Πότε πρέπει να τρυγήσουν οι παραγωγοί το αμπέλι;

0 Προβολή

Ο τρύγος, η σημαντικότερη ίσως στιγμή στην ιστορία ενός κρασιού, έχει ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με μεγάλους οινοπαραγωγούς, «Το κρασί γίνεται στο αμπέλι» και η στιγμή του τρύγου είναι η σημαντικότερη απόφαση που πρέπει να πάρει ο παραγωγός και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των κόπων της χρονιάς.

Αν τα σταφύλια τρυγηθούν νωρίτερα, το κρασί θα έχει αυξημένη οξύτητα, χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό και πιθανά φυτικά αρώματα και γεύσεις ενώ για τα κόκκινα ο φόβος ιδιαίτερα πικρών τανινών είναι υπαρκτός.

Καθυστερημένος τρύγος θα καταλήξει σε κρασιά πλαδαρά, με χαμηλή οξύτητα, υψηλότερο αλκοολικό βαθμό ή γλυκύτητα και χαμηλές τανίνες.

Πως λοιπόν ξέρουν οι παραγωγοί πότε πρέπει να τρυγήσουν το αμπέλι;

Οι πιο έμπειροι μπορούν με μια βόλτα στο αμπέλι, δοκιμάζοντας ρόγες από διαφορετικά τσαμπιά και διαφορετικούς διαδρόμους να καταλάβουν την ιδανική στιγμή για την συγκομιδή τους. Για τους λιγότερο έμπειρους ή αυτούς που δεν θέλουν να ρισκάρουν, ευτυχώς υπάρχει επιστημονική λύση.

Σημαντικότερος παράγοντας είναι η γλυκύτητα, δηλαδή η περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα που μετριούνται σε βαθμούς Brix. Υπάρχουν αρκετά εργαλεία που μετρούν τους βαθμούς Brix αλλά το πιο έγκυρο και διαδεδομένο εξακολουθεί να είναι το υδρόμετρο. Τακτικές μετρήσεις σε διαφορετικά τμήματα του αμπελώνα τις εβδομάδες πριν τον τρύγο θα καθορίσουν την ιδανική στιγμή για την συγκομιδή του καρπού από κάθε τμήμα του αμπελώνα. Μια βροχή τις τελευταίες μέρες πριν το τρύγο μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στον καρπό αυξάνοντας την περιεκτικότητά του σε νερό και μειώνοντας τη συμπύκνωση των σακχάρων.

Δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η συνολική ωριμότητα του καρπού. Η φλούδα, τα κουκούτσια και τα κοτσάνια παίζουν και αυτά τον ρόλο τους στην έκβαση του κρασιού και για αυτό πρέπει να έχουν φτάσει και αυτά τον κατάλληλο βαθμό ωρίμανσης. Ένδειξη της συνολικής ωρίμανσης είναι ξ δοκιμή των κουκουτσιών. Όταν τα κουκούτσια είναι λιγότερο πικρά και γίνονται κιτρινωπά, το σταφύλι δείχνει έτοιμο για συγκομιδή. Οι τανίνες του θα είναι λιγότερο πικρές και περισσότερο γλυκές.

botilia.gr

Κατηγορία : ΑΓΡΟΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
Πότε πρέπει να τρυγήσουν οι παραγωγοί το αμπέλι;
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πότε πρέπει να τρυγήσουν οι παραγωγοί το αμπέλι;
Πρόγραμμα πανηγύρεως Ιερού Ναού Παναγίας των Λιθινών
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Πρόγραμμα πανηγύρεως Ιερού Ναού Παναγίας των Λιθινών
Ευχαριστούμε θερμά …
ΛΑΣΙΘΙ
Ευχαριστούμε θερμά …
Ρύθμισης των οφειλών στο Δήμο Σητείας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Ρύθμισης των οφειλών στο Δήμο Σητείας
Τα νέα του Συλλόγου Τριτέκνων νομού Λασιθίου
ΛΑΣΙΘΙ
Τα νέα του Συλλόγου Τριτέκνων νομού Λασιθίου
Ορφανός Στέλιος:Για τη «μαρίνα» ρώσικου ξενοδοχείου στον Άγιο Νικόλαο
ΛΑΣΙΘΙ
Ορφανός Στέλιος:Για τη «μαρίνα» ρώσικου ξενοδοχείου στον Άγιο Νικόλαο
Μέχρι το Βάι φτάνει το σχέδιο των Τούρκων για τη Γαλάζια Πατρίδα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Μέχρι το Βάι φτάνει το σχέδιο των Τούρκων για τη Γαλάζια Πατρίδα
Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή-Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου
Χωρίς κατηγορία
Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή-Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου
Ο Προοδευτικός Σύλλογος Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» διοργανώνει απογευματινή με καφέ ή τσάι
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Ο Προοδευτικός Σύλλογος Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» διοργανώνει απογευματινή με καφέ ή τσάι
Συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα προώθησης της οδικής ασφάλειας που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα προώθησης της οδικής ασφάλειας που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης