Γερμανική Κατοχή 1941 – 1944 Συμβολή στην τοπική ιστορία-Ο επιθεωρητής Λουκάκης και οι δασκάλες στην Γερμανική Κατοχή (1941-44)

631 Προβολές

Γράφει ο Γιώργος Αλεβίζος,
Πρόεδρος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας

Ο Γεώργιος Λουκάκης με καταγωγή από το Ρέθυμνο, πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως νεαρός δημοδιδάσκαλος υπηρετούσε σε σχολείο της περιοχής Σμύρνης.
Γνωρίστηκε με την ανηψιά του Μητροπολίτου Φιλαδελφείας Διοδώρου τη Σεβαστή και με την έγκριση του παντρεύτηκαν.
Αξιολογώντας τον χαρακτήρα και τις ικανότητες του ανηψιού του ο Μητροπολίτης, αναλαμβάνοντας τα έξοδα του, τον έστειλε στη Γερμανία για μετεκπαίδευση σε θέματα παιδείας.
Το 1920 με τη Σεβαστή ο Λουκάκης απέκτησε τη μονάκριβη θυγατέρα του Ελευθερία μεγαλωμένη και γαλουχημένη με τα νάματα της μικρασιατικής παράδοσης και οικογένειας.
Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τη Σμύρνη. Με την προστασία του Μητροπολίτου Διόδωρου έζησαν για λίγο στα Ιεροσόλυμα.
Στο ξέσπασμα του Ελληνο-ιταλικού πολέμου ο Γεώργιος Λουκάκης είχε διοριστεί Επιθεωρητής Δημοτικών Σχολείων της ευρύτερης περιοχής Σητείας. Οικογενειακώς κατοικούσε στην οικία που βρίσκεται απέναντι από την κατοικία του κ. Φοίβου Ιωαννίδη και η οποία παραμένει ως είχε τότε.
Να θυμηθούμε ότι την δεκαετία του 1930 – 1940 στα 66 χωριά της επαρχίας Σητείας λειτουργούσαν όλα τα δημοτικά σχολεία με πολυάριθμους μαθητές. Τότε δεν υπήρχε η αστυφιλία.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων δασκάλων και διδασκαλισσών ο Επιθεωρητής Λουκάκης (Σχολικός Σύμβουλος σήμερα) ήταν ακριβοδίκαιος, ευθύς χαρακτήρας και προ πάντων άνθρωπος.
Στις μετακινήσεις του στα απόμακρα και απόκρημνα χωριά της επαρχίας χρησιμοποιούσε το προσφερόμενο μουλάρι, πάντοτε με… συνοδηγό.
Όταν επέστρεφε από το δρόμο του Πισκοκεφάλου, αργά το απόγευμα, κοντά στο Αγροκήπιο (κτήμα της ενορίας Αγ. Αικατερίνης που πρόσφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες κατά τη διανομή των ανταλλαξίμων) με δροσερό νερό, καφέ και γλυκό του κουταλιού τον περίμεναν η σύζυγος Σεβαστή και η θυγατέρα Ελευθερία για να επιστρέψουν πεζοί όλοι μαζί στο σπίτι τους.
Το 1941 ερχόμενοι στη Σητεία οι Γερμανοί κατακτητές επίταξαν την κατοικία του Λουκάκη για τις ανάγκες του Γερμανού διοικητή της περιοχής.
Κατά την αποχώρηση του Λουκάκη και την περισυλλογή των βιβλίων του, κάποιο βρέθηκε στο δάπεδο. Ήταν στη γερμανική γλώσσα από την περίοδο των σπουδών του. Ο επικεφαλής αυστριακής καταγωγής αξιωματούχος του γερμανικού κλιμακίου διαπιστώνοντας τη γερμανογλωσσομάθεια του Λουκάκη του ζήτησε να συνεργαστεί ως διερμηνέας των Γερμανών. Ο Λουκάκης αρνήθηκε και παρακάλεσε τον αυστριακό να μην κοινοποιήσει το συμβάν στους υπόλοιπους Γερμανούς. Ο Αυστριακός αξιωματούχος τυγχάνοντας εκπαιδευτικός κι εκείνος, αφού κατανόησε τους λόγους της άρνησης του Επιθεωρητού Λουκάκη δεν έδωσε συνέχεια στο συμβάν.
Μετέπειτα οικογενειακώς, ο Λουκάκης μετακόμισε στη μικρή ισόγεια κατοικία, που ακόμη παραμένει ως είχε και συνορεύει με τη νεόδμητη οικοδομή του κ. Μ. Κολυδάκη (πάνω από τα σκαλιά της Αγ. Αικατερίνης), η οποία τότε ήταν ισόγεια και με άνω τμήμα (4 δωμάτια με αυλή στη μέση) λόγω κλίσης οικοπέδου.
Πριν φύγουν οι Γερμανοί κατακτητές, τον Αύγουστο του 1944 ο Γ. Λουκάκης ασθένησε βαριά. Τα νοσηλευτικά μέσα της πόλης ελάχιστα και ανεπαρκή. Τη νύχτα της 31ης Αυγούστου προς την 1η Σεπτεμβρίου 1944 ο Επιθεωρητής ξεψύχησε.
Συγχρόνως, στο άνω τμήμα της οικοδομής Κολυδάκη η Κωνσταντίνα Α. κοιλοπονούσε το πρώτο της παιδί. Γεννήθηκε αγόρι. Κι ενώ κάτω είχαν θάνατο – θλίψη – κλάματα, επάνω είχαν γέννα – χαρές – γέλια. Μια ψυχή έφευγε. Μια ψυχή ερχόταν. Σε κατοπινές διδασκαλικές βεγγέρες συζητούσαν κάποιοι για την μετεμψύχωση.
Η Σεβαστή Λουκάκη και η θυγατέρα της Ελευθερία (24 ετών τότε) θεώρησαν το γεγονός θανάτου – γέννησης όχι τυχαίο. Ζήτησαν από τους γονείς του νεογέννητου, Νίκο και Κωνσταντίνα, να βαφτίσουν το γιο τους δίνοντας του το όνομα του απελθόντος συζύγου και πατέρα, δηλαδή Γεώργιο.
Όμως, ο παππούς του νεογέννητου λεγόταν Ευάγγελος και ο πατέρας ο Νίκος αρνιόταν να βαφτιστεί ο πρωτογιός του Γεώργιος και όχι Ευάγγελος. Τότε η Μικρασιάτισα γιαγιά Μαρία (Μικρασιάτης και ο παππούς Βαγγέλης) αντιλαμβανόμενη ευρύτερα το γεγονός έδωσε τη συγκατάθεση της και το νεογέννητο με ανάδοχο την Ελευθερία (Πιπίτσα) βαφτίστηκε Γεώργιος.
Αργότερα ο δευτερότοκος γιος του Νίκου πήρε το όνομα του παππού, Ευάγγελος.
Το 1950 η Σεβαστή με την Ελευθερία μετοίκησαν στον Πειραιά κοντά σε συγγενικά τους πρόσωπα.
Το 1959 η Σεβαστή έφυγε με λευχαιμία. Η νονά του Γιώργου, η Ελευθερία Λουκάκη, αφού τον πάντρεψε το 1975 και βάφτισε την πρωτοκόρη του το 1977 έφυγε από τη ζωή το 2013 σε ηλικία 93 ετών.
Για τον βαφτισιμιό της Γιώργο ήταν μια καθ’ όλα πνευματική μάνα.
Για την Ελευθερία (Πιπίτσα) οι επί πολλές δεκαετίες φίλες της κ.κ. Μαρίνα Αγγελάκη, Κατίνα Περογιαννάκη, Γεωργία Πλωμαρίτη κ.α. μόνο καλά λόγια έχουν να πουν.
Παρεπιπτόντως κατά τη θητεία του Επιθεωρητού Λουκάκη στη Σητεία οι τότε νεαρές δασκάλες αείμνηστες Μαρίκα Γαλανάκη – Κοκκινάκη, Σοφία Δασκαλάκη – Σκυβαλάκη, Κατίνα Δασκαλάκη – Μαρκαντωνάκη κ.α. είχαν επιστρατευτεί από τους Γερμανούς να φτιάχνουν τηγανιτές πατάτες για τους Γερμανούς στρατιώτες του Ρόμελ που πολεμούσαν τις συμμαχικές δυνάμει στην έρημο της Βορείου Αφρικής.
Σκόπιμα τις τηγάνιζαν πολύ αλμυρές, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί στρατιώτες να ξελιγώνονται στη δίψα. Λιγοστό το νερό της ερήμου αναγκάζονταν να πίνουν το νερό των ψυγείων των αυτοκινήτων. Με συνέπεια να δημιουργείται δυσλειτουργία ακόμη και αναγκαστική ακινητοποίηση των αυτοκινήτων, λόγω άδειων ψυγείων νερού.
Ήταν και αυτό είδος αντίστασης. Όπως αντίσταση ήταν η άρνηση του Επιθεωρητού Λουκάκη να συνεργαστεί ως διερμηνέας με τους Γερμανούς.
Όλες και όλοι τους ας είναι καλά όπου βρίσκονται.

Γιώργος Αλεβίζος

Υ.Γ. Η Ελευθερία (Πιπίτσα) Λουκάκη ήταν η νονά μου και πνευματικά της οφείλω πολλά.

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας