Στο φαράγγι του Ρίχτη

68 Προβολές

 ΄΄Ο πλάτανος θέλει νερό και η λεύκα θέλει αέρα…..΄΄ έλεγε κάποτε ο Δερμιτζογιάννης, και πράγματι δίκιο έχει. Το φαράγγι του Ρίχτη είναι μια διαδρομή, που ακόμα και το καλοκαίρι έχει αρκετό νερό.Το μέρος είναι γεμάτο με πλατάνια, σφάκες ,φασκομηλιές και γενικά  πλούσια βλάστηση, που πρέπει να είναι κανείς βοτανολόγος, για να γνωρίζει όλα τα φυτά που υπάρχουν σε αυτό. Οι Κινέζοι λένε: ΄΄μία εικόνα ίσον με χίλιες λέξεις΄΄, αν όμως μια εικόνα ,από μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, δεν μπορεί να απόδοσει την ομορφιά της παρθένας φύσης, τότε πόσες λέξεις πρέπει να πει κανείς για να περιγράψει αυτό που είδε με λόγια.

Μάλλον τα λόγια είναι περιττά .Αν δεν πάει κανείς να κάνει την διαδρομή ο ίδιος ,να μυρίσει τα λουλούδια  και να δει τα άφθονα νερά, σίγουρα δεν θα καταλάβει τι του περιγράφουν.
Το φαράγγι μπορεί να το διασχίσει κανείς σε τρεις με τέσσερις ώρες . Η διαδρομή ξεκινάει  από το γεφύρι του Λαχανά, που έχει και μια τραγική ιστορία. Εκεί κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών (Ελλάδας –Τουρκίας),λέγεται ότι οι χριστιανοί σκότωσαν τους Τούρκους της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούσαν να κατέβουν στην Σητεία, για φύγουν με καράβια για την Τουρκία. Τελικά φαίνεται ότι  το κάθε γεφύρι έχει την δικιά του ιστορία.
Η διαδρομή είναι υπέροχη και δεν καταλαβαίνει κανείς πόσο γρήγορα περνά η ώρα μέσα στο φαράγγι. Το βουνό πραγματικά σε ορισμένα σημεία είναι πάνω από το κεφάλι σου. Τα πλατάνια είναι αμέτρητα  και οι μυρωδιές από τα αρωματικά φυτά εναλλάσσονται συνέχεια. Όμορφος επίλογος στην πορεία μας, η έξοδος από το Φαράγγι στο Κρητικό πέλαγος. Ένα μπάνιο στα καθαρά νερά , είναι ότι καλύτερο. Στην παραλία υπάρχουν αρκετά δέντρα και  πέτρινα καθίσματα και τραπέζια.

 

 
 
 
 
 
 
 
Όμορφη η φύση, κατάφερε άλλη μια φορά να μας εντυπωσιάσει , με την απλότητα και την ομορφιά της.
 
Κατηγορία : Αξιοθέατα-Χωριά