Ασθένειες μηλιάς, αχλαδιάς στις ορεινές και όψιμες περιοχές αυτή την περίοδο

124 Προβολές

ο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν την μηλιά, την αχλαδιά και την καρυδιά την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή και Ε. Αλατσατιανό, τηλέφωνο 2810224948.

Φουζικλάδιο (Venturia inaequalis) (Venturia pirina):

Η ασθένεια ευνοήθηκε τη φετινή περίοδο κι έδωσε προσβολές σε αχλαδιές αλλά και σε μηλιές. Στο οροπέδιο Λασιθίου οι ζημιές ήταν ιδιαίτερα σοβαρές.

Ο μύκητας διαχειμάζει στα πεσμένα φύλλα στις μηλιές, ενώ στις αχλαδιές κυρίως σε προσβεβλημένους βλαστούς.

Ο περιορισμός των αρχικών μολυσμάτων της επόμενης άνοιξης, την εποχή αυτή βασίζεται κυρίως σε καλλιεργητικά μέτρα:

Στις μηλιές και στις περιοχές που εκδηλώθηκαν σοβαρές προσβολές συστήνεται αμέσως μετά τη φυλλόπτωση να γίνει ψεκασμός των πεσμένων φύλλων με διάλυμα ουρίας 5% ή παράχωμά τους στο έδαφος. Το παρα̟άνω μέτρο είναι αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται σε όλες τις μηλιές στην ίδια περιοχή.

Στις αχλαδιές συστήνεται στο χειμερινό κλάδεμα οι προσβεβλημένοι βλαστοί της περασμένης περιόδου να αφαιρούνται και να καταστρέφονται.

Βακτηριακό κάψιμο (Erwinia amylovora) (Αχλαδιά)

Δεν ευνοήθηκε αυτή την χρονιά η ασθένεια με αποτέλεσμα να μην παρατηρηθούν έντονες και γενικευμένες προσβολές στις αχλαδιές.

Την περίοδο που ακολουθεί για την μείωση των μολυσμάτων συνιστάται:

Κατά τη φυλλόπτωση να γίνει ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα στη μεγαλύτερη συνιστώμενη δόση.

Κατά το κλάδεμα να αφαιρούνται τα ξερά κλαδιά μαζί με αρκετό τμήμα υγιούς ξύλου μήκους τουλάχιστον 20 εκ. και να καίγονται. Οι εργασίες κλαδέματος να γίνονται με ξηρό καιρό, τα εργαλεία να απολυμαίνονται συνεχώς με οινόπνευμα του εμπορίου και οι μεγάλες τομές να επαλείφονται με απολυμαντικό πληγών ή βορδιγάλεια πάστα.

Αμέσως μετά το κλάδεμα επανάληψη ψεκασμού με χαλκούχο σκεύασμα.

ΣΕΖΙΑ (Sesia myopiformis

Σοβαρό ξυλοφάγο έντομο του κορμού και των κύριων βραχιόνων της μηλιάς που γεννά κυρίως σε πληγές ή σχισμές. Ανασηκώνοντας το φλοιό την εποχή αυτή, στο σημείο της πληγής – σχισμής παρατηρούνται καφέ αποχωρήματα και προνύμφες χρώματος κρεμ ζαχαρί με καστανό κεφάλι διαφόρων μεγεθών έως και 2,5 εκ..

Για τη μείωση του πληθυσμού την εποχή αυτή συνιστάται:

Εξάλειψη του κορμού και των χοντρών βραχιόνων με μίγμα θερινού ορυκτέλαιου και εγκεκριμένου εντομοκτόνου.

Αργότερα, κατά το κλάδεμα, να γίνεται αφαίρεση και απομάκρυνση των ξηρών και εξασθενημένων κλάδων.

ΦΑΡΜΑΚΑ: Να επιλέγονται σύμφωνα με τις λίστες δραστικών ουσιών που σας έχουμε αποστείλει.

Κατηγορία : ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ