Απάντηση στον κ. Λεωνίδα Τερζή από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λασιθίου

216 Προβολές

Στα πλαίσια του διαλόγου – αντιπαράθεσης , που έχει ανακύψει σχετικά με το δημοτικό φωτισμό του Δήμου Σητείας , με έκπληξη και απορία διαβάσαμε ένα άρθρο του αντιδημάρχου Σητείας κ. Λεωνίδα Τερζή , που μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε σε υποτιθέμενη τοξικότητα των εμφράξεων αμαλγάματος των οδοντιάτρων. Συνέδεσε δε το αμάλγαμα σχεδόν με κάθε είδους δεινά , αρρώστιες και σύνδρομα , μπορούν να πλήξουν τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα πάντα με το άρθρο που διαβάσαμε , η προσεκτική αφαίρεση των εμφράξεων αμαλγάματος από πάσχοντες ασθενείς , βελτιώνει πολύ (!!!) την πορεία της νόσου τους.
Στο σημείο αυτό είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ , μπορεί ο καθένας να βρει συσχετισμούς , έρευνες και μελέτες , σε οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί , προκειμένου να υποστηρίξει την άποψη του.
Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους , έχοντας ως βασικές αρχές τα εξής :
Η ημιμάθεια είναι πολύ χειρότερη της αμάθειας
Πρέπει όλοι μας (σε κάθε τομέα της δραστηριότητας μας) , να γνωρίζουμε τα όρια μας και να απευθυνόμαστε στους ειδικούς για θέματα που δεν άπτονται της ειδικότητας μας
Τα ανωτέρω ισχύουν πάντα έτσι κι αλλιώς , πολύ περισσότερο όμως όταν θέλουμε να προχωρήσουμε σε ενημέρωση του ευρέως κοινού. Το ευρύ κοινό μη έχοντας ειδικές γνώσεις σε επιστημονικά θέματα είναι εύκολο να παραπλανηθεί μέσω ατελούς πληροφόρησης.
Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι σαν Οδοντιατρικός Σύλλογος Λασιθίου , να απαντήσουμε για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Αλήθεια που ισχύει σήμερα μέσα από επίσημες θέσεις διεθνών και εθνικών οργανισμών Υγείας , όχι κάνοντας αναφορά σε κάποια μεμονωμένη μελέτη ή έρευνα.
Και αυτό γιατί , όπως αναφέραμε , μελέτες και έρευνες υπάρχουν αμέτρητες για κάθε θέμα , και μάλιστα συχνά αντικρουόμενες : τελικά η αξιοπιστία τους κρίνεται από άλλες αναλύσεις , που συγκεντρώνουν και κρίνουν μεγάλο αριθμό μελετών και ονομάζονται μέτα-αναλύσεις. Δηλαδή μέσα από μια πλειάδα μεμονωμένων μελετών , εργασιών και ερευνών γίνεται ανασκόπηση των αποτελεσμάτων τους και βγαίνει ένα στατιστικό αποτέλεσμα.
Όπως και να έχει δεν θα αναφέρουμε επιστημονικές λεπτομέρειες που και θα κουράσουν. Απλά θα παραθέσουμε τις θέσεις διαφόρων οργανισμών υγείας για να ενημερώσουμε όχι με προσωπικές απόψεις ή πιθανότητες αλλά επίσημα και με διαφάνεια για το τι ισχύει σήμερα σχετικά με το οδοντιατρικό αμάλγαμα :
Το 2008 η Ευρωπαϊκή επιστημονική επιτροπή SCENIHR (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks) , δημοσίευσε τη γνώμη της , η οποία υποστήριξε ότι το οδοντιατρικό αμάλγαμα παραμένει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμφρακτικό υλικό με αμελητέες τοπικές ανεπιθύμητες ενέργειες , χωρίς να παρουσιάζει ενδείξεις ότι ευθύνεται για κάποια συστηματική νόσο.
Το 2009 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) , των Ηνωμένων Πολιτειών , κατέταξε τα οδοντιατρικά αμαλγάματα ως ιατροτεχνολογικό προϊόν τάξης ΙΙ και κήρυξε την ασφάλεια της για τα άτομα ηλικίας 6 ετών και άνω , ενώ επεσήμανε την έλλειψη κλινικών δεδομένων αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία εγκύων γυναικών , εμβρύων και παιδιών κάτω των 6 ετών.
Το 2010 η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ADA) , ο μεγαλύτερος και παλιότερος οδοντιατρικός οργανισμός των ΗΠΑ , που εκπροσωπεί 157.000 οδοντιάτρους , δημοσίευσε την «Ενημέρωση για την ασφάλεια του αμαλγάματος» η οποία ήταν μια εκτεταμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση των πιο πρόσφατων στοιχείων σχετικά με το θέμα. Το συμπέρασμα τους ήταν ότι «δεν υπάρχει καμία σταθερή απόδειξη βλάβης που να σχετίζεται με τις οδοντικές εμφράξεις αμαλγάματος ακόμα και όσον αφορά τα βρέφη και τα παιδιά». Η επίσημη θέση της ADA , είναι ότι το οδοντιατρικό αμάλγαμα είναι προσιτό , ανθεκτικό και κατέχει μια μακρά ιστορία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) , με περίπου 200 εθνικές ομοσπονδίες μέλη και ομάδες ειδικών από περισσότερες από 130 χώρες , που αντιπροσωπεύουν πάνω από 1 εκατομμύριο οδοντιάτρους σε όλο τον κόσμο , έχει ταχθεί υπέρ του αμαλγάματος ως ένα ασφαλές και αποτελεσματικό υλικό αποκατάστασης , προτείνοντας μόνο σταδιακή μείωση της χρήσης του (για περιβαλλοντικούς σκοπούς).

Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο θεωρώντας ότι τα ανωτέρω ξεκαθαρίζουν το τοπίο σχετικά με το οδοντιατρικό αμάλγαμα. Το οποίο μετά από 180 χρόνια άριστης υπηρεσίας στο χώρο της οδοντιατρικής βρέθηκε στο μέσο μιας αντιπαράθεσης του δήμου Σητείας σχετικά με το φωτισμό του!!!
Και μάλιστα όλα αυτά στη δύση της ‘καριέρας’ του : Αδημοσίευτα δεδομένα υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα (όπως και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) η χρήση του αμαλγάματος ως εμφρακτικού οδοντιατρικού υλικού έχει μειωθεί πάρα πολύ. Αυτό όχι μόνο επειδή υπάρχει προβληματισμός σχετικά με τον υδράργυρο που περιέχει σε σχέση με το περιβάλλον , αλλά επειδή ακριβώς η επιστήμη προχωράει και νέα αποκαταστατικά υλικά έχουν κάνει την εμφάνιση τους στον χώρο της οδοντιατρικής με καλύτερες μηχανικές , λειτουργικές και βιολογικές ιδιότητες και βέβαια πολύ καλύτερη αισθητική από το αμάλγαμα.
Συμπερασματικά :
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λασιθίου , δεν επιθυμεί και δεν θα εμπλακεί , σε κανένα δημόσιο διάλογο – αντιπαράθεση σχετικά με τον δημοτικό φωτισμό του Δήμου Σητείας. Δεν είμαστε εμείς οι ειδικοί για να κρίνουμε ποιο σύστημα φωτισμού αποτελεί την καλύτερη επιλογή.
Δεν αμφισβητούμε τις επιβαρυντικές επιπτώσεις του υδραργύρου , στο περιβάλλον , όταν αυτός το μολύνει , μετά από κακή χρήση του.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να πυροβολούμε κάθε μορφή και κάθε σωστή χρήση του υδραργύρου. Κάθε εργαλείο , όπως και κάθε υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Είναι στο χέρι μας με την ανάλογη χρήση και μορφή του , να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα και να εξαλείψουμε τα μειονεκτήματα του.
Κλείνοντας θα θέλαμε να παραθέσουμε τον αριθμό των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης Google του Internet , στο ερώτημα : ‘Led lights may cause blindness’ (ο φωτισμός LED μπορεί να προκαλέσει τύφλωση). Η απάντηση είναι ότι σήμερα 15/3/2017 που γράφονται αυτές οι γραμμές ο αριθμός των αποτελεσμάτων που μας δίνει η Google στην άνω φράση είναι : 49.700.000 διαφορετικές (!) σελίδες , με αρκετές να στηρίζονται σε μελέτες και έρευνες (πχ από την καθηγήτρια Dr. Celia Sánchez-Ramos του πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης).
Θα τους δώσετε βάση κ. Τερζή?

Καστρίτης Μάνος
Αντιπρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Λασιθίου

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης