Απολογισμός δράσεων Δ.Ο.Κ.Α.Σ. 2018

35 Προβολές

Συνδημότες και συνδημότισσες,

το 2018 ήταν μία ιδιαίτερα αποδοτική χρονιά, για τον ΔΟΚΑΣ ,αποτέλεσμα μίας μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια. Θεωρούμε ότι το 2018 καταφέραμε να πράξουμε και παράξουμε περισσότερο έργο και αποτέλεσμα σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει το νομικό πρόσωπο. Η οικονομική κατάσταση του ΔΟΚΑΣ είναι πολύ καλή. Αποτυπώνεται η πραγματικότητα και στον ισολογισμό- απολογισμό του 2017, που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας.

Ο ΔΟΚΑΣ παρουσιάζει κέρδος 60.000 ευρώ για το 2017 , που του δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει και να σχεδιάσει για το μέλλον. Τα ταμειακά του διαθέσιμα στις 31/12/2018 είναι 208.000 ευρώ και οι υποχρεώσεις λιγότερες των 100.000. Γεγονός που αποδεικνύει ότι λογιστικά και ταμειακά είναι ένα ανθηρό οικονομικά νομικό πρόσωπο του Δήμου, που συντελεί στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής . Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι δραστηριότητες εξωστρέφειας και το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, συνδέονται με τις δραστηριότητες του ΔΟΚΑΣ.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση να παραγάγουμε έργο και να προσφέρουμε υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας, αλλά και να αναδεικνύουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η περιοχή μας, στον πολιτιστικό και πολιτισμικό τομέα.

Στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για το 2018 , ανακηρύξαμε έτος Βιτσέντζου Κορνάρου , ενώ σχεδιάσαμε , συνεργαστήκαμε και συγχρηματοδοτήσαμε την πολυπληθή μουσικοθεατρική παράσταση «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» στην οποία έλαβε μέρος η Φιλαρμονική του δήμου Σητείας σε σκηνοθεσία του κυρίου Νάσου Ζαγκότη και μουσικής επιμέλειας του κυρίου Γεωργίου Φουρναράκη.

Συνδέσαμε την παράσταση Ερωτόκριτος με την επιτυχία της δευτεραθλήτριας Ευρώπης στα 400μ , συντοπίτισσας μας , Μαρίας Μπελιμπασάκη χορηγώντας της όλες τις εισπράξεις της παράστασης στην τοπική κοινότητα Συκιάς.

Διαβουλευτήκαμε με φορείς , συλλόγους και μεμονωμένους εθελοντές για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων τόσο για το έτος Κορνάρου όσο και για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Σητείας .

Ήμασταν αρωγοί και συνεργάτες στις Καρναβαλικές εκδηλώσεις , στην Μουσική της Φωτιάς με τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής , στην Λευκή Νύχτα με τον Εμπορικό Σύλλογο , οργανώσαμε την Τσικνοπέμπτη , συνεργαστήκαμε για την διοργάνωση στο Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού των μικρών αλλά και των μεγάλων και ολοκληρώσαμε τις δράσεις των αποκριών με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.

Αναρτήσαμε στις 23/5/2018 το πρόγραμμα των πολιτιστικών δρώμενων του καλοκαιριού με τίτλο ΚΟΡΝΑΡΕΙΑ 2018 , διαχωρίζοντας για πρώτη φορά τις εκδηλώσεις που αφορούσαν το έτος ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που πλέον φέρουν τον τίτλο «Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Δήμου Σητείας.

Ενισχύσαμε οικονομικά στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης , φορείς και συλλόγους όπως τον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου , το Λύκειο Ελληνίδων , το Πολιτιστικό Αργαστήρι «ΔΪΚΤΥΝΑ», τον Προοδευτικό Σύλλογο Σητείας, το θέατρο Σητείας , τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής , κ.α, ενώ σε συνεργασία με τον ΟΑΣ συμμετείχαμε ενεργά στην υλοποίηση του 1ου Παιδικού Φεστιβάλ που έλαβε χώρα στην πόλη της Σητείας για τρεις ημέρες .

Προχωρήσαμε στην ονοματοδοσία των σκαλοπατιών στην παλαιά πόλη με ονόματα ηρώων από τον Ερωτόκριτο σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων και τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σητείας .

Κοινωνήσαμε το πολιτιστικό υπόβαθρό και την κουλτούρα της περιοχής μας με την συνδιοργάνωση του ΟΑΣ , του Μεσογειακού Φεστιβάλ, το οποίο μεταδιδόταν ζωντανά πανελλαδικά από την ΕΡΤ3 , ΕΡΤ, .Φωνή της Ελλάδος, δεύτερο Πρόγραμμα , ΕΡΤ Ηράκλειου, ΕΡΤ Χανίων.

Θεσπίσαμε την συνεχή δεκαπενθήμερη λειτουργία του χριστουγεννιάτικου χωριού με δράσεις που απευθύνονταν στο μέλλον την χώρας μας ,τα παιδιά, με την συμμετοχή μεμονωμένων εθελοντών , προμηθευτήκαμε χριστουγεννιάτικο δέντρο και το τοποθετήσαμε σε περίοπτη θέση στην κεντρική πλατειά .

Συνδέσαμε την έναρξη των εκδηλώσεων και την φωταγώγηση του δέντρου με την παρουσία της Μαρίας Μπελιμπασάκη και της Ελευθερίας Πετρουλάκη , τιμώντας τις παράλληλα για τις αθλητικές τους επιτυχίες .

Επισκεφτήκαμε τα χωρία του δήμου Σητείας με τμήμα της Φιλαρμονικής για την παρουσίαση της μουσικής του Ερωτόκριτου.

Με αρωγό τον ΟΑΣ σχεδιάσαμε την έλευση του καναλιού της βουλής και της εκπομπής του δημοσιογράφου Χρήστου Μυλωνά «από τόπο σε τόπο».

Το 2018 φιλοξενήσαμε στον τεχνοχώρο πλήθος εικαστικών εκθέσεων και παρουσιάσεων.

Στοχεύσαμε στην βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών , με την υποβολή πρότασης στο leader για την προμήθεια εξοπλισμού για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις προϋπολογισμού 50.000 ευρώ.

Επίσης , ο ΔΟΚΑΣ προχώρησε στην τοποθέτηση τριών πυλώνων φωτισμού στο δημοτικό στάδιο Σητείας προκειμένου για την απρόσκοπτη λειτουργία του και κατά τις νυχτερινές ώρες . Επιπρόσθετα προμηθευτήκαμε νέες εστίες για το δημοτικό στάδιο της πόλης ώστε να εναρμονιστούμε με τις οδηγίες τις UEFA.

Διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, τον αγώνα δρόμου σε δημόσια οδό του Γεωπάρκου της Σητείας με την συμμετοχή περισσότερων από 800 μικρών και μεγάλων αθλητών , τονώνοντας τον θεματικό αθλητικό τουρισμό της περιοχής μας.

Ο ΔΟΚΑΣ λειτουργεί σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες το πολύ σημαντικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Εξυπηρετούμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας παρέχοντας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και υποστήριξης οικιακής στους συμπολίτες μας που χρίζουν ανάγκης κι είναι ενταγμένοι -ή όχι- στο πρόγραμμα

Υπό την εποπτεία του ΔΟΚΑΣ τίθενται και οι Παιδικοί Σταθμοί Σητείας και Παλαικάστρου. Το 2018 εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση 50.000 ευρώ για την

δημιουργία δεύτερου παιδικού σταθμού στην οδό πλαστήρα δυναμικότητας 35 νηπίων. Οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει τις πύλες του.

Σε συνεργασία με τον δήμο σχεδιάσαμε και ο δήμος με την σειρά δημοπράτησε την βελτίωση των κτιριακών δομών του ΚΕΓΕ για την δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ προϋπολογισμού 135.000 ευρώ.

Ενώ υποβληθεί στο leader πρόταση για την δημιουργία ενός ακόμα παιδικού σταθμού στον Γούδουρα.

Επιτύχαμε καλύτερες συνθήκες για την λειτουργία του ΚΑΠΗ αλλά και δράσεων για την τρίτη ηλικία., όπως είναι γνωστό, δημιουργήσαμε και την χορωδία του ΚΑΠΗ, ενώ στοχεύουμε στην εκπόνηση σχεδίου επισκέψεων για τα μέλη του, με κέντρο τη Σητεία, δημιουργώντας δυνητικά ομόκεντρους κύκλους επισκέψεων εντός δήμου, εντός νομού, εντός Κρήτης, αλλά και -γιατί όχι;- κι εκτός Κρήτης.

Μία άλλη σημαντική δομή του ΔΟΚΑΣ είναι το Ωδείο, που εκδίδει και τίτλους σπουδών. Καταγράφει μάλιστα ανάπτυξη δράσεων, μεταξύ αυτών και η νεοσύστατη χορωδία του.

Άλλωστε το Ωδείο, προβάλει και αξιοποιεί το πολιτιστικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της περιοχής.

Αξιοποιήσαμε την πείρα των δύο προηγούμενων ετών από την διοργάνωση της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης και ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για δημιουργική έκφραση και ψυχαγωγία των παιδιών της πόλης και υλοποιήσαμε και το 2018 την ΚΕ το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Συστήσαμε την Λέσχη ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης , προκειμένου η δομή να προσφέρει διευρυμένες δημιουργικές και εκπαιδευτικές δράσεις προς τα παιδιά με επέκταση της λειτουργίας της και τις απογευματινές ώρες .

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο για το ΔΟΚΑΣ είναι πλέον το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Σητείας. Πρόκειται για μία πολύ ισχυρή δομή, νέα, ουσιαστική. Από το 2015 είμαστε ενταγμένοι στο παγκόσμιο δίκτυο και τελούμε υπό την αιγίδα της Unesco. Μία πολύ

σημαντική αναγνώριση για την περιοχή μας που θα αποτελέσει την ναυαρχίδα της ανάπτυξης και της προβολής για την περιοχή της Σητείας.

Μέσα από τη δομή του Γεωπάρκου, το 2018 συμμετείχαμε προβάλλοντας την περιοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό αλλά και στα συνέδρια του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου δικτύου, προκειμένου να επικοινωνήσουμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που μπορεί να έχει ένας επισκέπτης ερχόμενος στην Σητεία. Επίσης συμμετείχαμε με το ελληνικό φόρουμ των Γεωπάρκων στο πρώτο συνέδριο των Γεωπάρκων της Ελλάδας και της Κύπρου που έγινε το Μάιο στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στοχεύουμε σε δράσεις που θα προβάλουν σε συνεργασία με το Υπουργείου Πολιτισμού και τον ΕΟΤ τις περιοχές που τελούν υπό την αιγίδα της Unesco.

Επεξεργαστήκαμε τις προτάσεις που θα υποβάλλουμε στο πλαίσιο της ΟΧΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τις άλλες δύο περιοχές Unesco στην Κρήτη, τον Ψηλορείτη και την Σαμαριά προκειμένου να υλοποιήσουμε έργο 10.350. 000 ευρώ για την ανάδειξη, την προβολή, την κοινή σήμανση, την ανάπτυξη αυτών των περιοχών και αναμένουμε εντός του 2019 τις πρώτες προσκλήσεις .

Προχωρήσαμε στην σύνταξη των συμφώνων ποιότητας του Γωπάρκου για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με τον ΔΟΚΑΣ , προκειμένου τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να αποκτήσουν την υπεραξία που θα τους αποδώσει η σήμανση του Γεωπάρκου.

Το πολύπλευρο και πολυσχιδές αντικείμενο του ΔΟΚΑΣ δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη υποστήριξη και συμμετοχή φορέων και εθελοντών , αλλά και την προσπάθεια των υπάλληλων του νομικού προσώπου, τους οποίου ευχαριστώ εκ μέρους της διοίκησης.

Επιζητούμε πάντα την συνεργασία διότι πρέπει να λειτουργούμε με συνοχή για να μπορέσουμε να παράγουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Μέλημα μας είναι η συστράτευση δυνάμεων από όλες τις πλευρές, ακόμα κι όταν οι ομάδες που συστήνονται είναι ετερόκλητες. Είναι πάντοτε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ

Αντιδήμαρχος Σητείας

Λεωνίδας Τερζής

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης