Το σέλινο και η καλλιέργεια του

507 Προβολές

Το σέλινο ανήκει στην οικογένεια Umbelliferae, και συναντάται σε ποικίλα περιβάλλοντα. Οι αρχαίοι Ελληνες και οι Κινέζοι χρησιμοποιήσαν σέλινο σαν φαρμακευτικό φυτό, μία πρακτική που συνεχίστηκε στην Ευρώπη μέχρι το 18ο αιώνα. Το περιγράφουν επίσης ο Διοσκουρίδης, ο Ηρόδοτος και ο Θεόφραστος. Το άγριο σέλινο περιγράφεται σαν φαρμακευτικό βότανο και χρησιμοποιείτο για το καθαρισμό ενώ του αποδίδονται τονωτικές, διουρητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες. Στην Ιταλία χρησιμοποιείται σαν είδος διατροφής απο το 1600 και στην Β.Ευρώπη καταναλώνεται νωπό με προσθήκη ελαίου και άλλων παρασκευασμάτων.
Βοτανικά χαρακτηριστικά. Είναι φυτό ποώδες αρωματικό με ύψος που φτάνει μεχρι το 1 μέτρο. Είναι διετές λαχανικό αλλά μπορεί να συμπεριφέρεται και ώς μονοετές ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας που επικρατούν κατα το στάδιο της νεαρής ηλικίας του φυτού. Έτσι με τη έκθεση του φυτού σε χαμηλές θερμοκρασίες, δίνεται γένεση σε ανθικά στελέχη κατα το πρώτο χρόνο και έτσι το σέλινο συμπεριφέρεται ως μονοετές. Εάν όμως επικρατήσουν μέσες με υψηλές θερμοκρασίες, τότε δεν προκαλείται ο σχηματισμός ανθικών στελεχών και το σέλινο συμπεριφέρεται ως διετές. Τα φύλλα είναι σύνθετα και ενώνονται με το στέλεχος με τον χαρακτηριστικό μακρύ αυλακωτό μίσχο. Η ρίζα αναπτύσσεται διαφορετικά σε περίπτωση που εφαρμόζεται απευθείας σπορά ή μεταφύτευση. Η κεντρική ρίζα των μεταφυτευμένων φυτών, επειδή κόβεται και τραυματίζεται, αναπτύσσει διακλαδώσεις και πάρα πολλές δευτερογενείς ρίζες. Αντίθετα, μετα από απευθείας σπορά αναπτύσσεται ευδιάκριτη κεντρική ρίζα. Τα άνθη αναπτύσσονται σε ταξιανθίες, είναι ερμαφρόδιτα, μικρά, λευκά ή λευκοπράσινα πενταμερή. Ο καρπος είναι ωοειδής, πλάγια πεπλατυσμένος ενώ ο σπόρος είναι μικρός και κάθε γραμμάριο έχει περί 2200 σπέρματα.

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις.
Είναι λαχανικό ψυχρής εποχής και αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι δύσκολο φυτό στην αρχή της ανάπτυξης του διότι αναπτύσσεται πολύ αργά ιδιαίτερα σε πολύ ψυχρές περιόδους. Όμως παράλληλα εάν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες κατα τον τελευταίο μήνα πρίν την συγκομιδή, ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίζεται πολύ και ταυτόχρονα υποβαθμίζεται και η ποιότητα του. Ο σπόρος βλαστάνει απο 4ο C αλλά η άριστη είναι 21ο C. Οι απαιτήσεις του φυτού κατα το στάδιο της ανάπτυξης καθορίζονται απο ένα ελάχιστο στους 7ο C, με άριστο μεταξύ 18-21ο C. Περαν της θερμοκρασίας, και η υγρασία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία της καλλιέργειας του σέλινου. Βασικά το σέλινο είναι υδροχαρές φυτό και έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό για παραγωγή καλής ποιότητας προιόντος. Οι σπόροι του φυτρώνουν όταν το έδαφος βρίσκεται στο επίπεδο ή πολύ πλησίον των επιπέδων της υδατοικανότητας.
Το σέλινο πρέπει να καλλιεργείται σε εδάφη τα οποία συγκρατούν καλά την υγρασία. Τα μέσης σύστασης ή ελαφρά αποστραγγιζόμενα εδάφη με οργανική ουσία είναι τα πιό κατάλληλα. Το ρΗ θα πρέπει να κυμαίνεται απο 6-7,5.

Απαιτήσεις σε λίπανση. Απορροφά μεγάλες ποσότητες θρεπτικων συστατικών απο το έδαφος ιδιαίτερα κατα την διάρκεια των 4-6 τελευταίων εβδομάδων της ανάπτυξης του οπου σχηματίζεται και ο μεγαλύτερος όγκος του φυτού. Εάν η αναμενόμενη παραγωγή είναι 6-7 τόνους ανά στρέμμα, κατα μέσο όρο, απορροφώνται 21 κιλά Ν, 5 κιλά Ρ και 48 κιλα Κ. Πρόσθετα απορροφώνται και σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, ασβεστίου και βορίου.

Πολλαπλασιασμός. Στην Ελλάδα, η πρακτική που ακολουθείται είναι η προετοιμασία των φυτών σε σπορείο και εν συνεχεία η μεταφύτευση τους στο χωράφι. Αυτό έχει δύο πλεονεκτήματα. Ελέγχονται καλύτερα οι δυσκολίες που παρουσιάζει ο σπόρος οσον αφορά την βλαστικότητα του και μειώνεται ο κίνδυνος επίδρασης των χαμηλών θερμοκρασιών κατα το νεανικό ευαίσθητο στάδιο ανάπτυξης των φυτών κάτω απο τις συνθήκες των θερμοκηπίων σπορείων. Η σπορά μπορεί να γίνει είτε σε ανοικτά σπορεία, είτε απευθείας στο έδαφος ή σε υπόστρωμα τους σπορείου ή μέσα σε ατομικά γλαστράκια ή παλέτες κατα τους τέλςο του χειμώνα , το φεβρουάριο και συνεχίζεται την άνοιξη και πολλές φορές μέχρι αρχές του καλοκαιριού. Η μεταφύτευση γίνεται 2-2,5 μήνες αργότερα δηλαδή απο το τέλος της άνοιξης και όλη την διάρκεια του καλοκαιριού Σε θερμοκήπια σπορεία, συνήθως η σπορά γίνεται σε ατομικά γλαστράκια. Ο καλλιεργητικες περιποιήσεις στο σπορείο αφορά τα βοτανίσματα, την καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών καθώς και την λίπανση που είναι βασική ή και επιφανειακή. Η μεταφύτευση γίνεται όταν τα φυτά στο σπορείο αποκτήσουν ύψος 15-20 εκατοστά. Οταν μεταφυτευθουν στο χωράφι, οι αποστάσεις φύτευσης είναι 30 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 20 εκατοστά επί των γραμμών. Η φύτευση γίνεται σε απλές γραμμές ή εάν ή φύτευση γίνεται σε ανάχωμα διπλών γραμμών, τότε η απόσταση μεταξύ του ζεύγους των γραμμών ρυθμίζεται στα 20 με 25 εκατοστά και μεταξύ των ζευγών γύρω στο 1 μέτρο.

Καλλιεργητικές περιποιήσεις.
Οι καλλιεργητικές περιποιήσεις που γίνονται κατα την ανάπτυξη του φυτού στο χωράφι περιλαμβάνουν την καταστροφή των ζιζανίων, την άρδευση , την επιφανειακή λίπανση και την καταστροφή των εχθρών και των ασθενειών του φυτού.

Αποδόσεις. Η μέση εμπορεύσιμη παραγωγή του φυλλώδους σέλινου κυμαίνεται γύρω στους 7 τόνους ανά στρέμμα με όρια 4-9τόνους.

Ποικιλίες. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες φυλλώδους σέλινους οι οποίες διακρίνονται μεταξύ τους όσον αφορά τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του υπέργειου μέρους του φυτού , την ζωηρότητα της ανάπτυξης και τους ύψους, την αντοχή στις ασθένειες και στο ψύχος. Προτιμούνται οι ποικιλίες που έχουν μίσχους χονδρούς , συμπαγείς και τρυφερούς. Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα στην Ελλάδα είναι οι Utah, Utah-52-70R, pascal, giant pascal.
Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ
anastagra@yahoo.gr

Κατηγορία : ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Τελευταία Νέα
4η επιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Έκθεσης σε Φυτοφάρμακα στην Υγεία και το Περιβάλλον»
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
4η επιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Έκθεσης σε Φυτοφάρμακα στην Υγεία και το Περιβάλλον»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ
Οι Οινοποιοί της Κρήτης, διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη φορά την έκθεση Κρητικού κρασιού ΟιΝοτικά στην Αθήνα σε νέο σημείο και νέα ημέρα!
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Οι Οινοποιοί της Κρήτης, διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη φορά την έκθεση Κρητικού κρασιού ΟιΝοτικά στην Αθήνα σε νέο σημείο και νέα ημέρα!
Διεθνή Βραβεία Μελιού Λονδίνου-London International Honey Awards (LIHA 2019)
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Διεθνή Βραβεία Μελιού Λονδίνου-London International Honey Awards (LIHA 2019)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 18 – 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 «Πνοές Ανέμων»
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 18 – 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 «Πνοές Ανέμων»
Κοινή Ανακοίνωση Γιώργου Αρβανιτίδη και Γιάννη Κουτσούκου υπευθύνων Ενέργειας και Οικονομικών για το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Κοινή Ανακοίνωση Γιώργου Αρβανιτίδη και Γιάννη Κουτσούκου υπευθύνων Ενέργειας και Οικονομικών για το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών.
Έναρξη της λειτουργίας του νέου θεσμού των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.)
ΕΛΛΑΔΑ
Έναρξη της λειτουργίας του νέου θεσμού των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.)
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας είναι πολλά περισσότερα από ένα αθλητικό γεγονός
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας είναι πολλά περισσότερα από ένα αθλητικό γεγονός
πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ1 «Πώς να κάνετε το σχολείο σας περισσότερο ψηφιακό» από το 2ο Γυμνάσιο Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ1 «Πώς να κάνετε το σχολείο σας περισσότερο ψηφιακό» από το 2ο Γυμνάσιο Σητείας
το Πολωνικό Tour Operator Nowa Itaka από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου, στο Ηράκλειο
ΛΑΣΙΘΙ
το Πολωνικό Tour Operator Nowa Itaka από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου, στο Ηράκλειο