To αβοκάντο και η καλλιέργεια του

7524 Προβολές

Το αβοκάντο καταγεται απο το νότιο Μεξικό που αποτελεί και την κύρια παραγωγό χωρα παγκοσμίως. Ο καρπός του αβοκάντο τρώγεται και φρεσκος , ως σαλάτα αλλα και για φαρμακευτικούς λογους ενω τα σπέρματα του χρησιμοποιούνται για την Παρασκευή τροφής κυρίως των πουλερικών. Ο καρπος του αβοκάντο είναι πλούσιος σε λαδι και βιταμίνη Β και φτωχός σε σάκχαρα.

Ποικιλίες και είδη. Το είδος περιλαμβάνει τρία υποείδη, του Μεξικού, της Γουατεμάλας και των Δυτικών Ινδιών. Οι σπουδαιοτερες ποικιλίες που χρησιμοποιουνται στην Ελλάδα είναι

hass. Ο καρπός εχει μετριο μεγεθος και σχήμα ωοειδές. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας και αποτελεί υβρίδιο των υποειδών της Γουατεμάλας και του Μεξικού και θεωρείται και απο τις καλύτερες καλλιεργουμενες ποικιλίες αβοκάντο

Fuerte. Εχει αχλαδόμορφο σχήμα ο καρπός. Θεωρείται ποικιλία ευαίσθητη στην θερμοκρασία κατα την καρπόδεση, με καλής ποιότητας και υψηλής περιεκτικότητας σε λαδι , καρπούς.

Zutano. Ο καρπός έχει μεγάλου μεγέθους καρπούς και θεωρείται ποικιλία ανεκτική στο ψύχος και καλής ποιότητας. Ανήκει στο υποείδος του Μεξικού.

Κλίμα και έδαφος

Το υποείδος του Μεξικού είναι το πιό ανεκτικο στο ψύχος ἒνω των Δυτικων Ινδιών είναι το πιό ευαίσθητο. Το υποείδος της Γουατεμάλας, κατατάσσεται απο άποψη ανεκτικότητας στο ψύχος μεταξύ των υποειδών των Δυτικών Ινδιών και του Μεξικού. Η νεαρή βλάστηση και οι ληθαργούντες οφθαλμοί μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες λίγο υψηλοτερες απο 0ο C. Άν γίνει σωστή επιλογή του ὒποείδους και της ποικιλίας του αβοκάντο, τοτε μπορεί να ευδοκιμήσει και να παράγει ικανοποιητικά ακόμα και στα πιό ζεστά μέρη της ευκρατης ζωνης. Οι καρποί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες, και οταν βρίσκονται κατα την διάρκεια του χειμωνα πάνω στο δέντρο, μπορούν να υποστούν σοβαρές ζημιές. Οσον αφορά την ανεκτικοτητα στην ατμοσφαιρική υγρασία, αυτή είναι μέτρια. Η δε ανεκτικότητα σε ανέμους είναι πολύ μικρή.
Το εδαφος. Αναπτύσσεται καλά σε εδάφη βαθιά και καλά αποστραγγιζόμενα. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις ρίζες και αυξημένη ανθόπτωση , καρπόπτωση και φυλλοπτωση στα δεντρα. Το ΡΗ θα πρέπει να είναι ουδέτερο , μη αλατούχα.

Προετοιμασία του εδάφους και καλλιέργεια

Το εδαφος που θα χρησιμοποιηθεί για την καλλιεργεια του αβοκάντο θα πρέπει να είναι βαθιά οργωμενα. Η φυτευση γίνεται με μπάλα χωματος και οι αποστάσεις φύτευσης είναι 8χ8 μετρα. Επειδή τα άνθη του αβοκάντο παρουσιάζουν μια ιδιομορφία(τύπου Α ή Β ανάλογα με το πότε απελευθερωνει γύρη το αρσενικό τμήμα του άνθους ή πότε είναι επιδεκτο το θηλυκό μερος αυτου), καλο είναι να συγκαλλιεργουνται φύτα τυπου Α και Β για μία ικανοποιητική παραγωγή. Τα δενδρύλλια φυτευονται κατα τα τελη χειμώνα με αρχές άνοιξης , με την διεύλεση των χαμηλων θερμοκρασίων.

Πολλαπλασιασμός. Κυριότερος τροπος πολλαπλασιασμού είναι ο αγενής με εμβολιασμο (εγκεντρισμό ή ενοφθαλμισμό).

Πότισμα.Εχει αυξημένες ανάγκες σε πότισμα επειδη είναι επιπολαιόριζο.
Λίπανση. Σε νεαρά μη καρποφορα δεντρα συνίσταται η παροχή 115 γραμμαρίων ανα δέντρο λιπάσματος 5-10-5. Για τα ενήλικα δεντρα , συνίσταται η παροχή 570 γραμμαρίων ανα δέντρο λιπάσματος 6-6-6, τρείς φορές το χρόνο, ενώ όταν η παραγωγή είναι μεγάλη, συνίσταται η παροχή 22 κιλων ανά στρέμμα λιπάσματος 10-0-10.
Κλάδεμα. Κυρίοτερος τροπος διαμορφωσης είναι το κυπελλοειδές σχήμα .

Συγκομιδή. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι με την βοηθεια μαχαιριου. Ο καρπός πρέπει να φέρνει και μικρό τμήμα του ποδίσκου . Η συγκομιδή θα πρέπει να γίνεται οταν η περιεκτικότητα της σάρκας σε λαδι φτάσει το 8% και όταν το περίβλημα του σπορου αλλάξει χρωματισμό απο λευκοκίτρινο σε σκούρο καφέ. Το χρονικο διάστημα απο την άνθηση μεχρι την συγκομιδή των καρπών κυμαίνεται 6-8 μήνες.

Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ
anastagra@yahoo.gr

Κατηγορία : ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Τελευταία Νέα
BΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΦΥΣΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ (e-LEARNING)
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
BΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΦΥΣΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ (e-LEARNING)
4η επιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Έκθεσης σε Φυτοφάρμακα στην Υγεία και το Περιβάλλον»
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
4η επιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Έκθεσης σε Φυτοφάρμακα στην Υγεία και το Περιβάλλον»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ
Οι Οινοποιοί της Κρήτης, διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη φορά την έκθεση Κρητικού κρασιού ΟιΝοτικά στην Αθήνα σε νέο σημείο και νέα ημέρα!
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Οι Οινοποιοί της Κρήτης, διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη φορά την έκθεση Κρητικού κρασιού ΟιΝοτικά στην Αθήνα σε νέο σημείο και νέα ημέρα!
Διεθνή Βραβεία Μελιού Λονδίνου-London International Honey Awards (LIHA 2019)
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Διεθνή Βραβεία Μελιού Λονδίνου-London International Honey Awards (LIHA 2019)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 18 – 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 «Πνοές Ανέμων»
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 18 – 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 «Πνοές Ανέμων»
Κοινή Ανακοίνωση Γιώργου Αρβανιτίδη και Γιάννη Κουτσούκου υπευθύνων Ενέργειας και Οικονομικών για το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Κοινή Ανακοίνωση Γιώργου Αρβανιτίδη και Γιάννη Κουτσούκου υπευθύνων Ενέργειας και Οικονομικών για το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών.
Έναρξη της λειτουργίας του νέου θεσμού των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.)
ΕΛΛΑΔΑ
Έναρξη της λειτουργίας του νέου θεσμού των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.)
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας είναι πολλά περισσότερα από ένα αθλητικό γεγονός
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας είναι πολλά περισσότερα από ένα αθλητικό γεγονός
πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ1 «Πώς να κάνετε το σχολείο σας περισσότερο ψηφιακό» από το 2ο Γυμνάσιο Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ1 «Πώς να κάνετε το σχολείο σας περισσότερο ψηφιακό» από το 2ο Γυμνάσιο Σητείας