Λαμπρός ο κοινός εορτασμός της 53ης επετείου της επανακομιδής της Ταμίας Κάρας Αποστόλου Τίτου και της επανανακομιδής των Ι. Λειψάνων Αγ. Κοσμά του Ερημίτου

15 Προβολές

Με Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Αποστόλου Τίτου πόλεως Ηρακλείου εορτάθηκε την Κυριακή των Μυροφόρων, 12 Μαΐου, η 53η επέτειος επανακομιδής της τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, και ο πρώτος επίσημος εορτασμός της επανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Ερημίτου και Ομολογητού, που αποτελεί επίσης ιστορικό  εκκλησιαστικό γεγονός μείζονος σημασίας για την Εκκλησία Κρήτης.


Το ιερό λείψανο του Αγίου Κοσμά του Ερημίτου μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Κουδουμά, όπου πλέον αποθησαυρίζεται, και το εσπέρας του Σαββάτου 11 Μαΐου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο, συμπροσευχομένων του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου.


Ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο γεγονός της επιστροφής την 15η Μαΐου του 1966 και στη μεγάλη ευλογία της μόνιμης παρουσίας της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου και Πάτρωνα της Εκκλησίας Κρήτης, στον φερώνυμο ιστορικό κα περικαλλή που βρίσκεται στην καρδιά της πόλεως του Ηρακλείου, αλλά και στον βίο και στη θαυμαστή επιστροφή αποτμημάτων των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Ερημίτου και Ομολογητού, του πρώτου μαρτυρούμενου ασκητή της Κρήτης.


Επίσης, ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον μοναχισμό και ειδικότερα στον ασκητισμό και στον ερημιτισμό, που από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες γνώρισε μεγάλη ακμή στα νότια όλης της Κρήτης, αλλά και σε άλλες περιοχές της Μεγαλονήσου, όπου πλήθος ανδρών αφιερώθηκαν στον Θεό με πολλή άσκηση και τέλεια αποταγή εκ του κόσμου.
Στο τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Μαΐστορος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον δεξιό ψάλτη του Ναού και Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Ανδρέα Γιακουμάκη, παρουσία του Περιφερειάρχου Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη και των λοιπών τοπικών Αρχόντων.
Την Κυριακή των Μυροφόρων 12 Μαΐου τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ Ειρηναίου.


Ομιλητής της ημέρας, με Συνοδική απόφαση, ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, ο οποίος με λόγο μεστό και ζείδωρο, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της αρπαγής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά το 1058 από Βενετσιάνοους εμπόρους, τέσσερις αιώνες μετά την οσιακή του κοίμηση, καθώς και στο χρονικό της επιστροφής του από την Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου του Μείζονος Βενετίας, ύστερα από τόσους αιώνες και μετά από μακροχρόνιες και συντονισμένες προσπάθειες της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας και της Ι. Μονής Κουδουμά.
Επίσης, μίλησε για την ιδιαίτερη σημασία του εορτασμού του Αγίου Κοσμά του Ερημίτου, που η μνήμη του τιμάται στις 2 Σεπτεμβρίου καθώς και την 3η Κυριακή του μηνός Μαΐου, οπότε θα εορτάζεται η επανακομιδή του Ι. Λειψάνου του, όπως ομόφωνα αποφάσισε η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης.
Όπως χαρακτηριστικά είπε  «Μετά από 960 χρόνια ο αρχαιότερος Κρητικός Όσιος, ο Άγιος Κοσμάς ο Ερημίτης και Ομολογητής, επέστρεψε στην Κρήτη, στην οποία η Ορθόδοξη ασκητική έχει βαθιές ρίζες, φτάνει τις ρίζες των Αποστόλων Παύλου και Τίτου. Στην ασκητική αυτή συναντάται η πράξις και η θεωρία της νοεράς προσευχής, η συνέχεια του Θαβωρίου φωτός του ησυχασμού, που αποτελεί την καρδιά της Ορθόδοξης Θεολογίας, το βίωμα της Ορθοδοξίας. Σήμερα συναντάται η αποστολικότητα και η συνοδικότητα. Σε μια εποχή όπου ο κόσμος διαποτίζεται από τους επηρεασμούς του συνονθυλεύματος της σύγχρονης αθεΐας, υψώνουμε χείρας ικέτιδας και παρακαλούμε τον Αγιο Κοσμά τον Ερημίτη. Άγιε πρέσβευε να μείνουμε ενωμένοι με τον Ορθόδοξο αγνάντεμα της Κρήτης των αιώνων και να κάνουμε τα παθήματα της Κρήτης δάσκαλο για το μέλλον», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, προσφέροντας στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγ. Κοσμά για τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Τίτου.


Ακολούθησε η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Αγ. Αποστόλου Τίτου και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά στην οδό 25ης Αυγούστου με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών, οι οποίοι το εόρτιο διήμερο κατέκλυσαν τον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αγ. Αποστόλου Τίτου και προσέτρεξαν να λάβουν την ευλογία των δύο μεγάλων αυτών ιερών μορφών της Αγιωτάτης Εκκλησίας Κρήτης.

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα
Έντονες οι βροχές από τον «Αντίνοο» στη Σητεία
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Έντονες οι βροχές από τον «Αντίνοο» στη Σητεία
«Λευκή Νύχτα» στην πόλη της Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
«Λευκή Νύχτα» στην πόλη της Ιεράπετρας
«ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» του Βιτσέντζου Κορνάρου με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης-Π.Ε. Λασιθίου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
«ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» του Βιτσέντζου Κορνάρου με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης-Π.Ε. Λασιθίου
Περιφέρεια Κρήτης: Διανομή ΤΕΒΑ στους δικαιούχους πολίτες
ΚΡΗΤΗ
Περιφέρεια Κρήτης: Διανομή ΤΕΒΑ στους δικαιούχους πολίτες
Eγκαίνια της περιοδικής ΕΚΘΕΣΗΣ «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ» τη Πέμπτη 18 Ιουλίου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Eγκαίνια της περιοδικής ΕΚΘΕΣΗΣ «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ» τη Πέμπτη 18 Ιουλίου
Η ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ DR SUZANNE EATON
ΚΡΗΤΗ
Η ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ DR SUZANNE EATON
Νεκρή γυναίκα ανασύρθηκε από το φαράγγι του Καψά
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νεκρή γυναίκα ανασύρθηκε από το φαράγγι του Καψά
Tακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή   19 Ιουλίου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Tακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 19 Ιουλίου
Χαιρετισμός Θραψανιώτη στην εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γεωπάρκων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χαιρετισμός Θραψανιώτη στην εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γεωπάρκων
Εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ στην Ιεράπετρα
ΛΑΣΙΘΙ
Εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ στην Ιεράπετρα