούλη θεωρείται νόμιμη και άμεμπτη. Εάν είναι πολιτικά ηθική ή όχι: «Παν μέτρον ο άνθρωπος. Για ότι υπάρχει ότι υπάρχει. Για ότι δεν υπάρχει ότι δεν υπάρχει» (Πρωταγόρας).

Δίνοντας κίνητρα (VISAS) προσκαλούμε αλλοδαπούς να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα. Υποκριτικά. Παραπλανητικά. Ενώ αποτρέπουμε Έλληνες ευρωβουλευτές …να επενδύσουν σε διαμερίσματα, που κάποιοι λόγω περιοχής δεν αγοράζουν. Με νομίμως αποκτηθέντα χρήματα στο εξωτερικό που μπήκαν στη χώρα. Και δεν αποκτήθηκαν στη χώρα για να βγουν στο εξωτερικό.

Αλλά ο πρώτος σε ψήφους ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ένας εκ των αντιπροέδρων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αδιάφθορος, έπρεπε να

τσαλακωθεί. Ακόμη και από εσωκομματικούς του αντιπάλους. Κι ενώ στο ACTION24 – TV ο υπερμεγέθης ευρωβουλευτής Στέλιος Κιμπουρόπουλος (ΝΔ), ερωτηθείς επί του θέματος, σχολίασε «…Ήρθαμε στο Ευρωκοινοβούλιο να ασχοληθούμε με συγκεκριμένα θέματα». Περίπου ίδιος και ο σχολιασμός από τη Μισέλ Ασημακοπούλου – ευρωβουλευτή (ΝΔ).

Όμως, σε δήλωση του ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου είπε «…αν μπορούσα να φύγω από την ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μένω στο ΣΥΡΙΖΑ, θα το έκανα». …Σωστός…Πολύ σωστός. Ευθεία βολή κατά του «συντρόφου» του.

Και παραμένω πολιτικά άστεγος. Δεν γράφω καθ’ υπαγόρευση ή άλλα κίνητρα. Διατύπωσα ότι γνωρίζω. Ανεπιτήδευτα. Ξάστερα.

Κλείνω με το διαχρονικό Βιτσέντζο Κορνάρο με στίχους από τον «Ερωτόκριτο»:

«…όλοι αγαπούν τα ψόματα και θεν να τους γελούν και την αλήθεια μήδε κιανείς δεν θέλει να ακούει. Κι είναι παιδάκι μου (συντροφιά μου) πολλοί τη σήμερον ημέρα πούχουν στο στόμα το φιλί, φαρμάκι εις την χέραν. Και για να τσ’ έχουν ακριβούς και για να τσ’ αγαπούσι, πολλά μεταμορφίζουσι το ψόμα όντε το πούσι».

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης