Ας μη φλερτάρουμε με το μηδέν… Ας ερωτοτροπούμε με το καλώς, με το λίαν καλώς…

46 Προβολές

(καλωσόρισμα-ομιλία προέδρου Γιώργου Αλεβίζου)

Σίγουρα η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και η γερμανοπαρέα τους θα γνωρίζουν ότι:

O Γερμανός ποιητής Φρίντριχ Σίλλερ, που έγραψε την “Ωδή της χαράς”, μελοποίησε ο Μπετόβεν στην 9η Συμφωνία, και αποτελεί το σημερινό ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκείνη την εποχή είχε γράψει “Έλληνα όπου κι αν γυρίσω τη σκέψη μου, όπου και αν στρέψω την ψυχή μου, σε βρίσκω μπροστά μου. Τέχνη λαχταρώ, ποίηση, θέατρο, επιστήμη, φιλοσοφία, αρχιτεκτονική, ιατρική, δημοκρατία, ισονομία, ισοπολιτεία, ότι και αν αναζητώ μπροστάρης είσαι εσύ και αξεπέραστος”.
Και ο Γερμανός ποιητής Βίλχελμ Μίλλερ είχε πει “Ω Ελλάδα, χωρίς ελευθερία τι θα ήσουνα. Χωρίς εσένα Ελλάδα, τι θα ήταν ο κόσμος…”.
Το Μάρτιο του 1890 ο καγκελάριος της Γερμανίας Μπίσμαρκ σε επίσημη ομιλία του είχε πει “Αν οι Έλληνες δεν τρωγόντουσαν μεταξύ τους, θα κατακτούσαν τον κόσμο”.

Δυστυχώς από το 1821 ξένοι προστάτες μηχανεύονται πρακτικές που κρατάνε δέσμια τη δόλια Ελλάδα μας. Η μεγάλη μας Πηνελόπη Δέλτα, προγιαγιά του Αντώνη Σαμαρά, γράφει στους “Στοχασμούς”: “H δυνατότερη αγάπη είναι η πατρίδα και οι σκληρότεροι καημοί τα λάθη της φυλής”. Καθηλωμένη για 26 χρόνια σε αναπηρική καρέκλα λόγω βραδείας σκλήρυνσης συνήθιζε να λέει σε όσους την επισκέπτονταν “Εγώ θα περάσω και θα ξεχαστώ. Η πατρίδα όμως θα μείνει. Και η πατρίδα είναι όλες οι γενιές που πέρασαν και κείνες που θα’ρθουν”.
Η άλλη μεγάλη μας η Μελίνα Μερκούρη συνήθιζε να λέει “Παρά τις αντιξοότητες, ο Έλληνας ξέρει να επιζεί”.

Όλοι μας πρέπει να απελευθερωθούμε από την ελπίδα ότι η θάλασσα θα ηρεμήσει. Πρέπει να συνηθίσουμε τους ισχυρούς ανέμους.
Είναι συγκλονιστική η ιστορία της Σμύρνης και ο τρόπος με τον οποίο έγινε η καταστροφή της. Οι Σμυρνιοί, παρά τις κακουχίες που τους βρήκαν, δεν γκρίνιαζαν. Ήταν ενωμένοι και φρόντισαν να εξελιχθούν. Δεν κόπρισαν τη νέα γη που βρήκαν, αλλά την κάρπισαν.
Πριν την καταστροφή του ’22, όσοι επιχειρηματίες κατάφεραν να ρευστοποιήσουν τις περιουσίες τους ερχόμενοι στην Ελλάδα ξανάστησαν τις επιχειρήσεις τους στο Ν. Φάληρο, στον Ρέντη, στη Νέα Ιωνία, στον Περισσό, όπως η Ελαϊς, η Μπισκοτοποιϊα Παπαδοπούλου, οι εριουφαντουργίες, ο Μποδοσάκης. Εκείνοι δεν έστειλαν τα λεφτά τους στην Ελβετία και σε φορολογικούς παραδείσους.

Σήμερα δεν έχουμε πόλεμο, ούτε κατοχή, ούτε αιματηρές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Με μια αισιόδοξη ματιά ας αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση.
Μια περίοδος κρίσης μπορεί να εξελιχθεί σε ευλογία, όταν υπάρχουν συνετοί πολιτικοί για να διαχειριστούν την εξουσία. Υπάρχουν;
Δυστυχώς οι σημερινοί πολιτικοί μας αναπαράγουν συνεχή κοινωνική ανασφάλεια είτε για να παραμείνουν στην εξουσία είτε για να παραλάβουν την εξουσία.
Οι περισσότεροι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για το λαό τους αλλά για τον εαυτό τους. Και δυστυχώς αυτούς τους πολιτικούς εμείς τους επιλέξαμε.

Ο Χ. Φλωράκης έλεγε “Δεν είναι κακό να βάλεις το χέρι σου στο μέλι, κακό είναι να το γλείφεις”. Μερικοί όμως το παράγλειψαν.
Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής διαπιστώνει ότι σήμερα ο πολίτης καταγγέλει ευκολότερα υποθέσεις χρηματισμού και δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και τον ΣΔΟΕ.
Χωρίς το Μνημόνιο δε θα είχαν βγει στην επιφάνεια όλες αυτές οι εκατομμυρίων ευρώ υπεξαιρέσεις, κατασπαταλήσεις, εξαφανίσεις δημοσίου χρήματος σε προσωπικούς ή συγγενικούς λογαριασμούς. Με αρνητική συνέπεια τη δραματική περικοπή συντάξεων στους μικροσυνταξιούχους, στα επιδόματα πολυτέκνων και όλων των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων της ελληνικής κοινωνίας.
Δεν χρειαζόμαστε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, αλλά σχέδια υγειών δημοσίων επενδύσεων. Και ενώ οι υγιείς παραγωγοί μικρής και μεσαίας δυναμικότητας νυχθημερόν προσπαθούν για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, ανεύθυνοι πολιτικοί ακυρώνουν αυτή την προσπάθεια.

Μια κοινωνία χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, παρέχοντας ευκαιρίες στους πιο ικανούς μπορεί να δημιουργήσει όρους ώστε να βελτιωθεί άρδην η ζωή όλων των μελών της.

Στην ευρωπαϊκή αγορά σήμερα ζητούνται 100.000 νέοι για θέσεις εργασίας με αυξημένες ψηφιακές δεξιότητες. Προβλέπεται δε ότι μέχρι το 2020 αυτές οι θέσεις θα αυξηθούν σε 900.000, επίσης με ειδικευμένες τεχνικές δεξιότητες. Η τάση ζήτησης θα ακολουθήσει την τάση της οικονομίας.
Η Ελλάδα με τον πολιτισμό, τις αρχαιότητες, τα μουσεία της θα απαιτήσει και νέους επί των κλασσικών ανθρωπιστικών σπουδών. Οπότε ο εξειδικευμένος τεχνικός θα πρέπει να γνωρίζει και γλώσσα και ιστορία για να συνειδητοποιεί που βρίσκεται.
Οι αγορές τιθασσεύουν την πολιτική, αλλά δεν τιθασσεύουν το πνεύμα. Δηλαδή:

O ποντιακής καταγωγής Πασχάλης Αλεξανδρίδης, καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπάφαλο των ΗΠΑ, αντί του σκιαγραφικού υγρού που χρησιμοποιείται για εξετάσεις όπως αξονική, μαγνητική, petscan ανακάλυψε τον ΝΑΝΟΧΥΜΟ, που παρέχει τη δυνατότητα για λεπτομερέστερο και πληρέστερο έλεγχο του εξεταζόμενου σώματος.
Ο κ. Αλεξανδρίδης δεν διαφωνεί με την έξοδο των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. Εξάλλου από αρχαιοτάτων χρόνων οι Έλληνες ως ανήσυχα ενεργητικά και παραγωγικά άτομα μετανάστευαν σε άλλες χώρες. Σήμερα οι Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν και ξεχωρίζουν στο εξωτερικό είναι πάρα πολλοί. Λόγω δε της ιδιαιτερότητας των ελληνικών ονομάτων γίνονται ευκολότερα αναγνωρίσιμοι. Και φυσικά παραμένουν πάντοτε ΕΛΛΗΝΕΣ.
Ο από τον Μελιγαλά Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, με την αμιγώς ελληνική ομάδα του GREEK MINDS AT WORK κατασκεύασαν τον Λ-SAT (με ελληνικό το λάμδα) για να παρακολουθεί τα ελληνικά εμπορικά πλοία από την πειρατεία.
Ο πρόεδρος Ομπάμα, αφού τον συνεχάρει, τον έχρισε Γενικό Επιθεωρητή της ΝΑSA. O κ. Παπαδόπουλος λέει ότι η Καλαμάτα έχει τις προδιαγραφές να γίνει διαστημική πύλη με απώτερο σκοπό τον αστρονομικό τουρισμό.
Στο τμήμα Σχεδίασης Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου-Σύρου φοιτητές διακρίνονται για την πρωτοπορία τους σε καινοτόμες έρευνες-κατασκευές και πριν τελειώσουν προσλαμβάνονται σε κορυφαίες εταιρείες λογισμικού όπως η Microsoft.
Με την ποντιακής καταγωγής Μυρτώ Καμβυσίδη και τον σκηνοθέτη Τσόκα θα γυρισθεί ντοκιμαντέρ για την Μαρία Κάλλας που θα δοθεί σε 180 χώρες για να προβληθεί η χώρα μας.
Οι ελληνοαμερικανοί σκηνοθέτες αδελφοί Βούχερς με γιαγιά Ελληνίδα θα γυρίσουν ταινία με τίτλο ΠΡΟΜΑΧΟΣ (Αθηνά), για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, όπου θ συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες ηθοποιοί, όπως Κατσαφάδος, Χωραφάς, Σπ. Φωκάς, αλλά και ο Παντελής Κοντογιάννης με γονείς από τη Χίο που δικηγορεί στη Wall Street στη Ν. Υόρκη και ηθοποιεύει για τον ελληνικό πολιτισμό.
Τέλος, η παγκοσμίου φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδη, ο διεθνούς φήμης μαέστρος Ορφανίδης και ο συνθέτης Παντελίδης, όλοι ποντιακής καταγωγής, έδωσαν παράσταση τον Ιούνιο του 2014 στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Λονδίνου. Όπου εμφανίστηκαν ντυμένες έξι Καρυάτιδες ψάχνοντας την έβδομη αδελφή τους που βρίσκεται στο εν λόγω μουσείο. Η παράσταση εντυπωσίασε και ξάφνιασε τους επισκέπτες, προβλημάτισε δε αρκετούς για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα εσφαλμένως λεγόμενα “Ελγίνεια” μάρμαρα.

Όλα αυτά που προαναφέραμε μας προτρέπουν να μην φλερτάρουμε με το μηδέν, αλλά να ερωτοτροπούμε με το καλώς, με το λίαν καλώς, ίσως και με το άριστα.

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης