ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Η ακύρωση της κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης είναι το πρώτο βήμα.

0 Προβολή

Η απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώνεται η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης είναι θετική γιατί για μια τουλάχιστον φορά ακούστηκαν τα επιχειρήματα των κατοίκων και η ανάγκη τους για εγγύτητα στην εξυπηρέτηση τους από τις δημόσιες υπηρεσίες. Η πόλη της Νεάπολης, η ιστορική πρωτεύουσα του νομού, με τις τόσες υπηρεσίες και ανάγκες (δικαστήρια, φυλακές, έδρα Μητρόπολης, μεγάλη ενδοχώρα), που στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αποψιλώθηκε από υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών, δικαιώνεται σε αυτή τη διεκδίκηση.

Κατά την εφαρμογή των μνημονίων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, το Λασίθι γνώρισε ένα τεράστιο κύμα κλεισίματος δημόσιων υπηρεσιών που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, καθώς έγινε χωρίς σχεδιασμό και χωρίς δημιουργία εναλλακτικών λύσεων για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Πάνω από δέκα δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν, ιδίως σε Ιεράπετρα, Σητεία και Νεάπολη, υποβαθμίζοντας τη ζωή των κατοίκων και επιβαρύνοντάς τους σε χρόνο και χρήμα για την εξυπηρέτησή τους.

Στην Αστυνομία,
με το νόμο Δένδια, καταργήθηκαν το 2014, 6.700 οργανικές θέσεις από τις 10.000 κενές, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη στελέχωση αλλά και την κινητικότητα των αστυνομικών προς την επαρχία.
Σε συνδυασμό με το 1 προς 5 στις προσλήψεις, που επέβαλαν τα μνημόνια
το πάγωμα της εισαγωγής αστυνομικών στις παραγωγικές σχολές της αστυνομίας για δύο χρόνια,
και τη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας που αύξησε τις υποχρεώσεις της Αστυνομίας,
η κατάσταση που δημιούργησε η διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στην αστυνομία ήταν ασφυκτική και ουσιαστικά όλες οι υπηρεσίες της υπολειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε αυτό πρέπει να υπολογίσουμε και
την τεράστια διασπορά δυνάμεων για φύλαξη “υψηλών προσώπων” και
την χρήση αστυνομικών δυνάμεων κυρίως για καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (ομάδα Δέλτα, ΜΑΤ κλπ).
Στο Λασίθι καταργήθηκαν πάνω από 25 οργανικές θέσεις και έκλεισε και η σχολή αστυνομίας της Σητείας με το πάγωμα των προσλήψεων.

Έχοντας να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, το 2016, η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας στην Κρήτη, μετά από διαβούλευση, εισηγήθηκε στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την κατάργηση μιας σειράς αυτοτελών υπηρεσιών για να εξοικονομήσει οργανικές θέσεις και να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο προσωπικό για το πραγματικό έργο της Αστυνομίας. Ένα από αυτά τα μέτρα ήταν και η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης (που ήταν ιδιαίτερα υποστελεχωμένο) και η κοινή λειτουργία του με το Τμήμα Αγίου Νικολάου.

Η αντίδραση των κατοίκων και των φορέων της Νεάπολης και οι παρεμβάσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη και της Ν. Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ για επανεξέταση του σχεδίου, δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο κ. Δασκαλάκης, τότε Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, σε συνάντηση με τον Μανόλη Θραψανιώτη, υπερασπίστηκε την ορθότητα του σχεδίου και υποστήριξε ότι η λειτουργία της αστυνομίας στο Επάνω Μεραμπέλο θα βελτιωθεί με την συγχώνευση. Σε αντίστοιχες συναντήσεις, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου (κ. κ. Αναγνωστάκης και Τόσκας) ζήτησαν να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα του σχεδίου στην πράξη και να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα μετά. Η μόνη πρόταση που έγινε δεκτή ήταν η μεταφορά της έδρας των ΤΑΕ στα ιδιόκτητα κτήρια της Νεάπολης, ώστε να διατηρηθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων από την διαρκή αστυνομική παρουσία.

Κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η αστυνομική δύναμη στο Λασίθι, παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς, τις αποχωρήσεις, τις συνταξιοδοτήσεις κλπ, αυξήθηκε. Το 2016 υπηρετούσαν στο Λασίθι 227, ενώ σήμερα υπηρετούν 235. Επίσης στελεχώθηκαν καλύτερα πολλές ομάδες – υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου, όπως
η ομάδα ΔΙΑΣ, από την μισή προβλεπόμενη δύναμη που είχε τότε, στελεχώθηκε τώρα κατά 90-95% ,
η ομάδα ΟΕΠΤΑ είχε στελεχωθεί τότε με το 40% του προσωπικού που έχει τώρα (2 Αστυνομικοί τότε έναντι 5 σήμερα),
στελεχώθηκε η νεοσύστατη Κινητή Αστυνομική Μονάδα (ΚΑΜ)
και ενισχύθηκαν κι άλλες υπηρεσίες όπως η Τουριστική Αστυνομία και άλλα γραφεία που είχαν ελλείψεις προσωπικού.

Αν και ακόμα δεν είναι γνωστό το σκεπτικό της απόφασης ώστε να μπορούμε να κρίνουμε με ασφάλεια, το ΣτΕ έκανε ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της αδικίας που είχε υποστεί η πόλη της Νεάπολης. Η τότε ηγεσία της Αστυνομίας Κρήτης που εισηγήθηκε την κατάργηση, είναι τώρα, με επιλογή της σημερινής κυβέρνησης, στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και πρέπει να βρει τους τρόπους για την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της απόφασης.

Οι πρώτες κατευθύνσεις όμως της σημερινής κυβέρνησης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Από τη μία η προεκλογική δέσμευση για 1 προς 5 στις προσλήψεις του Δημοσίου εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη και από την άλλη η πρόσληψη 1500 ειδικών φρουρών, εκτός πανελληνίων εξετάσεων, με στόχο την επαναφορά και στελέχωση ομάδων σκληρής καταστολής στα μεγάλα αστικά κέντρα, περιορίζουν ουσιαστικά τις δυνατότητες κάλυψης των αναγκών της επαρχίας και του Λασιθίου. Είναι οι ίδιες πολιτικές των πρώτων μνημονιακών χρόνων, που διέλυσαν τη δυνατότητα της αστυνομίας να παρέχει ασφάλεια και διέρρηξαν τις σχέσεις της με τους πολίτες.

Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε η υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ να μην βαλτώσει και να μην παραπεμφθεί στις καλένδες.

ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα
ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Η ακύρωση της κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης είναι το πρώτο βήμα.
ΛΑΣΙΘΙ
ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Η ακύρωση της κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης είναι το πρώτο βήμα.
Εκδήλωση για τη Μινωική διατροφή στον Άγιο Χαράλαμπο Οροπεδίου Λασιθίου
ΛΑΣΙΘΙ
Εκδήλωση για τη Μινωική διατροφή στον Άγιο Χαράλαμπο Οροπεδίου Λασιθίου
Θα τροποποιηθούν  οι προδιαγραφές  της καταχωρημένης ονομασίας «ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ» Π.Ο.Π.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Θα τροποποιηθούν οι προδιαγραφές της καταχωρημένης ονομασίας «ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ» Π.Ο.Π.
Oρκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής Σητείας το Σάββατο 24 Αυγούστου και ώρα 12:00
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Oρκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής Σητείας το Σάββατο 24 Αυγούστου και ώρα 12:00
Σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης
Το Μελτέμι, παραμένει στο Αιγαίο και τις επόμενες ημέρες
ΚΡΗΤΗ
Το Μελτέμι, παραμένει στο Αιγαίο και τις επόμενες ημέρες
Ευχαριστήριο ΓΑΙΑ ΕΤΕΟΚΡΗΤΩΝ «Πραισίων Γεύσεις»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο ΓΑΙΑ ΕΤΕΟΚΡΗΤΩΝ «Πραισίων Γεύσεις»
«Επιφάνια: Γαία και Βλαστικοί Θεοί» Εκθεση ζωγραφικής στον τεχνοχώρο Σητείας 19-24/8
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
«Επιφάνια: Γαία και Βλαστικοί Θεοί» Εκθεση ζωγραφικής στον τεχνοχώρο Σητείας 19-24/8
Γλέντησε το Παλαίκαστρο
ΣΗΤΕΙΑ
Γλέντησε το Παλαίκαστρο
Με μεγάλη παρουσία κόσμου πραγματοποιήθηκε  το παραδοσιακό γλέντι του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρωνιάς
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Με μεγάλη παρουσία κόσμου πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό γλέντι του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρωνιάς